Reşadiye bentoniti-katyonik boya komplekslerine anilin adsorpsiyonu
Adsorption of anilin onto Reşadiye bentonite-cationic dye complexes
  1. Tez No: 171201
  2. Yazar: BEKİR NEFESOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZLEM CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kil, bentonit, adsorpsiyon, katyonik boyalar, kil-boya kompleksleri, anilin, Clay, bentonite, adsorption, cationic dyes, clay-dye complexes, aniline
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
IV ÖZET Yüksek Lisans Reşadiye Bentoniti-Katyonik Boya Komplekslerine Anilin Adsorpsiyonu Bekir NEFESOĞLU Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı SİVAS Danışman Y. Doç. Dr. Özlem CEYHAN, Kimya Bölümü Bu çalışmada Reşadiye Bentonitine farklı katyonik boyaların adsorpsiyonu, bu boyalar ile kil-boya komplekslerinin oluşumu ve hazırlanan kil-boya komplekslerine anilinin adsorpsiyonu incelenmiştir. Reşadiye bentonitine metilen mavisi (MB), kristal viyole (CV) ve nil mavisi (NB) organik katyonik boyalarının adsorpsiyonu incelenmiş ve boyaların kil tararından soğurumu % 90 - 98 aralığında bulunmuştur. Adsorpsiyon verileri Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermleri için değerlendirilmiş ve ilgili parametreler hesaplanmıştır. Ayrıca kil boya adsorpsiyonu çalışmaları 25 ve 40 °C için sabit derişimde çalışılarak termodinamik parametreler türetilmiştir. Kil-boya kompleksleri kilin katyon değişim kapasitesinin (KDK) % 70'ine karşılık gelecek şekilde boya çözeltileri kullanılarak hazırlanmıştır. Kil-boya komplekslerinin hazırlanması sırasında dördüncü yıkama sonucu adsorplanmayanV boyanın yaklaşık tamamının uzaklaştığı ve kil-boya komplekslerinin kararlı bir yapıda olduğu gözlenmiştir. Hazırlanan kil-boya komplekslerine anilin adsorpsiyonu çalışılmış, bulunan sonuçlar Giles adsorpsiyon izotermi sınıflandırmasına göre değerlendirilmiştir. Kil- boya komplekslerine anilin adsorpsiyonu %15 - 50 aralığında bulunmuştur. Bu çalışmanın sonucunda yüksek KDK değerine sahip bir kil olan Reşadiye bentonitinin katyonik boya adsorpsiyonunda etkin olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca hazırlanan kil-boya komplekslerinin kararlı yapıda olup, çevre kirliliğine neden olan anilin gibi organik kirleticileri etkin olarak giderebileceği öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY M. Sc. Thesis Adsorption of Anilin onto Reşadiye Bentonite-Cationic Dyes by Bekir NEFESO?LU Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor Dr. Özlem CEYHAN In this work, adsorption of various cationic dyes onto Reşadiye Bentonite, preparation of clay-cationic dye complexes and anilin adsorption onto prepared the complexes were studied. Adsorption of organic cationic dyes methylene blue (MB), crystal violet (CV), and nile blue (NB) onto Reşadiye Bentonite were examined and sorptions of the dyes were found out to be in an interval of 90 - 98 %. For the Langmuir and Freundlich isotherms, adsorption data were evaluated and corresponding parameters were derived. In addition, at constant concentration and at 25 °C and 40 °C, this dye clay adsorption was studied to determine the thermodynamic parameters. Dye-clay complexes were prepared by using dye solutions of MB, CV, and NB - as it would respond to 70 % of the cation exchange capacity of clay. During the preparation of dye-clay complexes, it was observed that the dye, which had notVII been adsorbed got away after fourth wash and dye-clay complexes has become very stable. Anilin adsorption onto prepared dye-clay complexes was studied, and the results were evaluated according to Giles adsorption isotherm classification. Anilin adsorption onto dye-clay complexes was found to bel 5 - 50 %. It was cocluded that the Reşadiye bentonite which has got high cation exchange capacity is effectively useful in adsorption of cationic dyes. As anilin, it is anticipated that the stable structure of these dye-clay complexes could well result in removing the other organic pollutants.