Bilişsel gelişim ve matematik öğretimi ilişkisi
- Tez No: 171389
- Danışmanlar: PROF.DR. NERMİN ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik öğretimi, bilişsel gelişim, ortaöğretim, Kartezyen Çarpım, Bağıntı, Fonksiyon, İşlem. X
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİLÎŞSEL GELİŞİM VE MATEMATİK ÖĞRETİMİ İLİŞKİSİ Uğur POLAT Danışman: Prof. Dr. Nermin ÇELEN Klasik matematik öğretimi günümüz gereksinimlerine yanıt verememektedir. Öğrencilerden işlem yapabilme, hesap yapabilme becerileri dışında problem çözme, akıl yürütme, tahminde bulunma gibi beceriler aranmaktadır. Fakat Türkiye'de klasik matematik öğretimi bu becerilerin kazandırılmasında yetersiz kalmaktadır. Bunun en önemli kanıtları arasında TIMS S raporu, PİS A araştırmaları ve üçüncü uluslar arası Matematik ve Fen araştırmasında (Mulis, Martin, Gonzalez, Gregory, Garden, O'Connor, Chrostowski ve Smith, 2000), Türk öğrencilerin sergilemiş olduğu Matematik başarısı katılan diğer ülkelere göre oldukça düşük olduğu gösterilebilir. Bu çalışmada, bilişsel gelişim kuramları temel alınarak uygun matematik öğretimi sayesinde öğrencilerin başarı düzeyinin ne oranda yükselebileceği araştırılmıştır. 2006, 97 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The classical mathematics teaching doesn't meet present necessities. The pupils are expected to have skills such as problem solving, reasoning, guessing, excepting operative and arithmetic skills. Nowadays in Turkey the classical mathematics teaching is insufficient for the students to gain these skills. TIMMS Report, PISA Investigations put forward the low performance of Turkish pupils, acquine with the other countries. Specially in the field of Mathematics and Science (Mulis, Martin, Gonzales, Gregory, Garden, O'Connar, Chrostowski and Smith, 2000). In this study the researcher aimed to use specific teaching method to teach math and compare the results of this method with the classical method. It was expected that the new method will help the students to understand the concepts of math better than the classical one. The experimental design of the study based on the cognitive developmental theory and Vygotsky's“ Proximal Zone”concept. The results of the study put forward that mere is significant difference(.OOO) between the groups in favor of the new teaching. DC