İç Anadolu Cephus (Cephidae: Hymenoptera: Insecta) türlerinin morfolojik ve moleküler karakterizasyonu
Morphological and molecular characterization of Central Anatolia species of the genus Cephus (Cephidae: Hymenoptera: Insecta)
  1. Tez No: 171196
  2. Yazar: ERTAN MAHİR KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN BAŞIBÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Saparısı, Cephus, COI, Filogenetik Sistematik, Stem sawfly, Cephus, COI, Phylogenetic Systematic
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İç Anadolu Cephus (Cephidae: Hymenoptera: Insecta) Türlerinin Morfolojik ve Moleküler Karakterizasyonu ERTAN MAHİR KORKMAZ Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Hasan H. Başıbüyük Bu çalışmada İç Anadolu Cephus cinsi türlerinin morfolojik ve moleküler veriler kullanılarak tanımlanması amaçlanmıştır. Yeni morfolojik karakterler tanımlanarak morfotipler elde edilmiş ve bu morfotipleri temsil eden örneklerin mitokondri DNA'sı COI gen bölge dizisi çıkarılmıştır. Morfolojik ve moleküler veri seti fenetik ve fılogenetik sistematik metotlarla analiz edilmiştir. Analiz sonuçları C. rjabovi, C. cultratus, C. sareptanus, C. brachycercus türlerinin iyi tanımlanan bir morfolojik ve filogenetik tür olduğunu ortaya koymuştur. C. nigrinus ve C. pulcher ve C. flippovi (?) morfolojik veriler temelinde ayrı birer takson olarak ortaya çıkmakla birlikte, moleküler verilerle kısmen desteklenmiştir. C. pygmeus populasyonlarının tek bir türü temsil ettikleri hem morfolojik hem de moleküler veriler temelinde desteklenmemiştir. Türler arasındaki fılogenetik ilişkileri değerlendirildiğinde C. sareptanus' un bazal bir takson olduğu ve C rjabovi ve C. cultratus'' ile yakın filogenetik ilişkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Bu üç tür genel olarak Doğu Palearktik yayılışa sahiptir.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY MSc Thesis Morphological and Molecular Characterization of Central Anatolia Species of the Genus Cephas (Cephidae: Hymenoptera: Insecta) ERTAN MAHİR KORKMAZ Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Doç. Dr. Hasan H. Başıbüyük In this study, we have aimed to describe Central Anatolian species of the genus Cephus using morphological and molecular data. Morphotypes were described from an analysis of new morphological characters and COI gene region of mtDNA from specimens representing each morphotypes were sequenced representing each morphotype. Morphological and molecular data sets were analysed using methods of phenetic and phylogenetics. Result of the analyses showed that C. rjabovi, C. cultratus, C. sareptanus and C. brachycercus are well supported morphological and phylogenetic species. Although, C. nigrinus, C. pulcher and C. flippovi (?) appears to be distinct taxa on the basis of the morphological data; these species hypotheses are partially supported by molecular data. The assumption that all population of C. pygmeus representing a single species is not supported either with morphological or molecular data. The evaluation of phylogenetic relationship among species suggests that C. sareptanus is a basal taxon and shares a close phylogenetic relation with C. rjabovi and C. cultratus. This three species show East Palearctic distribution in general.