Efluks pompa inhibitörünün çok ilaç dirençli escherichia coli izolatlarında florokinolon, makrolid ve nalidiksik asit MİK değerlerine etkisi
The effect of pump inhibitör on MIC values of nalidixic acit, flourquinolones and macrolide of multidrug resistant escherichia coli
  1. Tez No: 171547
  2. Yazar: YASEMİN TEZER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALİL KURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çok ilaç dirençli E. coli, efluks pompa inhibitörü, florokinolon, makrolid, nalidiksik asit 61, Multidrug resistant Escherichia coli, efflux pump inhibitor, flouroquinolone, macrolide and nalidixic acid. 62
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
7. ÖZET Efluks Pompa İnhibitörünün, Çok İlaç Dirençli Escherichia coli İzolatlarında Florokinolon, Makrolid ve Nalidiksik Asit MIK Değerlerine Etkisi Çoklu ilaç dirençli patojenlerin hastanede ve toplum içinde ciddi ve gün geçtikçe büyüyen bir problem olduğu aşikardır. Antibiyotiklere çoklu direnç gösteren mikroorganizmalar empirik tedavi protokollerinin tekrar gözden geçirilmesine neden olurken, efluks tabanlı, dirençli suşların ortaya çıkması ve efluks pompasının dirence olan katkısının anlaşılmasından sonra, yeni geliştirilen antibiyotikler de bu yönde araştırılmaya başlanmıştır. Bu yaklaşımla antibiyotiklerin, direnç mekanizmasını nötralize edecek inhibitörlerle birlikte kullanımı sayesinde, bu antibiyotiklerin dirençli oldukları mikroorganizmalara karşı etkin olmaları beklenmektedir. Tüm yaşayan canlı hücrelerinde efluks pompaları vardır. Efluks pompalan toksik substratlan, antibiyotikler de dahil olmak üzere hücre içinden dış ortama çıkaran transport proteinlerdir. Pompa sistemi çoklu ilaç direncinden (MDR) sorumludur. Biz de bu çalışmada, efluks pompa sisteminin etkisini, bazı antibiyotiklerin MİK değerleri üzerinde çalışmayı amaçladık. Bu çalışmada, çok ilaç direnç fenotipi gösteren Escherichia coli suşlannda, efluks pompa inhibitörü olarak PApN'in, nalidiksik asit, florokinolon ve makrolid MİK değerleri üzerine etkisi araştırıldı. 6 aylık bir sürede çok ilaç direnci (yapısal olarak farklı 2 antibiyotiğe direnç) tespit edilen 100 klinik izolat çalışmaya dahil edildi. Agar dilüsyon yöntemi ile çalışılacak antibiyotiklere karşı MİK değerleri belirlendi. Efluks pompasımn varlığını göstermek için, organik solvent tolerans testi yapıldı. Çalışılan suşlarm %55'inde efluks pompasının aşın eksprese olduğu bu test sonucunda belirlendi. Elde edilen veriler istatiksel olarak değerlendirildiğinde, PApN'nin eklenmesi levofloksasin ve eritromisin MİK değerlerinde anlamlı düşüşlere neden olmuş, hatta inhibiör eklenmeden önce dirençli bulunan suşlarda ölçülen değerler duyarlılık sınırlarında tespit edilmiştir. Aksine siprofloksasin ve nalidiksik asitte böyle bir değişiklik kaydedilmemiş olup, siprofloksasin için literatürdeki az sayıdaki yayım destekler nitelikte bulunmuştur. Ancak bugüne kadar nalidiksik asitle yapılmış bir çalışma sonucuna ulaşılabilmiş olup, bu yayının aksine bizim çalıştığımız suşlarda inhibitörün söz konusu antibiyotiğin MİK değerine etkisi olmamıştır. Her iki antibiyotik için etkisiz bulunmasının nedenleri, hedef genlerde iki veya daha fazla mutasyon gibi ek başka mekanizmaları gerektirmesi ya da substratı PApN olmayan başka efluks pompalarının bu dirence sinerjik veya aditif katkılarının söz konusu olması olabilir. Yine de çalışmanın levofloksasin ve eritromisin için anlamlı değerlerle sonuçlanmış olması literatürdeki nadir yayınlan destekler niteliktedir. Aynca, PApN'nin farklı konsantrasyonları, organik solvent toleransı gösteren suşlarda tekrar çalışılmış ve farklı değerler elde edilmemiştir. Bu nedenle phenylalanine-arginme-bela-naphthyiamide'in etkisinin çalışılan konsantrasyonlar için homojen olduğu ve doza bağlı etki göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Ülkemizden ve dünyadan bildirilen yayınlarda çok ilaç direncinden sorumlu efluks pompalarının, çoklu ilaç direncine katkısı nadiren bildirilmiştir. Bu ve benzeri 60çalışmalarla efluks pompalarının özgül inhibitörleriyle yapılan çalışmaların, gelecekte beta laktam / beta laktamaz inhibitor kombinasyonlan gibi, klinikte kullanımlarında öncü olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY The Effect of Efflux Pump Inhibitor on MIC values of Nalidixic Acit, Flouroquinolones and Macrolide of Multidrug Resistant Escherichia coli Multidrug resistant pathogens become an enormous and serious problem in hospital and community- Multiple antibiotic microorganisms cause reexamine of ampirik treatment protocols. After appearence of efflux based resistant isolates and realizing the contribution of efflux pump to resistance mechanisms, new developments in antibiotics were shift to this area. For this reason, inhibitors that neutralize resistance mechanisms used. So that, it was expected that resistant organisms became sensitive for that antibiotics. Nowadays efflux pump inhibitors are popüler and investigated for neutralizing the pump effect. Efflux pumps are found in all living cells and drop toxic substances and antibiotics from inside to out. As a result, pump system is responsible for multidrug resistance. So we aimed to investigte the effect of this system on some antibiotics MIC values. In this study, we investigated PA0N effect as an efflux pump inhibitor on multidrug resistant Escherichia coli. So we examined nalidixic acit, flouroquinolones and macrolide MIC values via broth dilution method with PApN and without it. For this study during 6 months periods, 100 clinical isolates which were multiple drug resistant pattern that had been determined via disc diffusion methods collected. With agar dilution method, their MIC values of four antibiotics that was investigated in study were determined. After that, having efflux pump had been searched by organic solvent tolerance test. Fifty five percent of isolates were tolerant to organic solvents. It means that, efflux pump was overexpressed in these isolates. After broth dilution method with PA|3N and without it, different concentrations of PApN were studied in tolerant isolates. Results were analysed with Mann- Whitney U tests. For levofloxacin and erytromycin MIC values were decreased with PApTSL On the other hand there were no change on ciprofloxacin and nalidixic acit MIC values. For ciprofloxacin these results were similar in a few reports of literature. We reached only one report that had been studied with nalidixic acid and it was concluded that PApN decrease the MIC values of nalidixic acid. But for these two antibiotics we detected no effect on MIC values with inhibitor. It might be due to more than one mutation on target genes and/or another efflux pump whose substrate was not PApN which were synergic or additive effect on resistance mechanisms. However results for levofloxacin and erythromycin were supported the a few reports with decrease in MIC values by inhibitor. Also we conclude that PApN has homogenous effect in different concentrations and no concentration dependent effect was determined. Effect of efflux pump on multidrug resistance mechanisms was rarely reported from our country and all over the world. So we thought that studies that made by specific inhibitors of efflux pump, using like beta lactam/beta lactamases might be innovator in clinical applications.