Basınç ülseri gelişme riski bulunan hastalara bakım veren hemşirelerin basınç ülseri gelişimini önlemeye yönelik davranışları
Behavior of nurses offering care to the patients under the risk of pressure ulcer directed towards the prevention of the development of pressure ulcer
- Tez No: 171481
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYİŞE KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Basınç ülseri, önleme, hemşirelik bakamı, Pressure ulcer, prevention, nursing care
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
97 ÖZET Özdemir, H., Basınç Ülseri Gelişme Riski Bulunan Hastalara Bakım Veren Hemşirelerin Basınç Ülseri Gelişimini Önlemeye Yönelik Davranışları, Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu çalışma basınç ülseri (BÜ) gelişme riski bulunan hastalara bakım veren hemşirelerin BÜ gelişimini önlemeye yönelik davranışlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmışta-. Araştırmanın evrenini; Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Sağlık işletmesi, Koroner Yoğun Bakım Ünitesi, Kardiyovasküler Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi ve Gastroenteroloji Yoğun Bakım Ünitesi'nde çalışan 126 hemşire, örneklemini ise bu ünitelerden tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilen 30 hemşire oluşturmuştur. Araştırma verileri Aralık 2004 ve Mart 2005 tarihleri arasında yoğun bakım ünitesi değerlendirme formu, anket formu, Braden Basınç Ülseri Risk Değerlendirme Ölçeği ve gözlem formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin kodlama ve değerlendirme işlemleri SPSS for Windows 11.0 programı kullanılarak yapılmışta. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzdelik hesaplan ve Fisher Kesin Ki-Kare testi kullanılmıştır. Araştırmada hemşirelerin, risk değerlendirme ölçeği kullanma, ölçek kullanılarak yapılan değerlendirmeyi kaydetme, pozisyon değiştirme/çevirme çizelgesi kullanma ve yardımcı personele BÜ'yü önlemeye yönelik eğitim/bilgi verme davranışlarını yerine getirmedikleri saptanmıştır. Hemşirelerin en sık yerine getirdikleri davranışlar; deri temizliğinde sıcak su kullanımından kaçınma, hastanın beslenmesine yardımcı olma, yan yatış pozisyonunda doğrudan trokanter üzerine pozisyon vermekten kaçınma, basıncı azaltmak için uygun olmayan destek malzemesi kullanımından kaçınma ve basıncı azaltan/gideren yatak kullanma şeklinde sıralanmaktadır. En az yerine getirilen davranışlar ise; neme karşı bariyer etkili topikal ürün kullanma, hasta nakli, pozisyon verme ve çevirme sırasında deriyi koruma, kuru deriye nemlendirici ürün uygulama, yapılan hemşirelik uygulamalarını ve sonuçlarım kaydetmedir.98 Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; BÜ gelişme riski bulunan hastalara balom veren hemşirelerin davranışlarının çeşitli nedenlerle istendik düzeyde olmadığı saptanmıştır. Hemşirelerin BÜ'yü önlemeye yönelik davranışlarını geliştirmek için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
-99- ABSTRACT Özdemir, H., Behavior of Nurses Offering Care to the Patients Under the Risk of Pressure Ulcer Directed Towards the Prevention of the Development of Pressure Ulcer, Gazi University, Institute of Health Sciences, Nursing Program, Master Thesis, Ankara, 2006. This descriptive study aims to determine the behavior of nurses offering care to the patients under the risk of pressure ulcer (PU) directed towards the prevention of the development of PU. Study population comprises overall 126 nurses working at Coronary Intensive Care Unit, Cardiovascular Surgery Intensive Care Unit and Gastroenterology Intensive Care Units of Yüksek İhtisas Training and Investigation Hospital and sampling is consisted of 30 nurses selected as layered sampling method from these units. Data were collected between December 2004 and March 2005 using intensive care unit evaluation form, questionnary form, Braden Pressure Ulcer Risk Evaluation Scale and observation form. Coding and evaluation of the prosedüre obtained from the investigation have been carried out using SPSS for Windows 1 1.0. In the evaluation of the data number, percentage and Fisher's exact test have been used. In the present investigation, it has been established that nurses do not fulfill the behaviors of using risk evaluation scale, recording the evaluation made by scale, using chart for changing positions, and turning the patient and training the auxiliary personel for the prevention of PU. The most frequently fulfilled behaviors for the prevention of PU were as follows: avoiding hot water in cleaning the skin, helping the patient to feed themselves, avoiding a position directly on trochanter in lying sideways, refraining from using improrer support material in order to reduce pressure, and using beds decreasing/removing pressure. The least fulfilled behaviors are as follows: using products with barrier effect against moist, protecting the skin during patient transfer, giving position and turning patient, applying moistening products to the dry skin, and recording the nursing practices and their results.100 According to the findings of the investigation, behavior of the nurses giving care to the patients with the risk of the development of PU are not at the desired level. Suggestions have been made in order to develop the behaviors of nurses for preventing PU.