Adoles anların, anne ve babalarının cinsellik ve üreme sağlığı ile ilgili tutum ve davranışları
Attitudes and behaviors adolescent teheir parents and teachers about sexual, raproductive health
  1. Tez No: 171502
  2. Yazar: ZÜHRE ALPUA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MELİKŞAH ERTEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Adolescents, Sexual and Reproductive Health, Parents 64
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Adolesan dönemi; fiziksel, ruhsal, biyokimyasal ve sosyal yönden hızlı büyüme, gelişme ve olgunlaşmanın gerçekleştiği, değişimlerin yaşandığı çocukluktan erişkin yaşama geçiş dönemidir. Adolesanların sağlıklı bir insan olarak yetişmeleri için, büyüme ve gelişme aşamasına karşılaşacakları fiziksel, duygusal ve sosyal değişikliklerin niteliği konusunda uyarılmaları ve bilgilendirilmeleri gerekir. Adolesanlar bu dönemde bazı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır, cinsel /üreme sağlığı ile ilgili sorunlar da bunlardan biridir. Adolesan dönemde görülen üreme sağlığı sorunları genellikle erken yaşta cinsel ilişki, erken yaşta evlilik, adolesan gebelikler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, aile planlaması yöntemine ulaşamama ve cinsellik / üreme sağlığı konusunda bilgi yetersizliğidir. Adolesanlar, büyüme ve gelişme dönemindeki değişiklikler hakkındaki bilgileri çeşitli kaynaklardan alabilir. Bizim çalışmamızda adolesanlar; cinsellik ve üreme sağlığı ile ilgili bilgi edinmede ilk başvurdukları kaynak“arkadaş sohbetleri”olarak saptanırken; ikinci sırayı“kitap ve derginin”aldığı daha sonra,“televizyon”ve“öğretmen”en son da“anne ve baba”olarak belirtmişlerdir. Anne ve babaların çocuklarıyla cinsellik ve üreme sağlığı konusunda yeterince konuşmadıkları, konuştukları konuların ise oldukça sınırlı olduğu, anne ve babaların büyük çoğunluğunun çocuklarına cinsellik ve üreme sağlığı konusunda eğitim vermediği görülmüştür. Cinsellik ve üreme sağlığı konusunda anne ve babayla konuşmak, tabu olmaya devam etmektedir. Anne ve babaların çocuklarının bu konudaki eğitimlerinin okullarda verilmesinden yana oldukları görülmüştür. Adolesanların cinsellik ve üreme sağlığı konusundaki eğitimlerinde anne ve babaların, öğretmenlerin önemli bir yeri vardır. Adolesanların cinsellik ve üreme sağlığı konusundaki eğitimleri için gereken koşullar yerine getirildiği zaman adolesanların cinsellik ve üreme sağlığı konusunda erişkin döneme hazırlıklı bir şekilde geçiş yapmaları sağlanmış olacaktır. Anahtar sözcükler; Adolesan, Cinsellik/Üreme Sağlığı, Anne ve babalar 63
Özet (Çeviri)
SUMMARY Children's physical, psycological, biochemical and social rapid growth and development happens in adolescent period and they pass through child life to adult life in this period. Adolescents must be educated and informed about physical, emotional and social evolutions while growing and developing, to be a healthy individual. Adolescence is a transient period of life that chidren pass through adult life by a rapid physical, psycological, biochemical and social growth and development. Adolescents; face to some health problems in this period;sexual/reproductive health problems are one of these; Growth health problems in adolescent period are generally ; early sexual habits, early age weddings, adolescent pregnancies, sexually transmitted diseases, difficulty in approaching family planning methods, sexual/reproductive health education insufficiency. Adolescents can take information about growth and development from different sources.In our study ; the first source of knowledge about sexual and reproductive health is“ schoolmates conversations”second is“ books and magazines ”, third is a television and teachers“, and then the fourth is ”parents ". We defined that parents do not talk about sexual/reproductive health sufficiently with their sublings and the subjects that they talk about are so insufficient and we also learned that most of the parents do not talk anything about these subjects with their sublings and talking about sexual and reproductive health is still a taboo. Parents support that education about these subjects must be in schools. Parents and teachers have an important role in adolescents sexual and reproductive health education. When adolescents education about sexual/reproductive health is sufficient they get ready in to adult life with knowledge of sexual/reproductive health.