Mesleki yönlendirme faaliyetlerinin teknik ve endüstriyel okullara etkisi
The effects of vocational orientation activities on vocational and technical high schools
  1. Tez No: 171380
  2. Yazar: CEMİL DURAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADİL ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bireylerin kişilik özellikleri, mesleki yönlendirme, mesleki eğitim. xxnı
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
MESLEKİ YÖNLENDİRME FAALİYETLERİNİN TEKNİK VE ENDÜSTRİYEL OKULLARA ETKİSİ ÖZET Bu araştırmada“Mesleki Yönlendirme Faaliyetlerini Teknik ve Endüstriyel Okullara Etkisi”başlığı altında, meslek seçiminde rehberliğin, önemi ve mesleki eğitime etkileri saptanmaya çalışılmıştır. Araştırma; giriş, ve problem durumu, mesleki yönlendirme kavramı, AB' ye üye bazı ülkelerin eğitim sistemleri, ülkemiz eğitim «istemi, teknik ve endüstriyel eğitim, yöntem, bulgular ve yorumlar,sonuç ve öneriler olmak üzere sekiz bölüm altoda toplanmıştır. Yapılan araştırma kapsamında, literatür araştırmasının, yanı sıra, mesleki yönlendirmenin etkileri ile ilgili iddiaları desteklemek üzere yeni verilere edinmek amacıyla, endüstri meslek lisesi -öğrencileri ve öğretmenlerine anket düzenlenmiştir. Ayrıca, MEGEP programı ve klasik endüstri meslek lisesi öğrencileri farklı yönlerden karşılaşılmış, klasik eğitim gören öğrencilerden küçük bir gruba mesleki eğilimi belirleme testi uygulanmıştır. Düşüncelere ve yargılara göre tutumları belirlemeye yönelik anketler vasıtasıyla elde edilen veriler, amaçlara uygun olarak frekans {f), yüzde {%), aritmetik ortalama (*), kullanılarak analiz edilmiştir. İki farklı programda eğitim gören öğrenci grubunun, karşılaştırmaları, aralarında anlamlı bir farkın olup olmadığı ya da ilişkiler, t testi, Mann Whitney U testi, pearson korelasyonu ile incelenmiştir. Oransal gösterimlerde Excel grafiklerinden faydalanılmıştır. Araştırmada, Türkiye' de mesleki yönlendirme faaliyetlerinin yetersiz olduğu, geliştirmek için bazı yeni adımlar atıldığı sonucu ortaya çıkmıştır. Geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı öğlenci grubuna göre, MEGEP programının uygulandığı grubun, daha başarılı olması, mesleki yönlendirme kavramını ile ilgili olumlu düşünceleri, teknik ve endüstriyel okullarda görev yapan öğretmenlerin izlenimleri, araştırmanın sonucunu destekleyecek yöndedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF VOCATIONAL ORIENTATION ACTIVITIES ON VOCATIONAL AND TECHNICAL HIGH SCHOOLS ABSTRACT In this research,“The Effects Vocational Orientation Activities on Vocational Technical High Schools”, it's established of guidance when selection of a profession and the effects on vocational training. The research contains 8 sections which are Education System, in oar country, Technical and Vocational Training, Methods, Diagnosis^Coments, Suffix and Recommends. A poll was made on students and teachers of vocational training for the support the claims of the effects of vocationat orientation. Besides, it's compared MEGEP program and classical vocational training students with the different aspects, if s made a test about vocational tendency on a minor group which.attendsat voctional training. Datum that towards as thoughts judges by polls were analyzed using frequence, percentage, and mean- as suitable the alms. Gomparision between two different student group- which educated was examined using T test, Mann whitney U Test and Pearson Correlation. It's benefited1 Excel grafics at proportional charts. It seems that's insufficient vocational orientation and there is new steps for advance. The group that into practice MEGEP program was more succesrul as the group mat into practice tradtional method. It supports the idea of the vocational orientation and impression of the teachers are in vocational training. KeyWords: Personality trait, vocational orientation, vocational training xxn