Adana yöresi atlarında Babesia equi ve Babesia caballinin yayılışının mikroskobik ve serolojik (ELİSA) yöntemlerle araştırılması
The investigation of the prevalence of Babesia equi and Babesia caballi in horses in different Adana province analyzed by microscopic and serologic (ELISA) methods
  1. Tez No: 171695
  2. Yazar: CEMAL KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Babesia equi, Babesia caballi, froti, kene, cELİSA, Adana, Horse, Babesia equi, Babesia caballi, blood smear, tick, cELİSA, Adana
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
1. ÖZET T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PARAZİTOLOJİ (VET.) ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ HATAY-2005 Cemal KURT Adana Yöresi Atlarında Babesia equi ve Babesia caballi'nin Yayılışının Mikroskobik ve Serolojik (ELİSA) Yöntemlerle Araştırılması Bu çalışma ile, 2004 yılı Haziran-Ekim ayları arasında Adana'nın 8 ilçesinden (Merkez- Yüreğir, Kozan, Feke, Saimbeyli, Aladağ, Pozantı, Karaisalı ve Ceyhan) rasgele seçilen farklı yaş gruplarındaki 120 erkek ve 100 dişi olmak üzere toplam 220 atta serolojik (cELİSA) ve mikroskobik yöntemlerle Babesia equi ve B. Caballi'nin tespiti ve bu türleri nakleden vektör kene türlerinin tespiti amaçlanmıştır. Çalışmanın materyalini atların kulak uçlarından ve vena jugularislerinden elde edilen kan örneklerinden hazırlanan froti ve serumlar oluşturmuştur. Sahada hazırlanan sürme kan frotileri metil alkolle tespit edildikten sonra Giemsa ile boyanmış ve mikroskopta B. equi ve B. caballi yönünden incelenmiştir. Ancak incelenen frotilerin hiçbirisinde B. equi ve B. caballi'nin piroplasın formlarına rastlanmamıştır. cELİSA İle yapılan serolojik muayenede, ileri yaş grubundaki atlarda daha fazla olmak üzere %56.8 oranında B. equi antikorları saptanmış, B. caballi antikorları ise tespit edilememiştir. Muayene edilen atların üzerinden toplanan kenelerin, babesiosisin bilinen vektörleri olan Hyalomma marginatum ve Rhipicephalus turanicus oldukları anlaşılmıştır. Sonuç olarak Adana yöresinde atlarda subklinik ve kronik Babesia enfeksiyonlarının yaygın olduğu ve portör atların belirlenmesinde serolojik testlerin mikroskobik yöntemlerden daha duyarlı olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ SA?LIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PARAZİTOLOJİ (VET.) ANABİLÎM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ HATAY-2005 Cemal KURT The investigation of the Prevalence of Babesia equi and Babesia caballi in Horses in Different Adana Province Analyzed by Microscopic and Serologic (ELISA) Methods This study was performed in different parts of Adana provinces (Centrum- Yuregir, Kozan, Feke, Saimbeyli, Aladağ, Pozantı, Karaisalı and Ceyhan) between June and October 2004. Samples were chosen randomly in different age and sexes. The aim of the study was to investigate to detect blood parasites and vector ticks of horses using cELIS A and microscopic examinations. Materials of the study were constituted serums and blood smears in the samples taken blood from the horses' vena jugularis and ear of the tips. In this study, blood smears were stained with Giemsa stain, and then the samples were identificated for B. equi and B. caballi. But no piroplasm form of Babesia species were found in all samples. Serological assessments by cELİSA were revealed that B. equi antibodies were positive in 56.8 % of the samples analyzed. Most of them the older horses. However, B. caballi antibodies were not detected in the samples. It was also found that the ticks which were taken from horses were Hyalomma marginatum and Rhipicephalus turanicus species. It was concluded that subclinical and chronic Babesia infections were common in horses in different parts of Adana. Serologic method was found to be more sensitive than microscopic examination for the investigation of Babesia porter horses.