Bronşiektazi hastalarında sistemik inflamatuar belirleyiciler
Systemic inflammatory markers in bronchiectasis patients
- Tez No: 171418
- Danışmanlar: PROF.DR. LÜTFİ ÇÖPLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bronşiektazi, kolonizasyon, sistemik inflamasyon, interlökin 6, interlökin 8, tümör nekroz faktörü-a, leptin, Bronchiectasis, colonization, systemic inflammation, interleukin 6, interleukin 8, tumor necrosis factor-a, leptin
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
IV ÖZET Ergan Arsaya B. Bronşiektazi Hastalarında Sistemik İnflamatuar Belirleyiciler, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanlık Tezi, Ankara, 2006. Bronşiektazi patolojik olarak bir veya birden fazla bronşta gelişen kalıcı genişleme ile karakterize bir havayolu hastalığıdır. Bronşiektazi her ne kadar geçirilmiş bir hastalığın sekeli olarak görülse de, bazı hastalarda kronik havayolu infeksiyonu ve inflamasyonu nedeni ile ilerleyici karakterdedir. Bu çalışmada bronşiektazi tanısı olan hastalarda sistemik inflamasyonun varlığını araştırmak ve bakteriyel kolonizasyonu olan hasta alt grubunda kolonizasyon ile sistemik inflamasyon arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Ocak 2005 ve 2006 tarihleri arasında daha önceden tanısı olan ya da yeni tanı konulan, altta yatan sistemik bir hastalığa ikincil olmayan stabil durumdaki bronşiektazi hastalan (n=50) ile yaş ve cinsiyete göre eşleştirilmiş kontrol grubu (n=30) çalışmaya dahil edilmiştir. Hasta ve kontrol grubu kan örneklerinde beyaz küre sayısı, C-reaktif protein (CRP), fibrinojen, interlökin 6, interlökin 8, tümör nekroz faktörü-a ve leptin düzeyleri çalışılmıştır. Demografik özellikler açısından birbirine benzeyen hasta ve kontrol grupları arasında beyaz küre sayısı, CRP, fibrinojen, interlökin 6, interlökin 8, tümör nekroz faktörü-a ve leptin düzeyleri açısından istatistiksel bir fark saptanmamıştır. Ancak balgamda kolonizasyon saptanan hastalar alt grup olarak değerlendirildiğinde serum CRP ve fibrinojen düzeylerinin yüksek olduğu gözlenmiştir. Bu çalışmada lokal inflamasyon ile seyreden bir hastalık olan bronşiektazide sistemik inflamasyon varlığını destekler bir bulgu saptanmamıştır; ancak kolonizasyonu olan hastalarda serum CRP ve fibrinojen düzeylerinin yüksek saptanması sistemik inflamasyonun erken dönem bulgularının belirli hasta alt gruplarında varolabileceği ihtimalini gündeme getirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ergan Arsava B. Systemic Inflammatory Markers In Bronchiectasis Patients, Hacettepe University, Faculty of Medicine, Thesis in Chest Diseases, Ankara, 2006. Bronchiectasis is characterized by permanent abnormal dilatation of bronchial walls. Although bronchiectasis was initially considered a stationary process as a sequel to respiratory infections, recent data suggest that chronic bacterial colonization and inflammation in bronchiectasis causes progressive airway damage due to chronic infection and associated release of inflammatory cytokines. Previous studies have shown the presence of increased cytokine levels in sputum and bronchoalveolar lavage samples due to this ongoing local inflammation. The aim of this study was to determine the level of systemic inflammation that may accompany the local inflammation in bronchiectasis patients and identify its relationship with colonization. Patients with a diagnosis of bronchiectasis not secondary to a systemic disease (n=50), and age and sex matched control patients (n=30) were included into the study between January 2005 and 2006. White blood cell count, serum C-reactive protein (CRP), fibrinogen, interleukin 6, interleukin 8, tumor necrosis factor-a and leptin levels were determined in each subject following a six weeks of clinically stable period. The differences in the white blood cell count and levels of serum CRP, fibrinogen, interleukin 6, interleukin 8, tumor necrosis factor-a and leptin were not statistically significant between both study groups. In patients with colonization, the levels of serum CRP and fibrinogen were significantly higher with respect to other patients. Although bronchiectasis is characterized by local inflammation, no evidence supporting the presence of systemic inflammation was identified in this study. The elevation in levels of serum CRP and fibrinogen in patients with colonization may be an early sign of systemic inflammation in certain patient subgroups.