Orta yoğunlukta lif levha (MDF) üretiminde kalite kontrol
Quality control on the production of medium density fiberboard (MDF)
  1. Tez No: 171012
  2. Yazar: TARIK GEDİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KADRİ CEMİL AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman Ürünleri Sanayi, MDF (Orta Yoğunlukta Lif Levha), İstatistiksel Kalite Kontrol, X Kontrol Grafiği, Çalışma Karakteristiği Eğrisi VI, Forest Products Industry, Medium Density Fiberboard, Statistical Quality Control, X Control Graphic, Operating Characteristic Curve vn
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Çoğu istatistiksel proses kontrol teknikleri gözlemlerin birbirinden bağımsız ve normal dağıldığı varsayımına dayanır. Bununla beraber, istatistiksel proses kontrolün uygulamalarında bu kabul, verilerin birbirine bağımlı olmasından dolayı gerçeklerden bir hayli uzaktır. Ancak istatistiksel kalite kontrol ile çabuk ve etkili bir muayene düşük bir masrafla güvence altına alınabilir. Bu çalışmanın amacı, X kontrol grafikleri, tek aşamalı kabul örnekleme planı, çalışma karakteristiği, çıkan ortalama karakteristik ve ortalama toplam muayene sayısı eğrilerinin oluşturulmasıdır. Bu bağlamda orman ürünleri sanayi alanında uygulamalar örnekleri ile incelenmiştir, incelemeler orman ürünleri sanayinde faaliyet gösteren SFC ve Divapan işletmeleri tarafından üretilen MDF levhaları üzerinde yapılmıştır. Her iki işletmenin ürettiği 18 mm MDF (orta yoğunlukta lif levha) levhaları için kalınlık, yoğunluk, eğilme direnci, yüzeye dik çekme direnci ve 24 saat suda bekletme ile kalınlığına şişme değerleri hesaplamalarda kullanılmıştır. Çalışma karakteristiği eğrisi ve diğer karakteristik eğrilerin oluşturulmasında 4 farklı yol ayrı ayrı incelenmiş ve poisson dağılımına göre gerekli hesaplamalar ile eğriler oluşturulmuştur. SFC ve Divapan' m işletme verilerinden yararlanılarak oluşturulan X kontrol grafikleri ve karakteristik eğrilerden her iki işletmenin üretim aşamalarının ve ürünlerinin kontrol altında olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Quality Control on the Production of Medium Density Fiberboard (MDF) Most of the statistical process control (SPC) techniques are developed for the assumption that considers the measured data to be normally and independently distributed. In real world applications of SPC, however, this assumption is very far from the truth due to the dependence of data on itself. However, quick effective and minimum cost of product inspection can be done by statistical quality control. In this study; it was aimed to obtain curves of X control graphics, one grade acceptance sampling plan, operating characteristics, average outgoing quality and averaging total inspection number. Results such as thickness, density, modulus of elasticity, internal bonding 24 hours submerged in water and thickness swelling of Medium Density Fiberboard (18mm) from SFC and Divapan organization were used for obtaining the curves. Four different methods were investigated in order to determine operating characteristics curves. It was designed the results and curves by Poisson dispersion. It was observed that all process and product SFC and Divapan in organization are under the control according to X control graphics and characteristics curves.