Ayaklı depoların sıvı-yapı-zemin etkileşimleri dikkate alınarak deprem davranışlarının incelenmesi
Investigation of the earthquake behaviour of elevated tanks considering fluid-structure-soil interactions
- Tez No: 170989
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ADEM DOĞANGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ayaklı Depolar, Deprem Hesabı, Sıvı-Yapı-Zemin Etkileşimi, Koni Modeli, Sanal Sınırlar, EC-8, FEMA, Langrange Yaklaşımı, Malzeme Bakımından Doğrusal Olmayan Davranış. VI, Elevated Tanks, Earthquake Analysis, Fluid-Structure-Soil Interaction, Cone Model, Artificial Boundaries, EC-8, FEMA, Langrange Approach, Nonlinear Material Behaviuor
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
ÖZET İşlevsel olarak birçok amaca hizmet edebilen depoların statik davranışlarının belirlenmesi yanında, dinamik davranışlarının belirlenmesi de önemli olmaktadır. Dinamik yükler etkisindeki ayaklı depolarda, birçok yapı sisteminden farklı olarak, yapısal kısmının sıvıyla ve zeminle olan etkileşimleri de depo davranışını belirlemede etkili olmaktadır. Dolayısıyla deprem gibi dinamik yükler etkisindeki ayaklı depoların davranışlarının belirlenebilmesi için etkileşim etkilerinin gerçekçi bir şekilde dikkate alınması gerekmektedir. Yapılan literatür araştırmalarında, ayaklı depolar için bu etkileşimlerin ve bunlar üzerinde etkili olan parametrelerin değişimleri hakkında oldukça kısıtlı çalışmaya rastlanmıştır. Bu çalışmanın başlıca amacı, literatürde genel sıvı ve zemin etkileşimlerini dikkate almada kullanılan yaklaşımların ayaklı depolar için etkinliklerini irdelemek, bu sayede bunların depoların dinamik davranışları üzerindeki etkilerini incelemek ve söz konusu etkileşimlerin pratik olarak nasıl dikkate alınabileceklerini uygulamaya sunmaktır. Bu amaçla gerçekleştirilen çalışma üç asıl ve bir ek bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, sıvı depoları, zeminlerin özellik ve davranışları, deprem dalgaları, literatür araştırması, çalışmanın amaç ve kapsamı gibi bilgiler sunulmaktadır. İkinci bölümde genel olarak yapı-zemin ve yapı-sıvı etkileşim problemleri için geliştirilen temel yaklaşımlar tanıtılmakta ve bunların ayaklı depolar için uygulanabilirlikleri değerlendirilmektedir. Bu yaklaşımlardan yararlanarak, ayaklı depolar için sıvı-depo- zemin etkileşimleri için sekiz farklı model oluşturulmakta ve bunlardan elde edilen bulgular karşılaştırılarak irdelenmektedir. Üçüncü bölüm sonuç ve öneriler bölümü olup bu bölümü kaynaklar listesi ve program listelerinin verildiği ek bölümü izlemektedir. Sonuç olarak bu çalışmada; zeminin, sıvının, taşıyıcı sistemin ve zeminin doğrusal olmayan davranışının deponun deprem davranışı üzerindeki etkileri ortaya konulmuş, etkileşimler için geliştirilen bazı analitik yaklaşımların, sayısal yaklaşımlar kadar gerçekçi sonuçlar üretebildikleri, bazı zemin sistemlerinin davranış üzerinde etkilerinin ihmal edilebilecek düzeyde kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of the Earthquake Behaviour of Elevated Tanks Considering Fluid- Structure-Soil Interactions In addition to the determination of static behaviour, determination of the dynamic behaviour of tanks which used for many engineering fields is also important. Soil-structure and fluid-structure interactions that are not important for ordinary structures as to be for tanks are effective for estimation of dynamic behaviour of elevated tanks subjected to dynamic loads. Thus it is necessary to consider the interaction effects correctly for elevated tanks subjected to dynamic loads like earthquake. It is seen from literature survey that very few studies have been carried out for elevated tanks considering interaction effects and related parameters. The main purpose of this study is to evaluate effectiveness of general soil-structure and fluid-structure interaction approaches given in the literature for elevated tanks, thus to investigate the effects of these interactions on the dynamic behaviour of the tanks and to present how these interactions can be considered practically. This study carried out for this purpose consists of three main chapters and one appendix. Information related to tanks, mechanical properties and behavior of soils, earthquake waves, literature survey and purpose and content of this study are given in Chapter 1. General soil-structure and fluid-structure approaches are introduced and they are evaluated for elevated tanks. Eight models for fluid-structure-soil interaction were constituted and discussions of results obtained from these models are also given in this chapter. Conclusions drawn from the study are presented and some recommendations for future studies are made in Chapter 3. This chapter is followed by the list of references and an appendix. Finally, in this study, effects of soil, fluid, structural system and nonlinear behavior of soil on the dynamic behaviour of elevated tanks were exhibited, some analytical methods developed for the interaction problems can produce results like obtained from numerical methods, and the effect of soil on the behaviour of the tanks may be negligible for some soil types.