Trabzon havaalanı yöresinde yapılan patlatmalara ait ivme spektral analizi
Spectral analysis of acceleration records for blast-based excavations occurred in the surrounding Trabzon airport
  1. Tez No: 171007
  2. Yazar: DİLAN TUNÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yer Sarsıntısı, îvmeölçer, Taş ocağı, Fourier Spektrumu, Rezonans, Ground Vibration, Acceleometer, Quarry, Fourier Spectra, Rezonance VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Bu çalışma; Trabzon' da bulunan farklı iki taş ocağının üretimi esnasında, patlatmaların oluşturduğu yersarsıntılarını ve bunların çevrede bulunan yerleşim yerleri üzerinde hasar verici bir etkisinin olup olmayacağını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla yapılan patlatmalar, ivmeölçer aleti ile kayıt edilmiş ve elde edilen kayıtlar veri işlem yöntemi ile analiz edilmiştir. Alet, zemin özelliklerinin farklı olduğu düşünülen bölgelere yerleştirilmiş ve zemin etkisinin kayıtlara etkisi incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda; incelenen 13 patlatmanın üç bileşenli ivme-süre kayıtları arasında önemli farklılıkların olduğu görülmüştür. Yüksek ivme değerlerinin elde edildiği bazı atımlarda yüksek hakim frekans veya düşük periyot değerleri gözlenmiştir. Yapıların öz yapısal frekansının 5-10 Hz arasında değiştiği göz önüne alındığında bu atımların herhangi bir risk taşımadığı görülmüştür. Ayrıca çeşitli uzaklıklarda kaydedilen patlatmalarda, patlatma noktasından uzaklaştıkça ölçülen maksimum yer ivmesinin önemli ölçüde azaldığı görülmüştür. Emniyetli patlayıcı miktarlarının uzaklığa bağlı olarak iyi bir şekilde ortaya koyulabilmesi düzenli atımların yapıldığı ve elde edilecek verilerin güvenilir olduğu atımların değerlendirilmesiyle mümkün olacağından, patlayıcı miktarı, uzaklık ve ivme arasında bir ilişki ortaya koyulamamıştır. Kaya zeminlerde ölçümlerin alındığı atımlarda; yüksek hakim frekans ve düşük periyot değerleri, dolgu zeminde yapılan atımlarda ise düşük frekans ve yüksek hakim periyot değerleri elde edilmiştir. Hakim frekansın rezonansa neden olabilecek frekans değerlerine sahip olduğu atımlarda küçük ivme değerlerine bağlı olarak çevrede bulunan binalarda herhangi bir hasar meydana gelmemiştir. Fakat bu değerlere dayanarak yüksek ivmeli patlatmaların sık sık tekrarlanması ve yüksek patlayıcı miktarlarının kullanılması halinde binalarda sıva çatlaması gibi küçük çatlakların oluşabileceği sonucuna varılmıştır. Yapılan tüm patlatmalarda, patlatma düzeni bakımından kabul görmüş yaklaşımların dikkate alınmadığı ve atımların rastgele bir düzen içerisinde uygulandığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Spectral Analysis of Acceleration Records for Blast-Rased Excavations Occurred in the Surrounding Trabzon Airport This study is made to investigate blast-induced ground vibrations occurred in two different quarries and to determine whether the blasts may cause damage to the structure in the surrounding area. The blasts were recorded with an acceleometer and these records were analysed with a signal analysis. Acceleometer, were set on places where ground characteristics are different and the records were investigated in terms of the effect of ground features. From the analysis of the 13 blastings results, there are important differences among the records of three-components acceleration time. It is also found that some blasts with high accelerations show high dominant frequences and low periods values at Fourier analysis. Considering the main structural frequences changing between 5-10 Hz, generally it is found that the damage risk of structures is of the lowest level. Since all data from these blasts aren' t adequate, It could not be developed a relationship among the blast amount, distance and acceleration. Addiotinally, blasts recorded in different distances show that acceleration is decreased as the distance from the blast. It is observed that blasts recorded in the rock area have high dominant frequences and low period values whereas it has low frequences and high period values in the filling ground. Blasts with low frequence values may cause rezonances at structures. Because of low acceleration values, there is no damage in the structure of surrounding area. But if there is repeated blasts having a high acceleration as well as high explosive amount then there will be observable cracks in the plaster of structures.