Kaya kütle sınıflandırma sistemlerinin ve SSPC yönteminin Bekçiler (Maçka-Trabzon)-Torul (Gümüşhane) arasında seçilen kazı şevlerine uygulanışı
Applications of rock mass classification system and SSPC methods to selected excavated slopes of Bekçiler (Maçka-Trabzon)-Torul (Gümüşhane) district
  1. Tez No: 170990
  2. Yazar: NURCİHAN CERYAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FATMA GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şev Duraylılığı, Kaya Kütle Sınıflandırmaları, Ayrışma, Olasılık Sınıflandırma VI, Slope Stability, Rock Mass Classification, Weathering, Probility Classification VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Trabzon-Gümüşhane karayolunun Bekçiler Mevkii-Savalı Mahallesi arasında yeralan kazı şevlerinin duraylılığı kaya kütle snııflandırmaları ve olasılık yöntemle değerlendirilmiştir. Çalışma sahasında en altta Turoniyen-Santoniyen yaşlı, bordo renkli killi kireçtaşı, kumlu kireçtaşı ve tüffit ara seviyeleri içeren andezit ve piroklastlarından oluşmuş Çatak Formasyonu yer almaktadır. Bu formasyon üzerine uyumlu olarak gelen Turoniyen?- Santoniyen yaşlı, tortul ara katmanlı dasit ve piroklastlarından oluşan Kızılkaya Formasyonu yer almaktadır. Kızılkaya Formasyonu üzerine Kampaniyen-Maastrihtiyen yaşlı Çağlayan Formasyonu uyumlu olarak gelmektedir. Bu formasyon killi kireçtaşı, kumlu kireçtaşı, kumtaşı ve marn ara seviyeleri içeren andezitik-bazaltik volkanitlerden oluşmaktadır.. Duraylılığı incelenen yol kazısı ile oluşmuş kaya şevlerinde şev geometrisi, litolojik özellikler, ayrışma durumu ve süreksizlik sıklığı dikkate alınarak 64 jeoteknik birim ayırtlanmış ve her bir jeoteknik birimlerin kaya malzemesi dayanım özellikleri bulunmuştur. Seçilen kazı şevlerinin duraylılığının değerlendirilmesi her bir jeoteknik birim için yapılmıştır. Bu çalışmada, RMS, RMR, M-RMR ve MRMR sınıflandırma sistemler, girdi parametrelerinin tanımlanmasında ve ölçülmesinde güçlükler ve şevdeki yenilme türlerini dikkate almamaları nedeniyle kaya şevleri duraylılık değerlendirilmelerinde kullanılmalarının önerilmesi doğru bulunmamıştır. İncelenen şevlerde yapılan gözlemler ve duraylılık tanımlanılan ile SMR ve SSPC ve sistemiyle yapılan duraylılık tanımlamaları arasında iyi bir uyum vardır. SMR ve SSPC yöntemleri duraylılığının tanımlanmasında ve analizlerinde kullanılabilir. Ancak, bu çalışmada elde edilen verilerin farklı alanlarda çalışılarak, test edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, kaya kütle sınıflandırmaları ile şev duraylılığının tanımlanası şev tasarım çalışmalarının yalnızca ilk aşamasında kullanılmalı veya detaylı haritalama ve analizi tamamlamak için belli bir bölgeye ait araç olarak düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Applications of Rock Mass Classification System and SSPC Methods to Selected Excavated Slopes of Torul (GÜMÜŞHANE)- Bekçiler (Maçka- TRABZON) District The durability of the excavated slopes of Bekçiler-Savaslı district of Trabzon- Gümüşhane highway are evaluated by rock mass classifications system and probility classification In the study area, the oldest rocks are Turonian-Santonian andesite and its pyroclastics that interbedded with dark red coloured clayey limestone, sandy limestone and tuffit. This series rocks called as Çatak Formation that concordantly overlie Kızılkaya Formation, is consist of mainly Turonian?-Santonian dacite and its pyroclastics with some sedimentary rock lenses. Campahian-Maastrichtian Çağlayan Formation concordantly covers all these series. Çağlayan Formation consists of mainly andesite-basalt and pyroclastics with clayey limestone, sandy limestone and marl interbedded. 64 geotechnic units are separated from using the geometry of excavation slopes, the lithological features, the alteration state and the frequency of discontinuity. The strength properties of rock materials are obtained for each geotechnic units. Finally, slope stability calculations are done for all geotechnic units. In this study, RMS, RMR, M-RMR and MRMR classification systems are not recommended for the evaluation of rock slope stability due to difficulties involved to descriptions and measurements of input parameters and they don't consider worn out failure mode of the slopes. This study shows that there is a good agreement between slope stability description results of SMR and SSPC and the field observations. Therefore, for the study area, SMR and SSPC methods can be applied for the definition of slope stability. However, obtained results must be tested through different area.. Additionally, rock mass classification and slope stability definitions must be used in the first stage of slope design study or it must use a tool for accomplish detail mapping and analyzing.