Kısa barsak sendromunda ince barsak motilitesi: Uyum sürecinde etkili gastrointestinal peptid ve hormonlar (sıçanlarda deneysel çalışma)
Motility of small intestine in short bowel syndrome: Effects of gastrointestinal peptides and hormones in the adaptation
- Tez No: 171543
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN DİNDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kısa Barsak Sendromu, Motilite, Adaptasyon, Intertisiyel Cajal Hücresi, Ghrelin, Peptid YY, RT-PZR 59
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Kısa Barsak Sendromunda İnce Barsak Motilitesi: Uyum Sürecinde Etkili Gastrointestinal Peptid ve Hormonlar Amaç: Kısa Barsak Sendromu'nda intestinal motilitenin adaptasyon sürecine bağlı olarak ne şekilde değiştiğini kontraktilite çalışmaları, immünohistokimyasal incelemeler ve barsaktaki motilite üzerine etkili olduğu bilinen ghrelin ve peptid YY reseptör ekspresyonunu araştırarak ortaya koymak amacıyla deneysel bir çalışma yapıldı. Gereç ve Yöntem: Ağırlıkları 180-220 g arasında değişen 37 adet erkek Wistar Albino cinsi sıçan, sham (n=16) ve kısa barsak sendromu (n=21) gruplarına ayrıldı. Ketamin-ksilazin anestezisi altında sham grubunda ileoçekal valvin 15 cm proksimalinden ileum transekte edildi ve rezeksiyon yapılmaksızın uç-uca anastomoz yapıldı. KBS grubunda ise, Treitz bağının 5 cm distali ile ileoçekal valvin 10 cm proksimali arasındaki ince barsaklar, mezenterik damarları ayrılarak, rezeke edildi ve jejenum ve ileum uç-uca tek tek anastomoz edildi. Yedi haftalık takip süresinin ardından doku örnekleri alınarak kontraktilite çalışması, immünohistokimyasal çalışma ile ICH yoğunluklarına ve RT-PZR ile Peptid YY ve Ghrelin reseptör mRNA ekspresyonlarına bakıldı. Bulgular: KBS grubunda jejenumda ACh'e maksimum kasılma yanıtları, sham grubuna oranla anlamlı ölçüde yüksek bulundu (*p0,05). Sonuç: Bu çalışma ile KBS'de motiliteyi yavaşlatmak amaçlı gelişen adaptasyon mekanizmaları araştırılmıştır. Kapsamlı çalışmalarla desteklenmek koşuluyla, gelecekte adaptasyonun uyarılması ile yeni tedavi seçeneklerinin geliştirilmesi mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Motility of Small intestine in Short Bowel Syndrome: Effects of Gastrointestinal Peptides and Hormones in the Adaptation Aim: An experimental study was performed to investigate the changes in small intestinal motility in the adaptation period with contractility, immunohistochemical and RT-PCR studies. Materials and Methods: Male Wistar Albino rats, weighing 180 to 220 g, totally 37 in number are allocated into two groups as sham operated (n=16) and SBS animals randomly. Under ketamin and xylasine anesthesia, in the sham group operations consisted of division and re-anastomosis of the bowel 15 cm proximal to the ileocecal junction. In SBS group, the bowel between 5 cm distal to the ligament of Treitz and 10 cm proximal to the ileocecal junction was resected by ligation and division of the mesentery. Intestinal continuity was restored using an end-to-end, single-layered anastomosis with interrupted sutures. After seven weeks follow-up, tissue samples were recovered to allow in-vitro contraction experiments, immunohistochemical studies and RT-PCR. Results: An increase in the Emax response to ACh in jejenum was observed in SBS group when compared to sham group (*p