Mesane tümörlerinde sanal BT sistoskopi ve konvansiyonel sistoskopi bulgularının karşılaştırılması
Comparison of CT virtual cystoscopy and conventional cystoscopy for bladder tumors
- Tez No: 171426
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DEMET AYDOĞDU KIREŞİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mesane tümörü, Bilgisayarlı tomografi (BT), sanal sistoskopi 51, Bladder tumor, Computed tomography (CT), Virtual cystoscopy 52
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
6. ÖZET Mesane tümörlerinde sanal BT sistoskopi ve konvansiyonel sistoskopi bulgularının karşılaştırılması AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, mesane tümörlerinin tespitinde kontrast madde doldurularak yapılan sanal sistoskopinin etkinliğini araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Ağrısız hematüri şikayeti bulunan ve mesane kanseri düşünülen ardışık 36 olgu (28 erkek ve 8 kadın; yaş aralığı, 51-82; ortalama ± SD, 65 ± 7) sanal sistoskopi ile değerlendirildi. İntravenöz yoldan verilen kontrast madde ile dolan mesane, tek kesitli spiral bilgisayarlı tomografi (BT) ile 2 mm kesit kalınlığında incelendi. BT tarama bilgileri, gölgeli yüzey gösterimi metodu kullanılarak yapılacak olan interaktif navigasyon işlemi için iş istasyonuna aktarıldı. Tüm olgular konvansiyonel sistoskopi ile incelendi. Sanal sistoskopi sonuçları konvansiyonel sistoskopi sonuçlan ile karşılaştırıldı. BULGULAR: Yirmi sekiz olguda konvansiyonel sistoskopide görülen 78 mesane tümörünün 71'i sanal görüntülerde de izlendi. Olguların 5'i hem konvansiyonel hem de sanal sistoskopide normal görünmekteydi. Sanal sistoskopide, 5 mm ve daha küçük çaptaki 12 lezyonun 7'si tanımlanabildi. Çalışmamızda sanal sistoskopide mesane lezyonlanmn tanımlanmasında aşağıdaki istatistiksel değerleri bulduk: Sensitivite %94, spesifisite %90, pozitif prediktif değer %87, negatif prediktif değer %93 ve doğruluk %93. SONUÇ: BT sanal sistoskopi, 5 mm ve daha büyük mesane tümörlerinin görüntülenmesinde başarı ile kullanılabilen noninvaziv bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
7. ABSTRACT Comparison of CT virtual cystoscopy and conventional cystoscopy for bladder tumors PURPOSE: The purpose of this study was to investigate the value of contrast material- filled virtual cystoscopy in the detection of bladder tumors. MATERIALS AND METHODS: Thirty-six consecutive patients (28 male and 8 female; range age, 51-82 years; mean age ± SD, 65 ± 7 years) who had painless hematuria and suspected to have bladder neoplasm prospectively evaluated with virtual cystoscopy. After the intravenous injection of contrast medium, the contrast material-filled bladder was examined with single detector helical computed tomography (CT) scan with 2-mm slice thichness. Sourch CT data were transferred to a workstation for interactive navigation using surface rendering. All patients also underwent conventional cystoscopy. The results of virtual cystoscopy were compared with the findings of conventional cystoscopy. RESULTS: Seventy-one of 78 bladder tumors detected with conventional cystoscopy in 28 patients were also shown on virtual images. Five patients had a normal appearance on both conventional cystoscopy and virtual cystoscopy. On virtual cystoscopy, seven of the 12 lesions 5 mm or smaller in diameter could be identified. We found the following statistical values for the idendification of bladder lesions on virtual cystoscopy: sensitivity, 94%; spesificity, 90%; positive predictive value, 87%; negative predictive value, 93%; and accuracy 93%. CONCLUSION: CT virtual cystoscopy is a noninvasive technique which is used succesfully for detection of bladder tumors larger than 5 mm.