Yetişkin astım hasta serumlarında lipid peroksidasyonu ve antioksidan enzim aktivitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of lipid peroxidation and antioxidant enzymes activities in the serum of adult asthma patients
  1. Tez No: 171688
  2. Yazar: NERİMAN AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FERAH ARMUTCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bronchial asthma, oxidative Stress, lipid peroxidation, antioxidant defence system VI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET AKSU N., Yetişkin Astım Hasta Serumlarında Lipid Peroksidasyonu ve Antioksidan Enzim Aktivitelerinin Değerlendirilmesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Tezi. Zonguldak 2006. Son yıllarda, pek çok hastalığın patogenezinde giderek artan bir şekilde, serbest radikal hasarı ve antioksidan savunma sistemlerindeki yetersizlik suçlanmaktadır. Bu hastalıklardan biri de bronşial astımdır. Biz bu tez çalışmasında oksidatif hasarın ve antioksidan sistemdeki değişimlerin astım patogenezindeki rolünü incelemeyi amaçladık. Hafıf-orta şiddette astımlı 70 hasta ve kontrol grubu olarak 70 sağlıklı erişkin bu amaçla çalışmaya alındı. Hasta ve kontrol grubu serum larında tiyobarbitürik asitle reaksiyon veren madde ve nitrik oksit düzeyleri ile, ksantin oksidaz, süperoksit dismutaz ve glutatyon peroksidaz aktiviteleri ölçüldü. Hasta grubunda serum tiyobarbitürik asitle reaksiyon veren madde ve nitrik oksit düzeyleri ile ksantin oksidaz aktivitesi kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Hasta grubu serum süperoksit dismutaz ve glutatyon peroksidaz enzim aktiviteleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü. Bu sonuçlar bronşial astım patogenezinde oksidatif ve nitrozatif hasar ile lipid peroksidasyonunun rolü olabileceğini ve buna bağlı olarak antioksidan savunma sisteminde anlamlı değişik likler oluştuğunu düşündürmektedir. Anahtar kelime: Bronşial astım, oksidatif stres, lipid peroksidasyonu, antioksidan savunma sistemi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AKSU N., Evaluation of lipid peroxidation and antioxidant enzymes activities in the serum of adult asthma patients. Zonguldak Karaelmas Universty Faculty of Medicine, Thesis in Clinical Biochemistry. Zonguldak 2006. In recent years, free radical damage and insufficiency of antioxidant defence system has been gradually accused of the pathogenesis of many diseases. One of these diseases is bronchial asthma. In this study we aimed to investigate the role of oxidative damage and antioxidant system in the pathogenesis of bronchial asthma. Seventy mild- moderate asthmatic adults and seventy healthy adults were taken to the study for this aim. The levels of thiobarbituric acid-reactive substance, nitric oxide and the activities of xanthine oxidase, superoxide dismutase, glutathione peroxidase were measured in serum of patients and control subjects. The mean thiobarbituric acid-reactive substance, nitric oxide value and xanthine oxidase activity was significantly higher in patients serum than the control group. The mean value of superoxide dismutase and glutathione peroxidase enzymes activities was significantly lower in patients serum than the control group. These results suggest that oxidative and nitrosative damage and lipid peroxidation may roles in the pathogenesis of asthma, therefore significant alterations may occur in the antioxidant defence system.