Farelerde spinal kord yaralanması sonrası intralezyonel kemik iliği mononükleer hücre implantasyonu ve rejeneratif etkilerinin in vivo ve postmeortem incelenmesi
In vivo and postmortem examination of intralesionel bone marrow mononuclear cell implantation and regenerative effects in mice after spinal cord injury
- Tez No: 171571
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYHAN ATTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: biolüminans, kemik iliği, mononükleer hücre, spinal kord, travma 47, bioluminans, bone marrow, mononuclear cells, spinal cord, trauma 48
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Farelerde Spinal Kord Yaralanması Sonrası İntralezyonel Kemik İliği Mononükleer Hücre İmplantasyonu ve Rejeneratif Etkilerinin İnvivo ve Postmortem İncelenmesi Klinik olarak spinal kordun birçok farklı mekanizma ile travmatize olabileceği bilinmektedir. Bu travmaların hepsinde patofizyolojiyi anlamak için yeni laboratuar yöntemleri geliştirilmektedir. Spinal kord yaralanmasından sonra iki tür mekanizma üzerinde çalışmalar yoğunlaşmıştır. Birincisi travmatize olmuş kordu koruyucu bazı nöroprotektif ajanların kullanılması, diğeri ise travmatize kordaki özellikle aksonların fonksiyon görebilecek duruma gelmelerini sağlayabilecek rejenerasyon çalışmalarıdır. Bu deneysel çalışmada kord yaralanmalarında, intralezyonel verilen kemik iliği kaynaklı mononükleer kök hücrelerin nöroglial doku rejenerasyonu ve fonksiyonel iyileşmedeki katkılarının in vivo biolüminans yöntemi ile ve postmortem immünhistokimyasal yöntemler ile incelenmesi yapılmıştır. Operasyon ile kordları ortaya konulan grup 2 ve 3'deki farelerde, 3 gr'lık Toronto Tator küpler ile travmayı takiben, intralezyonel olarak, CMV-Luc veya Beta-Actin Luc transgenik fareden alınan, lusiferaz(+) kemik iliği kaynaklı mononükleer hücreler (1x106/100 mikrolitre) uygulandı. Operayonu takiben seboflorein anestezisi sona ermeden, intraperitoneal olarak 150 mg/kg lusiferin enjeksiyonunu takiben, in vivo görüntüleme cihazı ile (Xenogen IVIS imaging system) görüntü alındı. Tüm hayvanlarda cerrahi sonrası haftalık olarak eğik düzlem ve BBB skorlaması yapılarak nörolojik değerlendirme yapıldı ve yine seboflorein anestezisi ile intraperitoneal 150 mg/kg lusiferin verilerek cerrahi bölgesinde görüntü takibi yapıldı. 21. günde kordlar çıkarılarak immünhistokimyasal değerlendirmeler yapıldı. Bu çalışmanın kapsamında, farelerde oluşturulan spinal kord travması modelinde, hemopoetik kök hücrelerin rolünün ve etkinliğinin belirlenmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In Vivo and Postmortem Examination of Intralesional Bone Marrow Mononuclear Cell Implantation and Regenerative Effects in Mice After Spinal Cord Injury It is known that spinal cord is traumatized by different kinds of mechanisms. To understand the pathophysiology of these traumas new laboratory methods are being developed. Studies are focused on two mechanisms after spinal cord injuries. The first one is the use of neuroprotective agents for injured cord and the second one is the group of regenerative studies which could especially let the axons of traumatized cord become functional again. In this experimental study the effects of neuroglial tissue regeneration and functional recovery of intralesionally implanted bone marrow mononuclear cells are examined by in vivo bioluminans technique and postmortem immunohistochemical techniques. After identifying the cord of mice in group 2 and 3, 3 gram Toronto Tator klips are used to traumatize the cord. Afterwards luciferase (+) bone marrow mononuclear cells (1x106/100 microliters) that are taken from CMV-Luc or Beta-Actin Luc transgenic mice are given to mice in group 2 and 3. Following the surgery, before the effects of seboflorein anesthesia ends, 150 mg/kg luciferine is enjected intraperitoneally. Then in vivo Xenogen MS imaging system is used to take images. All mice are neurologically examined weekly by oblique plane and BBB scores and again under seboflorein anesthesia intraperitoneally 150 mg/kg luciferine is given to take images of the surgery area. In day 21, cords are decapitated and immunohistochemical evaluation is performed. The purpose of this study is to determine the role and effects of hemopoetic stem cells in mice with spinal cord injury.