Behçet hastalığında HLA-B51 pozitifliği ile klinik bulgular, paterji reaksiyonu ve hastalık başlangıç yaşı arasındaki ilişkileri
  1. Tez No: 171428
  2. Yazar: ESENGÜL KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İNCİ MEVLİTOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet hatalığı, HLA-B51, klinik bulgular 33, Behcet's disease, HLA-B51, the clinical features of BD 34
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Behçet hastalığı (BH), ülkemizin de dahil olduğu ipek yolu coğrafyasında sık görülen kronik, multisistemik bir hastalıktır. Hastalığın patogenezine ilişkin çalışmalarda genetik duyarlılık suçlanmış olmakla birlikte HLA-B51 dışında bir ilişki günümüze kadar gösterilememiştir. BH'mn farklı kişilerde farklı seyretmesi ve klinik bulguların intermitant olması nedeniyle hastalığın multigenetik olduğu düşüncesine varılmıştır. Bu çalışmada da HLA-B51 pozitifliğinin klinik bulgular üzerindeki etkisini araştırmak amaçlandı. BH'ı olan 60 hastanın dermatolojik ve oftalmolojik muayeneleri yapılarak HLA-B51 antijen tayini ve paterji testi istendi. Klinik bulgular, paterji testi, şikayetlerin başlangıç yaşı ile cinsiyet ve HLA-B51 antijeni arasındaki ilişkiler incelendi. Ayrıca 100 sağlıklı kişide HLA-B5 1 antijeni tayini yapıldı. Erkeklerde cilt tutulumu kadınlara oranla daha yüksek gözlendi. HLA-B51 antijeni oram hasta grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek tespit edildi. HLA-B51 antijeninin şikayetlerin başlangıç yaşma etkisi olmadığı görüldü. HLA-B51 pozitifliği ile paterji pozitifliği arasında ilişki tespit edilemedi. Cinsiyetle HLA-B5 1 arasında ilişki yoktu. Klinik bulgular ile HLA-B51 antijeni arasındaki ilişki incelendiğinde ise sadece cilt tutulumu anlamlı ilişki gözlendi. Elde edilen sonuçlarla HLA-B51'in etyopatogenezde önemli bir yeri olduğu bazı klinik tutulumlar üzerinde etkisinin olabileceği ancak prognoz üzerinde belirgin etkisinin olmadığı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSOCIATIONS OF HLA-B51 POSİTİVİTY AMOUNG CLINICAL SYMPTOMS, PATHERGY REACTIONS AND ONSET OF THE DISEASE IN BEHCET'S DISEASE Behcet's disease (BD) is a chronic, multisystemic inflammatory disorder, which is common in Silk Road region including Turkey. Although the trials concerning the disease pathogenesis suggested that genetic susceptibility were considered among the aetiopatogenetic mechanisms, only HLA-B5 1 was shown to be related in the pathogenesis of the disease. The genetic background of the disease has been thought as multigenetic because the clinical symptoms of the disease are intermittant and they show individual variations.The aim of this study is to investigate the effects of positive HLA-B51 on clinical findings. The HLA-B51 antigen was determined and pathergy test was wanted for 60 Behcet's disease patients who underwent dermatologic and oftolmologic examinations. Relationship between clinical findings, pathergy test, onset age of complaints, sex and the HLA-B51 antigen were investigated. Moreover, HLA-B51 antigen was determined for hundred healthy controls. For male patients skin involvement was more frequently observed than females The HLA-B5 1 antigen was found to be significantly more frequent in patients with BD than in healthy people. The effect of HLA-B51 positivity on the patient's age as complaints of the disease appeared was not determined. There was no relation between positive HLA-B51 and Pathergy test When the relationship between sex and the HLA-B5 1 was investigated, there was no relation between them. When the relationship between the clinical symptoms and the HLA-B51 antigen was examined, there was positive HLA-B51 association with the skin findings. The results of this study showed that the HLA-B51 plays an important role in aetio pathogenesis and it might have an effect on several clinical conditions whereas it has no obvious effect on prognosis.