Simvastatinin tavşanlarda artroplasti modelinde kemik büyüme üzerine etkisinin histolojik ve mekanik olarak incelenmesi
The effect of simvastatin on bone ingrowth in arthroplasty models in rabbits examined histologically and mechanically
- Tez No: 171570
- Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT ERDEMLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kemik büyüme, Simvastatin, Total kalça artroplastisi 52, Bone ingrowth, Simvastatin, Total hip arthroplasty 53
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Total kalça artroplastisi son dönem kalça artritinin tedavisinde giderek artan sıklıkta uygulanmaktadır. Genç hastalarda tercih edilen çimentosuz fîksasyon ve biyolojik tespit yöntemleri daha güvenilir fîksasyon sağlanmaktadır. Kemik büyümeyi arttıran bazı lokal ajanlar tespit edilmiş olmakla beraber halen klinik uygulamada olan veya etkinliği gösterilmiş bir sistemik ajan bulunmamaktadır. Bu çalışmada, klinikte lipid düşürücü ilaçlar olarak etkinlikleri kanıtlanan ve yaygın kullanım alam bulan statin grubu ilaçlardan en yaygın kullanılanlarından biri olan simvastatinin kemik büyüme üzerine olan etkisi incelenmiştir. Bu amaçla Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Projelerinden alman destekle 20 kadar tavşanın distal femurlanna özel olarak yaptırılan poroz kaplı ve kemik büyümeye izin veren implant yerleştirilmiştir. Yedi hafta boyunca aktive edilmiş simvastatin cilt altına uygulanmış, çıkartılan implantlarda tarayıcı elektron mikroskop kullanılarak histolojik, biyomekanik incelemeler yapılmıştır. Çalışma öncesi ve sonrası kan lipid düzeyleri ölçülmüş olup çıkartılan distal femurlar direk radyogramlar ile radyolojik olarak incelenmişlerdir. Yaptığımız istatistiksel analizler sonucu simvastatin uygulanan grupta kontrol gruba kıyasla artmış kemik büyüme tespit edilmiştir. Kan lipid düzeyleri ölçüldüğünde statin grubunda kan lipid düzeylerinin anlamlı şekilde düşük olduğu gözlenmiştir. Radyolojik inceleme sonrası gruplar arasında önemli bir fark saptanmamıştır. Histolojik incelemelerde simvastatin verilen grupta artmış kemik büyüme miktarı tespit edilmiştir. Mekanik testlerde kontrol grubunda daha düşük dirençlerde ayrılma gözlenmiştir. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Simvastatin uygulanan grupta kontrol grubuna göre kan lipid düzeylerinde düşme, histolojik değerlendirme ile saptanan kemik büyüme miktarında artma ve mekanik değerlendirme sonucu artmış direnç gözlenmiştir. Çalışmamızda hayvanlar üzerinde alman olumlu sonuçların klinik uygulamaya yansıması için daha çok prospektif randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABTRACT Total hip arthroplasty has been increasingly popular in the treatment of end stage hip arthritis. Cementless fixation and biologic ingrowth provides more reliable fixation for young patients. Although several local agents were found out to have positive effect on bone ingrowth, there were no systemic adjuvants discovered with such effect. The effects of simvastatin on bone ingrowth which has well known lipid lowering effect and wide clinical usage were researched in this study. A study was designed and performed with grant supported by Ankara University Medicine Faculty Scientific Research Projects. Twenty New Zealand rabbits underwent implantation of specially designed porous coated implants. Simvastatin was activated by alkaline hydrolysis and given subcutaneously for seven weeks at 5 mg/kg dosage. Extracted distal femur and implant relationship were evaluated histologically with scanning electron microscopy and biomechanically. Blood lipid levels were measured before implantation and after extraction of femur. Additionally radiologic examination was performed with direct roentgenograms. Statistically meaningful increase in bone ingrowth, decrease in blood lipid levels were found in simvastatin group. There was no significant difference between groups in radiologic examination. Mechanic tests revealed increase in resistance in simvastatin group. However, the difference between groups was found to be statistically insignificant. Decrease in blood lipid levels, increase in histologically detected bone ingrowth and increased resistance before failure in mechanical tests was detected in simvastatin group. The encouraging results obtained in our study should be supported by randomized prospective studies before possible clinical applications.