Total diz protezi operasyonu uygulanan hastalarda gürültü düzeylerinin stres yanıt üzerine etkisi
The effects of noise level on stress response in patients undergoing total knee replacement
- Tez No: 171538
- Danışmanlar: PROF.DR. FİLİZ TÜZÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: ACTH, anksiyete, kortizol, nöroendokrin stres yanıt, gürültü 65, ACTH, anxiety, Cortisol, neuroendocrine stress response, noise 66
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET TOTAL DİZ PROTEZİ OPERASYONU UYGULANAN HASTALARDA GÜRÜLTÜ DÜZEYLERİNİN STRES YANIT ÜZERİNE ETKİSİ Bu randomize, çift kör çalışmanın amacı, nöroaksiyel anestezi uygulaması ile gerçekleştirilen diz protezi operasyonlarında ortam gürültü düzeyinin ölçümü sağlanarak, hastalarda gürültünün hemodinamik yanıt, stres düzeyi ve nöroendokrin yanıt üzerine etkilerini değerlendirmektir. Nöroaksiyel blok uygulanması yapılan 2 grup hastadan, gürültülü ortam grubunda kullanılan enstrümantasyonlara bağlı olarak gürültü düzeyinin yüksek olduğu diz protezi operasyonu geçiren hastalar için ve gürültü düzeyinin daha az olduğu menisküs operasyonu geçirecek hastalar için gürültü düzeyi desibel olarak ölçüldü. Hastalara preop ve postop STAI testi yapıldı. Hastalardan bazal, intraoperatif 30.dakika ve derlenme odasında ilk 1. saatte 20 mi kan alındı. Hastaların hemodinamik yanıtlarında; sistolik, diyastolik ve ortalama arter basınçları gürültünün yüksek olduğu grupta, daha yüksek olduğu bulundu. Gürültülü ortam grubunda ACTH'da intraoperatif erken dönemde arttığı, geç dönemde ise normale döndüğü, daha az gürültülü ortam grubunda ise ACTH değerlerinin anlamlı olarak düştüğü bulunmuştur. Kortizol değerlerinde bazal kortizol değerlerinin anlamlı olarak daha az gürültülü ortama göre yüksek olduğu bulunmuştur. Inflamatuar yanıtın göstergesi olan hCRP düzeylerinde tüm hastalarda her iki grupta da düşüş gözlenmiştir. Gürültülü ortam grubunda erken ve geç dönemdeki glukoz değerleri yüksek seyretmiştir. Glukoz değerlerinde erken ve geç dönemde gürültülü ortam grubunda daha fazla artış gözlenmiştir. Gelişen Türkiye'de, gürültüye neden olan faktörlerin azaltılması ile daha standartlara uygun ortam gürültü düzeyi sağlanması görüşündeyiz. Bunun sayesinde daha iyi sedasyon, daha az ilaç kullanımı ve daha iyi metabolik kontrol sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECTS OF NOISE LEVEL ON STRESS RESPONSE IN PATIENTS UNDERGOING TOTAL KNEE REPLACEMENT The aim of this randomized, double blinded study is to evaluate the effects of noise on hemodynamic and neuroendocrine stress response by measuring the level of noise in patients undergoing knee operations under neuroaxial anesthesia. Noise levels were measured as decibel in patients undergoing knee operations in which noise levels are high due to the used instruments and in patients undergoing meniscus operations in which noise levels are lower. STAI test was performed at preoperative and postoperative periods. 20 ml of blood sample was taken for basal, intraoperative 30th minute and postoperative 1st hour measurements. Systolic, diastolic and mean arterial blood pressures were found to be higher in the high noise level group. ACTH levels were increased during the early postoperative period and became normal during the late postoperative period in the high noise level group whereas ACTH levels were significantly decreased in the low noise level group. Basal Cortisol levels were significantly higher in the high noise level group. HCRP as an infiamatory response mediator was found to be decreased in both groups. Early and late blood glucose levels were significantly high in the high noise group. There was a greater increase in early and late blood glucose levels in the high noise group. As a result we believe that standard noise levels should be achieved by reducing the factors causing noise in the operating room. This will provide better sedation, less drug consumption and better metabolic control.