Çocukluk çağı akut lösemilerinde genetik bozuklukların moleküler yöntemler ile belirlenmesi ve bu bozuklukların prognostik önemi
Determination of the genetic disorders by molecular method in childhood acute leukemia and the importance in prognosis of this discorders
- Tez No: 171501
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLA TANYELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı akut lösemileri, genetik bozukluklar, prognoz vııı, Childhood acute leukemia, genetic disorders, prognosis IX
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Çocukluk Çağı Akut Lösemilerinde Genetik Bozuklukların Moleküler Yöntemler ile Belirlenmesi ve Bu Bozuklukların Prognostik Önemi Bu çalışma, çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemi ve akut myeloblastik lösemili olgularda görülen genetik bozuklukların oranım saptamak ve bu bozuklukların prognoza etkilerini değerlendirmek amacı ile RT-PCR yöntemi kullanılarak yapıldı. Çalışmaya 98'i ALL, 34'ü AML olmak üzere toplam 132 hasta dahil edildi. ALL'li hastalarda t(l;19), t(12;21), t(9;22) ve t(4;ll) sonucu oluşan E2A-PBX1, TEL-AML1, BCR-ABL ve ALL1-AF4 genlerine bakıldı(sırayla). AML'li hastalarda ise t(8;21), t(15;17) ve t(9;22) ve inv(16) sonucu oluşan AML1-ETO, PML-RARa, BCR-ABL ve CBFB-MYHİ 1 genlerine bakıldı. Çalışma sonucunda ALL'li hastaların %17,4'ünde t(12;21), %11,2'sinde t(l;19) ve %5, l'inde t(9;22) pozitif olarak bulundu. t(4;ll) ALL'li hastaların hiçbirinde saptanmadı. AML'li hastaların ise %8,8'inde t(8;21), %8,8'inde t(15;17) ve %3'ünde inv(16) pozitif olarak bulundu. t(9;22) AML'li hastalann hiçbirinde saptanmadı. ALL'li hastalarda saptanan t(12;21) ve t(9;22) 'nin prognozu kötü, t(l;19)'un ise prognozu olumlu yönde etkilediği görüldü. AML'li hastalarda saptanan t(15;17), t(8;21) ve inv(16)'mn prognozu iyi yönde etkilediği tespit edildi. Çocukluk çağı lösemilerinde genetik bozuklukların tespitinin tam ve prognozda yol gösterici olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Determination of the Genetic Disorders By Molecular Method in Childhood Acute Leukemia and the Importance in Prognosis of this Disorders The purpose of this study is to find the ratio of genetic disorders in children with acute leukemia and the effects of these disorders on prognosis. For this purpose, we used RT-PCR method to determine the genetic disorders. 132 patients of whom 98 are ALL and 34 are AML were included in this study. In ALL patients, we examined E2A-PBX1, TEL-AML1, BCR- ABL and ALL-AF4 genes were examinated which resulted due to the t(l;19), t(12;21), t(9;22) and t(4;ll) genes (respectively). On the other hand in AML patients, AML1-ETO, PML- RARa, BCR-ABL and CBFp-MYHll, genes caused by t(8:21), t(15;17), t(9;22) and the inv(16) were examined. Results of ALL patients are as follows; 17,4% of the patients with t(12;21), 11,2% with t(l;19) and the 5,1% with t(9;22) positive, whereas t(4;ll) translocation had not been found in any of the ALL patients. The results of AML patients are 8,8% with t(8;21), 8,8% with t(15;17) and 3% with inversion(16) positive. However t(9;22) translocation was not found in any of them. It had been observed that t(12;21) and t(9;22) had a negative effect on prognosis whereas t(l;19) had a positive effect on prognosis in ALL patients. We also observed that t(15;17), t(8;21) and inv(16) found in AML patients had a positive effect on prognosis as well. As a result, we thought that in childhood acute leukemia the determination of genetic disorders is important for diagnosis and prognosis.