Panik bozukluğu olan hastalarda dürtüsellik yaygınlığı
Imoulsivity extensivity in patients with panic disorder
- Tez No: 406803
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Dürtüsellik, karakter, mizaç, panik bozukluğu, Impulsivity, character, mood, panic disorder
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Dürtüsellik (impulsivite), sık görülen klinik bir problem ve insan davranışının temel bir özelliğidir. Dürtüsellikle ilgili çeşitli tanımlamalar olup, yapısının tanımlanma güçlüğü, kişiliğin teorik modelinin altında yatan doğası ile komplike olmasına bağlanmıştır. Literatürde anksiyete ve dürtüsellik arasındaki ilişki ise netlik kazanmamıştır. Bu çalışmada panik bozukluğu ve dürtüsellik arasındaki ilişkinin, mizaç-karakter özellikleri de değerlendirilerek araştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Psikiyatri polikliniğe başvuran 48 panik bozukluk (PB) hastası ile 48 sağlıklı birey, Barratt Dürtüsellik Ölçeği (BDÖ-11) ve Mizaç ve Karakter Envanteri (TCI) ile değerlendirilmiştir. BDÖ-11 ve TCI ortalama puanları iki grup için student T testi ile karşılaştırılmıştır. TCI ve BDÖ-11 puanları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. BULGULAR: Hasta grupta dürtüsellik puanları tüm alttestlerde (plan yapmama, motor, dikkat, toplam) kontrollerden anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Mizaç-karakter özellikleri açısından hasta grubunda zarardan kaçınma ve yenilik arayışı testleri anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Hasta grupta yenilik arayışı, dürtüselliğin plan yapmama, motor alttestlerinde ve toplamda yüksek derecede pozitif; dikkat alttestiyle orta derecede pozitif koreleydi. Zarardan kaçınma dürtüselliğin plan yapmama alttestiyle yüksek derecede pozitif; dürtüselliğin toplam puanı ile orta derecede pozitif koreleydi. Kendini aşma dürtüselliğin plan yapmama alttesti ve toplamda orta derecede pozitif koreleydi. Sebat etme dürtüselliğin plan yapmama alttestinde orta derecede pozitif koreleydi. SONUÇ: Panik bozukluğu hastalarının dürtüsel olduğu; dürtüselliğin mizaç-karakter özelliklerinden yenilik arayışı, zarardan kaçınma, kendini aşma ve sebat etme ile ilişkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Impulsivity (impulsivity) is a common clinical problem and a basic feature of human behavior. There are various definitions of impulsivity; difficulties in defining the structure, the nature of the underlying theoretical model is bound to be complicated personality. The relationship between anxiety and impulsivity has not been clarity. In this study, the relationship between panic disorder and impulsivity with mood-character features aimed to investigate the assessment. MATERIALS AND METHODS: 48 patients admitted to psychiatric clinic with panic disorder and 48 healthy individuals were evaluated with the Barratt Impulsiveness Scale (BIS-11) and the Temperament and Character Inventory (TCI). BIS-11 and TCI average scores for the two groups were compared using Student's T test. Pearson correlation analysis was used to assess the relationship between TCI and BIS-11 scores. RESULTS: Impulsivity in patients was significantly high in all subtests (nonplanning, motor, attention, total). Temperament and character features of the patient groups in terms of harm avoidance and novelty seeking was significantly high in the test. In patients, novelty seeking correlated highly positive in nonplanning, motor subtests and total impulsivity; correlated moderately positive in attention subtest. Harm avoidance correlated highly positive in nonplanning subtest and correlated moderately positive in total impulsivity. Self-transcendence correlated moderately positive in nonplanning subtest and total impulsivity. Persistence correlated moderately positive in nonplanning subtest. CONCLUSIONS: It was concluded that patients with panic disorder were impulsive and impulsivity assosiated with temperament-charactory faetures which were novelty seeking, harm avoidance, self-transcendence and persistence.