GPS ölçülerindeki uyuşumsuz ölçülerin geleneksel, robust ve bulanık mantık yöntemleriyle belirlenmesi
Detection of outliers in GPS observation by conventional, robust and fuzzy logic methods
  1. Tez No: 171011
  2. Yazar: YÜKSEL BOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERTAN GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: GPS, Geleneksel Yöntemler, Robust Yöntemler, Bulanık Mantık, Uyuşumsuz Ölçü, Yanılma Olasılığı V, GPS, Conventional Methods, Robust Methods, Fuzzy Logic, Outlier, Significance Level VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Jeodezik gözlemlerde, normal dağılımdan sapan rasgele hataların bulunduğu ölçüler 'uyuşumsuz ölçüler' olarak nitelendirilirler. Uyuşumsuz ölçü araştırması, istatistiksel ilgi konularının ilklerindendir. Hemen hemen tüm veri kümelerinin değişen oranlarda uyuşumsuz ölçü içermelerinden dolayı da jeodezide de en önemli araştırma konularından biri olmayı sürdürmektedir. Bu çalışmada, jeodezik uygulamalara getirdiği hız, duyarlık ve kolaylıklar neticesinde yaygın kullanım alam kazanmış olan GPS (Global Konum Belirleme Sistemi) ölçülerindeki uyuşumsuz ölçülerin farklı yöntemlerle belirlenmesi ve sonuçların karşılaştırılması amaçlanmıştır. Uyuşumsuz ölçü araştırması için kullanılan yöntemler geleneksel, robust ve bulanık mantık yöntemi olarak ayrı başlıklar altında sıralanmış, geleneksel ve robust yöntemlerden literatürde en sık karşılaşılanları sunulmuştur. Her bir yönteme ilişkin birer program MATLAB programlama dilinde yazılmış ve Trabzon ili sınırları içerisinde tesis edilen ve lokal jeoid belirleme konulu doktora çalışmasının verilerini oluşturan bir GPS ağının ölçüleri yazılan programlarda değerlendirilmiştir. Sonuçta, yöntemlerin işaret ettikleri uyuşumsuz ölçülerin sayısında farklılıklar olsa bile, farklı yöntemlerin aynı uyuşumsuz ölçüleri belirledikleri gözlenmiştir. Robust yöntemlerden, sınır değer parametresinin hesapla bulunduğu Huber ve Danimarka yöntemleri ile IGGIII M-Kestirimi, geleneksel yöntemler ve bulanık mantık yöntemi ile en çok benzerlik gösteren metotlardır. Uyuşumsuz ölçü araştırmasında tavsiye edilen, mümkünse ölçü setinin yukarıda ana başlıkları ile sıralanan üç yöntemle ayrı ayrı değerlendirilmesi ve yöntemlerin işaret ettikleri ortak sonuçların dikkate alınmasıdır. Programlama açısından ise bulanık mantık yönteminin diğer yöntemlere göre daha kullanışlı ve basit olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Detection of Outliers in GPS Observations by Conventional, Robust and Fuzzy Logic Methods In geodetic observations, the observation that has random error deviating from normal distribution is called 'outlier'. Outlier investigation is one of the most popular statistical interest areas. Since the geodetic data sets include outliers with different amounts; it is also an important research subject in geodesy. In this study, it is aimed to determine the outliers in GPS observations with different methods and compare the results. The outlier detection methods have been presented as conventional methods, robust methods, and fuzzy logic method, respectively. The commonly encountered conventional and robust methods in the literature have been examined. Programs have been written for each method in MATLAB technical computing language. The measurements of a PhD study about determination the local geoid of Trabzon city have been evaluated in written programs. At the end of the study, it has been observed that the number of the outliers determined by the methods shows differences, but each method indicates the same outliers. Danish method and Huber's M-Estimation when the critical value of the weight functions has been calculated, and also IGGIII M-Estimation are similar with the conventional and the fuzzy logic method. It is recommended evaluating the observation set with different methods and taking into consideration the common results. From programming point of view, the fuzzy logic method is easy and does not require any iteration.