Hedef kontrollü infüzyon yöntemi ile total intravenöz anestezi uygulanan hastalarda rokuronyum bromidin kronofarmakolojisi
Chronopharmacology of rocuronium bromide in patients administered total intravenous anaesthesia with target-controlled infüsion technique
- Tez No: 171545
- Danışmanlar: PROF.DR. OYA ÖZATAMER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Chronopharmacology, rocuronium bromide, target-controlled infusion, neuromuscular function monitorization, TOF-Watch ® SX acceleration monitör 95
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET HEDEF KONTROLLÜ INFUZYON YÖNTEMİ İLE TOTAL INTRAVENOZ ANESTEZİ UYGULANAN HASTALARDA ROCURONİUM BROMİDİN KRONOFARMAKOLOJİSİ Bu çalışmanın amacı, kas gevşetici ihtiyacının fazla olduğu abdominal cerrahi girişimlerde, nöromusküler blokaj monitorizasyonu ve anestezi derinliğinin BİS ile ölçümü gerçekleştirilerek, anestezi pratiğinde kısa etki başlangıçlı ve kısa etki süreli olması nedeni ile kullanım alanı oldukça geniş, nondepolarizan bir nöromusküler bloker olan rokuronyum bromidin günün farklı saatlerinde verilmesinin, nöromusküler blokaj üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmaya, her gruptan 10 olmak üzere toplam 40 hasta dahil edildi. Hastalar gün içinde operasyona alınma saatlerine göre sabah, öğlen, akşam ve gece gruplarına ayrıldılar. Tüm hastaların anestezi indüksiyon ve idamesinde hedef kontrollü infüzyon yöntemi ile total intravenöz anestezi uygulandı. Hastaların intraoperatif dönem boyunca EKG, SpÛ2, non-invaziv kan basıncı, ETCO2, periferik ısı ve BİS değerleri takip edildi. Nöromusküler ileti ve blok monitorizasyonu için, akseleromiyografi yöntemi ile ölçüm yapan, TOF-Watch ® SX akselerasyon monitörü kullanıldı. Her hastaya 0,6 mg/kg dozunda rokuronyum uygulandı ve“lag time”,“onset time”,“derin nöromusküler blok süresi”,“Ti %10 süresi”,“klinik etki süresi”,“derlenme indeksi”,“komplet derlenme aralığı”değerleri her bir hasta için ayrı ayrı kaydedildi. Çalışmamızda rokuronyum bromidin gece saatlerinde uygulanması sonrasında Tı%10 süresi ve klinik etki süresinde, öğlen ve akşam saatlerine oranla anlamlı olarak kısalma gözlenmiştir. Sonuç olarak yapmış olduğumuz bu çalışma, aktivite-dinlenim periyodları göz önüne alınarak yapılmış, rokuronyum kronofarmakolojisini değerlendiren tek çalışmadır. Buna göre rokuronyum bromidin biyoritimlerden etkilenen bir ajan olduğu, ileri düzey farmakokinetik çalışmaların standardizasyonunda ve en önemlisi klinik hedeflere ulaşılmasında bu özelliğinin dikkate alınması gerektiği açıktır. Bunun nedeni olabilecek mekanizmaların açıklığa kavuşturulabilmesi için ise ileri düzey yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. 93Anahtar Kelimeler. Kronofarmakoloji, rokuronyum bromid, hedef kontrollü infüzyon, nöromusküler fonksiyon monitorizasyonu, TOF-Watch ® SX akselerasyon monitörü 94
Özet (Çeviri)
SUMMARY CHRONOPHARMACOLOGY OF ROCURONIUM BROMIDE İN PATIENTS ADMINISTERED TOTALINTRAVENOUS ANAESTHESIA WITH TARGET-CONTROLLEDINFÜSION TECHNIQUE The aim of this study is to evaluate the effects of rocuronium, a widely used nondepolarizing neuromuscular blocker in anesthesia practice with short onset of action and short half life, on neuromuscular blockade when given in different time periods of day during abdominal surgery by neuromuscular and BIS monitorization. 40 patients with 10 patient in each group were included the study. Ali patients were divided into morning, afternoon, evening and night groups according to the time of the operation. For anesthesia induction and maintanence, total intravenous anesthesia with target controlled infusion was used in ali patients. ECG, SaOa, non-invasive blood pressure, ETCOı, peripheric heat and BIS values were noted intraoperatively. TOF-Watch ® SX acceleration monitör was used for monitorization of neuromuscular transmission and blockade. Rocuronium 0,6 mg/kg was given to ali patients and“lag time”,“onset time”,“deep neuromuscular blockade time”,“Ti %10 time”,“time of clinical action”,“recovery index”,“complete recovery period”were recorded for ali patients. in our study, there is a significant decrease in Tİ % 10 time and time of clinical action in night groups when compared with afternoon and evening groups As a result, our study is the only study evaluating the rocuronium chronopharmacology that involved the activity-rest periods. According to this, it's clear that rocuronium is an agent that is effected by biorhythms and this quality must be considered in standardization of fonvard plane studies. New future studies should be performed to find out the possible mechanisms of this action.