İnternal torasik arter hazırlanış tetkiklerinde sternal vaskularite: Single foton emisyon tomografi ile takip
Change in sternal vascularity after internal mammary artery harvest: follow-up with photon emission tomography
  1. Tez No: 171445
  2. Yazar: DOĞAN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilateral internal mammary arter, sternum kanlanması, sternal komplikasyonlar 40, Bilateral interna mammary artery, sternal vascularity, sternal complications. 42
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET INTERNAL TORASİK ARTER HAZIRLANIŞ TEKNİKLERİNDE STERNAL VASKULARİTE: SİNGLE FOTON EMİSYON TOMOGRAFİ İLE TAKİP Bu çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda elektif şartlarda koroner baypas cerrahisi uygulanan ve operasyonda bilateral ve unilateral İMA kullanılan 18 hasta dahil edildi. Hastalar prospektif olarak iki gruba ayrıldı. Grup I'deki 9 hastaya unilateral pediküllü İMA, Grup H'deki 9 hastayada bilateral pediküllü hazırlanmış İMA kullanıldı. Hastaların tamamına preoperatif, postoperatif 4-7. gün ve geç dönemde (ortalama 18 ay) Tc-99m Medilen Difosfat ile kemik sintigrafisi yapıldı. Sternum kanlanmasındaki değişiklikler sintigrafik olarak değerlendirildi. Postoperatif erken dönemde sternumda akut iskemi oluşmaktadır. İMA kullanılan hemisternumda iskemi çözülmesine rağmen ortalama 18 ayda sternum kanlanması bazal seviye kabul dilen preoperatif düzeye ulaşamaz (0.890+0.086, 0.740+0.121, p=0.008). İMA kullanılmayan sternal yarıda ise iskemik süreç tamamen ortadan kalkar (0.861±0.111, 0.848+0.02, p=0.72). Bilateral İMA kullanmak operayon süresini arttımaktadır (p=0.16). 39Fakat postoperatif yara koplikasyonları açısından iki grup arasında fark yoktur (p=0.576). Bu bilgiler ışığında İMA kullanılan hastaların sternumun ilgili yarısında kanlanma azalmaktadır. Fakat koroner baypas cerrahisinde ilk-tercih greft olan İMA'nın bilateral kullanımı postoperatif komplakasyonları arttırmamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHANGES IN STERNAL VASCULARITY AFTER INTERNAL MAMMARY ARTERY HARVEST: FOLLOW-UP WITH SINGLE PHOTON EMISSION COMPITURIZED TOMOGRAPHY This study includes 18 patients operated electively in Ankara University Faculty of Medicine, Cardiovascular Surgery Department. All patients were divided in to two groups. 9 patients recieved unilateral IMA (Group I)and 9 recieved bilateral İMA (Group II). Scintigraphic images with Tc 99 m -MDP were taken from all patients at three time points; preoperative^, at postoperative4-7 days and about 18 months after operation. Quantitative changes in sternal vascularity is evaluated. Acute ischemic period begins early after operation, ischemia resolves in time, but the site of İMA harvest can not reach preoperative vascular supply (0.890+0.086, 0.740+0.121, p=0.008). ischemia resolves completely at the sternal half from which IMA is not harvested (0.861+0.111, 0.848+0.02, p=0.72). Bilateral IMA use increases operation time (p=0.16). But it does not affect postoperative sternal complications (p=0.576). 41Sternal vascularity decreases in ipsilateral sternal half after İMA harvest. However, bilateral IMA use does not increase sternal wound complications compared to unilateral IMA harvest.