Dana omurgası modelinde farklı enstrumantasyon tekniklerin ön kolon aksiyel yüklenmesine etkileri (biyomekanik çalışma)
Effects of different instrumentation techniques on anterior column axial loading in bovine spine model (a biomechanical study)
- Tez No: 171596
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖMER AKÇALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Biyomekanik instabilite, omurga kırığı, enstrumantasyon, implant 1, Biomechanical instability, spinal fracture, instrumentation, implant
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
1.0ZET: DANA OMURGASI MODELİNDE FARKLI ENSTRUMANTASYON TEKNİKLERİNİN ÖN KOLON AKSİYEL YÜKLENMESİNE ETKİLERİ (BİYOMEKANİK ÇALIŞMA) Dr İbrahim Ekrem DEVSEREN Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı İnciraltı-İZMİR Torakolomber omurga yaralanmalarının önemli bir kısmını patlama kırıkları oluşturmaktadır. Torakolomber omurga patlama kırıkları, günümüzde halen omurga cerrahisi literatürünün geniş bir alanını kaplamakla birlikte tedavi algoritmaları konusunda net bir görüş birliği bulunmamaktadır. Bununla birlikte anterior cerrahi uygulanan olgularda destek grefti kullanımı oldukça yaygındır. Bu olgularda iyileşme ve füzyon oluşturma sürecinde uygun biyomekanik koşulların yaratılması cerrahi başarı açısından daha iyi sonuçların alınmasını sağlayacaktır. Çalışmamızın amacı, standart bir biyomekanik instabilite oluşturulan ve fizyolojik aksiyel yüklenme verilen dana omurgası modelinde, farklı enstrumantasyon tekniklerinin anterior kolona gelen yüklenmeye etkilerini değerlendirmektir. Çalışmada kullanılmak üzere yedi adet dana omurgası üzerinde biyomekanik testler yapıldı, bunlardan teknik sorun yaşanmayan altı tanesi değerlendirmeye alındı. Örneklere instabilite modeli oluşturmak amacıyla anterior korpektomi uygulandı. Ardından anterior destek grefti olarak yük hücresi kullanılan ve farklı enstrumantasyon teknikleri uygulanan örneklere basma aleti ile aksiyel yüklenme uygulandı. Her örnek için dört farklı enstrumantasyon tekniği karşılaştırıldı. Basma aletinde 200, 400, 600 ve 800 Newton aksiyel yüklenmeler sırasında yük hücresinden alınan ölçüm değerleri kaydedildi. Verilerin toplanması ardından istatistiksel analiz Mann Whitney U testi ile yapıldı. Sonuçlar karşılaştırıldığında, aksiyel yüklenmeler altında anterior ve posterior kombine fiksasyon yapılan örneklerdeki anterior yük hücresi destek greftinden alınan değerler diğer fiksasyon yöntemlerine göre daha az olmakla birlikte bu durum istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY: EFFECTS OF DIFFERENT INSTRUMENTATION TECHNIQUES ON ANTERIOR COLUMN AXIAL LOADING IN BOVINE SPINE MODEL (A BIOMECHANICAL STUDY) İbrahim Ekrem DEVSEREN, MD Burst fractures constitute the vast majority of thoracolumbar spine injuries and even they enclose a broader area in the content of current spine surgery literature, there is no consensus on treatment algorithm. Strut grafts are widely used in cases of anterior surgery. Providing appropriate biomechanical state for healing and fusion will result better results and surgical success. We aimed to investigate the effects of different instrumentation techniques on the loading over anterior column in the bovine spine model that was given a standardized biomechanical instability and physiological axial force. Biomechanical tests were performed on seven bovine spines and six of them without any technical problems have been included in the study. To establish an instability model, anterior corpectomy has been performed on each. Weight cell has been used as the anterior strut graft. Different instrumentation techniques were performed and followed by axial force, applied by a pressure device. Measurements by the weight cell were recorded during the pressure steps of 200, 400, 600 and 800 Newtons. Statistical analyses were performed by Mann Whitney U test. Under axial forces, measurements from anterior load-cell strut grafts in cases on which anterior and posterior combined fixation was performed were less than the others and the results were statistically significant.