İkiz gebeliklerde koryonisitenin perinatal ve neonatal sonuçlara etkisi
  1. Tez No: 171503
  2. Yazar: ONUR EROL
  3. Danışmanlar: DR. YAVUZ CEYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İkiz gebelik, koryonisite, maternal morbidite, neonatal morbidite ve mortalite, twin pregnancy, chorionicity, maternal morbidity, neonatal morbidity and mortality
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Koryonisitenin ikiz gebeliklerde perinatal ve neonatal sonuçlara etkisini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bakanlığı Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perinatoloji Kliniğine Ocak 2002-Aralık 2005 tarihleri arasında başvuran ve çalışma kriterlerine uyan toplam 433 ikiz gebelik olgusu çalışmaya alındı. Öncelikle doğumda gebelik haftası eşitlenmeden 26 - 40. gebelik haftasında, daha sonra doğumda gebelik haftası eşitlenerek 26 - 32 ve 32 - 40. gebelik haftasında ikiz gebelik olgularının koryonisiteye göre perinatal ve neonatal sonuçlan retrospektif olarak karşılaştırıldı. Bulgular:26-40.gebelik haftasında yapılan karşılaştırmada DK ve MK gruplar arasında doğumda gebelik haftası, doğum ağırlığı, doğum ağırlığında diskordans, doğum şekli, yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı ve neonatal mortalite bakımından istatistiki fark saptanmazken, neonatal morbidite MK grupta anlamlı olarak yüksek saptandı ( p=0,002 ). Maternal morbidite yönünden karşılaştırmada ise HELLP sendromu, gestasyonel hipertansiyon, eklampsi ve gestasyonel diabetes mellitus gelişimi açısından olgu grupları arasında anlamlı fark saptanmazken, preeklampsi gelişmesi MK grupta anlamlı olarak yüksek saptandı ( p= 0,000** ) 26-32. gebelik haftasında yapılan karşılaştırmada olgu grupları arasında doğumda gebelik haftası, doğum ağırlığı, doğum ağırlığında diskordans, doğum şekli, yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı, neonatal morbidite ve neonatal mortalite bakımından anlamlı fark saptanmadı. Neonatal tedavi monokoryonik ikiz olgularına anlamlı olarak daha fazla uygulanmıştır ( p=0,023 ) 32 - 40. gebelik haftasında olgu gruplarının değerlendirilmesinde doğumda gebelik haftası, doğum şekli, yoğun bakım ihtiyacı ve neonatal mortalite yönünden her iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Doğum ağırlığında diskordans ( p=0,015 ), neonatal morbidite ( p=0,000** ), neonatal tedavi ( p=0,000** ) monokoryonik grupta anlamlı olarak yüksek saptandı. Sonuç:26 - 40.gebelik haftasında neonatal morbidite; 26 - 32. gebelik haftasında neonatal tedavi ihtiyacı; 32 - 40. gebelik haftasında doğum ağırlığında diskordans, neonatal morbidite ve neonatal tedavi ihtiyacı monokoryonik ikiz gebeliklerde anlamlı olarak yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: To assess the impact of chorionicity to perinatal and neonatal outcomes in twin pregnancies. Material and methods: Four hundred thirty three twin pregnancies (within January 2002- December 2005), which complied with the study criteria, were reviewed.at Istanbul Bakirkoy Maternity and Children Hospital Perinatology Department. The perinatal and neonatal results of pregnancies in accordance with the chorionicity were compared within 26-40, 26-32 and 32-40 gestational weeks respectively. Results: There was no statistical difference between DC and MC pregnancies within 26-40 gestational age, in terms of , birth weight, birth weight discordance, mode of delivery,admission to neonatal intensive care unit and neonatal mortality. However considerable increase in neonatal morbidity was identified in MC group. There was no significant difference within the groups with respect the evolution of HELLP syndrome, pregnancy induced hypertension, eclampsia and gestational diabetes mellitus ; the occurence of preeclampsi was significantly higher in MC group. In the MC group infants who delivered between 26-32 gestational weeks, showed a significantly increased need of neonatal care. There was no statistical difference between DC and MC groups within 32-40 pregnancy weeks, in terms of gestational age at delivery , birth weight, admission to intensive care unit and neonatal mortality.. In the MC group infants showed an significantly increased need of neonatal care. The prevalance of birth weight discordance, neonatal morbidity was also higher in the MC group. Conclusion :Neonatal morbidity within 26-40 pregnancy weeks, neonatal care need within 26-32 pregnancy weeks; birth weight discordance, neonatal morbidity and neonatal care need within 32-40 pregnancy weeks were significantly higher in MC twin pregnancies.