İlköğretim II. kademe bilgisayar ders müfredatına proje tabanlı öğretim yöntemiyle yeni bir yaklaşım
A new approache to the curriculum for computer lessons at second stage of primary education via project based learning method
- Tez No: 171006
- Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN BAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Proje Tabanlı Öğrenme, Bilgisayar Okur- Yazarlığı, Entegre Öğretim Programı, Project Based Learning, Computer Literacy, integrated Teaching Programme VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 330
Özet
ÖZET Çalışmada, öncelikle Proje tabanlı öğrenme ve bilgisayar ders uygulamaları ile ilgili literatür çalışmasına yer verildi. İkinci aşamada, ilköğretim II. kademede okutulmakta olan (seçmeli) bilgisayar derslerinde kullanılmak üzere mivfer derslerin konularından seçilen proje tabanlı etkinlikler geliştirildi. Geliştirilen etkinliklerden birkaç örnek seçilerek ikisi Trabzon il merkezinde olmak üzere toplam üç okulda Bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi bölümü mezunu bilgisayar öğretmenlerince uygulandı. Uygulama sonunda geliştirilen etkinliklerin, bilgisayar derslerini ve bilgisayar öğretmenini ne yönde etkilediği ve bilgisayar derslerinin, geliştirilen proje tabanlı etkinlikler ile yürütülmesi karşısında Türkçe, Matematik, Fen bilgisi ve Sosyal bilgiler (Vatandaşlık ve insan haklan, İnkılap tarihi) öğretmenlerinin tutumlarının nasıl olduğu yapılan mülakatlar yardımıyla tespit edilmeye çalışıldı. Çalışma disiplinler arası öğrenme, proje tabanlı öğrenme ve bilgisayar eğitimini ortak bir paydada buluşturmuştur. Sonuç olarak geliştirilen etkinliklerin, disiplinler arası ve kalıcı öğrenmeyi desteklediği, öğretmen ve öğrenciler üzerinde olumlu etki bıraktığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A New Approache To The Curriculum For Computer Lessons At Second Stage Of Primary Education Via Project Based Learning Method At the beginning of this study, the concept of project based learning and literature related with computer lesson practises take place. In the second part of the study, activities to be used for computer lessons in grade 6th~8th were selected from the fundamental lessons (Turkish, mathematics, science and social studies) and developed in order to teach computer literacy through a project based teaching method. The activities were implemented in three schools in Trabzon, in the classes of computer and instractional technology teachers. The purpose of the study is to determine, the impacts of these activities on computer lessons and the fundemental lessons with regard to teachers reactions. Furthermore the attitudes of Turkish, Maths, Science and Social Studies teachers towards the ongoing computer lessons with project based learning are tried to be find out by interviews. This study has brought interdisciplinary learning, project based learning and computer education together. It can be concluded that the activities that are developed and implemented, supporting interdisciplinary and lasting learning had positive effects on both teachers and students.