Bazı üretim faktörlerinin yongalevhanın teknolojik özellikleri ve formaldehid emisyonu üzerine etkileri
Effects of some manufacturing variables on the technological properties and formaldehyde emission of particleboard
  1. Tez No: 171014
  2. Yazar: İBRAHİM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖKAY NEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yongalevha, Özgül Ağırlık, Dış:Orta Tabaka Yonga Kullanım Oranı, Pres Basıncı, Hammadde Çeşidi, Fiziksel Özellik, Mekanik Özellik, Formaldehid Emisyonu, Yüzey Pürüzlülüğü. VI, Particleboard, Specific Gravity, Shelling Ratio, Pressure, Raw Materials Type, Physical Properly, Mechanical Property, Formaldehyde Emission, Surface Roughness. VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Bu çalışmada; Bazı üretim faktörlerinin yongalevhanın teknolojik özellikleri, yüzey pürüzlülüğü ve formaldehid emisyonu üzerine etkileri incelenmiş ve Eı tipi yongalevha üretim imkanları araştırılmıştır Levha özgül ağırlığı, dış tabaka yonga kullanım oram ve pres basıncının yükseltilmesi sonucu mekanik özellikler iyileşmiştir. Çam odunu ağırlıklı üretilen yongalevhaların kayın ağırlıklı levhalardan daha yüksek mekanik özelliklere ve daha düşük kalınlık artışına sahip oldukları belirlenmiştir. Dış tabaka yonda kullanım oram ve pres basıncındaki artışa bağlı olarak kalınlığına şişme oranlan belirgin bir şekilde azalmıştır. Levha özgül ağırlığının kalınlığına şişme üzerindeki etkisinin suda bekletme süresine bağlı olduğu tespit edilmiştir. Özgül ağırlık, dış tabaka yonga kullanım oram ve pres basıncının artmasına bağlı olarak formaldehid emisyonu yükselmiş, yüzey pürüzlülüğü azalmıştır. Kayın ağırlıklı üretilen yongalevhaların formaldehid emisyonu değerleri çam levhalardan daha düşük bulunurken, yüzey pürüzlülüğü daha yüksek çıkmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda Eı tipi yongalevha üretimi için düşük emisyonlu tutkal kullanım oranının yeterli olmadığı, üretim koşullarının da birlikte ele alınması gerektiği saptanmıştır. Kayın ağırlıklı, 0.60 g/cm3 özgül ağırlıkta, dış tabaka yonga kullanım oram % 45 olan ve 35 kg/cm2 basınç altında preslenen levhalar ile çam ağırlıklı, 0.60 g/cm3 özgül ağırlıkta, dış tabaka yonga kullanım oram % 32 olan ve 35 kg/cm2basınç altında preslenen yongalevhaların fiziksel ve mekanik özellikleri standartlarda öngörülen değerlerle uyumlu olup, Eı tipi levhalardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Effects of Some Manufacturing Variables on the Technological Properties and Formaldehyde Emission of Particleboard In this study, effects of some manufacturing variables on the technological properties, surface roughness and formaldehyde emission of particleboard were determinated and Ej grade paticleboard manufacturing possibilities were investigated. Increasing of specific gravity, shelling ratio and pressure improved the mechanical properties. Board made from higher amount of pine particles had higher mechanical properties, and lower thickness swelling values than those of panels from beech particles. Increasing of shelling ratio and pressure decreased the thickness swelling, significantly. It was stated that effect of specific gravity on the thickness swelling was related to the immersion time in the water. Increasing of specific gravity, shelling ratio and pressure increased the formaldehyde emission and decreased the roughness of particleboard. Panels made from higher amount of beech particles had lower formaldehyde content and higher surface roughness values than those of boards from pine particles. In the light of the results of this study, it was found that low emission adhesive usage was not enough for Ei grade board manufacturing and the production parameters should be taken into account together. Boards made from higher amount of beech particles, at 0.60 g/cm3 density, with 45 % shelling ratio, pressed under 35 kg/cm2 pressure and the panels made from higher amount of pine particles at 0.60 g/cm3, with 32 % shelling ratio, pressed under 35 kg/cm2 pressure had the required levels of physical and mechanical properties according to the standarts, and were Ei grade particleboards.