Panik bozukluğu olan hastalarda nitrik oksit metabolizmasının değerlendirilmesi
The evaluation of nitric oxide metabolism in panic disorder patients
- Tez No: 171544
- Danışmanlar: PROF.DR. SERENAY ELGÜN ÜLKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit, nitrik oksit sentaz, arginaz, panik bozukluk. 59, Nitric oxide, nitric oxide synthase, arginase, panic disorder. 61
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Panik Bozukluğu Olan Hastalarda Nitrik Oksit Metabolizmasının Değerlendirilmesi Nitrik oksit (NO), nitrik oksit sentaz (NOS) enzimiyle L-arginin'den L-sitrullin oluşumu sırasında oluşan hem serbest bir radikal, hem de bir nörotransmitterdir. NOS ve arginazın ortak substrat L-arginin için yansı ve dolayısıyla bu iki enzimin iki taraflı regülasyonu, günümüze değin açıklanmaya çalışılmışta. Arginaz L-argininden ornitin ve sonrasında glutamat açığa çıkarır, bu glutamat aynı zamanda GABA sentezinde de kullanılır. Üstelik SSS'de NO sentezi, NMDA reseptörlerinin glutamat tararından aktivasyonuyla gerçekleşir. NO doğrudan etkilerini cGMP, dolaylı etkilerini ise oksijen ve süperoksit radikalleriyle girdiği reaksiyonlarla gösterir. Normal fizyolojik fonksiyonlara aracılık ettiği gibi NO'in, fizyopatolojik durumlarda da rolü olduğu gösterilmiştir. Depresyon, şizofreni ve bipolar affektif bozukluk ile panik bozukluk başta olmak üzere farklı birçok nöropsikiyatrik bozukluklardaki nörona! hasarla ilişkilendirilmiştir. Bu tez çalışmasında bizim amacımız, panik bozukluğu olan hastaların plazma ve eritrosit örneklerinde NOS ve arginaz enzim aktiviteleriyle birlikte NO düzeylerini irdelemek ve arginin-NO metabolizmasını değerlendirmekti. Hastaların plazma NO düzeyleri kontrol grubuyla karşılaştırıldığında bir değişme göstermezken, NOS ve arginaz aktivitelerinin anlamlı ölçüde yükseldiğini saptadık. Birbirleriyle yanşan bu iki enzimin yükseklikleri kendi aralarında kurdukları denge sonucu oluşan NO'in ne denli kullanılıp tüketildiğini gösterir. Elde ettiğimiz sonuçlar, panik bozukluğun yarattığı oksidatif stresi NO'in, örneğin O2 " ile birleşerek ortadan kaldırmaya çalıştığını düşündürmektedir. Diğer taraftan arginazla glutamat öncülü olan ornitinin sentezinin artması beyinde doku oksijenizasyonunun bozulduğunu gösterir. Çünkü hipoksi beyinde nörotransmitter konsantrasyonlarını değiştirir ve arginaz artışıyla glutamat sentezi de artmış olabilir. Hastaların eritrositlerinde NOS aktivitesi ve buna bağlı NO düzeylerini düşük bulduk, arginaz aktivitesinde ise hasta ve kontrol grubunda anlamlı bir fark saptamadık. Hücresel düzeyde NO sitokrom oksidazı 02'le yarışmalı olarak inhibe eder. Ancak NO'in azlığı, bu yarışta NO'in geri kalmasıyla sonuçlanır ve O2 tüketimi artar. Panik bozukluğu olan hastalarda Hb düzeylerinin yükseldiği de gösterilmiştir. 58CO2 duyarlılığının geliştiği panik bozuklukta hiperventilasyon sonucunda oluşan hipokapni serebral vazokonstrüksiyonu uyanr ve serebral kan akımı azalır. Bu durum da vazodilatasyon kaybı yani NO azlığı ile koreledir. Elde ettiğimiz sonuçların ışığında, panik bozukluğun oksidatif strese yol açtığı da göz önüne alındığında, NO'in yan ömrünün kısalığı bir yana, yapım azlığı-yıkım fazlalığı arasındaki dengenin anlık ve bireysel farklılıklarla değiştiği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Evaluation of Nitric Oxide Metabolism in Panic Disorder Patients Nitric Oxide (NO) is both a free radical and a neurotransmitter formed by NO synthase (NOS) enyzme during the transformation of 1-sitrulline from 1-arginine. The competition of NOS and arginase for the common substrate -1 arginine- hence the double sided regulation of the two enyzmes were tried to be explained until recently. Arginase produces firstly ornithine and then glutamate from 1-arginine; this glutamate is also used for GABA synthesis, Moreover NO synthesis in central nervous system is carried up by the activation of NMD A receptors by glutamate. NO shows its direct effects by c-GMP and indirect effects by the reactions which it enters with O2 and superoxide radicals. The role of NO under both normal physiological conditions and physiopathologic states is shown; it is related with the neuronal damage seen in many neuropshyciatric disorders such as depresssion, schzophrenia and bipolar affective disorder and mainly with panic disorder Our goal in this thesis study is to analyse the NOS and arginase enyzme activities of plasma and erythrocyte samples; NO levels and the evaluation of arginin- NO metabolism. Comparing the patient plasma NO levels and the controls NO levels no difference could be shown, NOS and arginase activities were increased significantly. Increase of these two enyzmes in competition with each other shows the utilisation and comsumption of NO which is formed as a result of their balance. The results made us think NO, for example by binding with 02- tries to blockade the oxidative stress created by the panic disorder. On the other hand the rise of the synthesis of arginase and ornithine- which is a precursor of glutamate- shows the poor tissue oxigenation in brain. As hypoxia changes the concentrations of neurotransmitters in brain, glutamate may be increased as a result of the rise of arginase. We found low levels of NOS activity and NO levels of patients' erythrocytes and we found no difference in arginase activity of patient and control groupsAt cellular level NO inhibits cytochrome oxidase by competing with 02.However the lack of NO results in the retardation of NO in this race and therefore consumption of O2 increses. 60Increased Hb levels were also shown in panis disorder patients. Cerebral vasoconstriction and and the decrease of cerebral blood flow is caused by hypocapnia-due to hyperventilation- in CO2 sensitivity developped panic disorder. In this case it is correlated with loss of vosodilatation -in other words- lack of NO. With the help of the results acquired, keeping in the mind that panic disorder cause oxidative stress, apart from the shorthness of half-life of NO we conclude the balance between lack of production and abundance of degradation changes with personal and instant variables.