Kadın olgularda asemptomatik seyirli cinsel yolla bulaşan hastalıkların sıklığının araştırılması
Investigation of frequency of sexually transmitted diseases showing no symptom in women
  1. Tez No: 171730
  2. Yazar: SELMA SÖNMEZOĞLU MARAKLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALPASLAN ACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, vajinal flora, sexually transmitted diseases, vaginal flora VI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Kadın Olgularda Asemptomatik Seyirli Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Sıklığının Araştırılması Vajina ve florası dengeli bir ekosistem oluşturmaktadır. Vajina ortamı varolan mikrobik türleri, bulunan mikroorganizmalar da vajina ortamını kontrol etmektedir. Puberte sonrası normal vajina florasının baskın üyelerinin laktobasiller olduğu düşünülmektedir. Ancak çok sayıda mikroorganizma klinik semptom olmadan vajinada bulunabilir. Neisseria gonorrhoeae, Chlamidya trachomatis, ve Mycoplasma hominis cinsel yolla bulaşan hastalık etkenleridir. Bu mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklarda olguların yaklaşık yansı asemptomatiktir ve pelvik inflamatuvar hastalığa sebep olarak infertilite, ektopik gebelik ve kronik karın ağrısı gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu çalışmada, polikliniğimize dermatolojik yakınmaları nedeni ile başvuran, esas yakınması akıntı olmayan kadınlarda ciddi komplikasyonlara yol açabilen, cinsel yolla bulaşan hastalık etkenlerinin ve bunun yanı sıra normal vajina florasının saptanmasını amaçladık. Doğurganlık döneminde olan, evli, tek eşli ve cinsel yaşamı aktif 82 kadından vajinal sürüntü örnekleri alındı. Bakteri ve mantar kültürleri, gram ve giemza boyalan, M. hominis ve U. urealyticum tanımlanması için özel hazırlanmış bir kit, M gonorrhoeae ve C. trachomatis için DNA amplifikasyonu, kandida türleri, G. vaginalis ve T. vaginalis saptanması için DNA hibridizasyon yöntemi kullanıldı. Hastalar sorgulandığında 66'sı akıntıdan yakınırken, 67'sinde muayenede beyaz, san, yeşil ve süt kesiği şeklinde akıntı vardı. Bakteri kültüründe 12 hastada üreme olmadı. Laktobasiller 34 (%41) hastada, bunlann 9'unda başka bakterilerle birlikte üredi. On sekiz (%22) hastada stafılokoklar, 6 (%7) hastada streptokoklar, 1 1 (%13) hastada difteroidler, 11 (%13) hastada Escherichia coli ve 9 (%1 1) hastada G. vaginalis üredi. DNA hibridizasyon yöntemi ile 22 hastada G. vaginalis pozitif saptandı. On dokuz (%23) hastada kültürde kandida üredi, bunların 4'ü C. albicans, 14'ü nonalbikans idi ve bir hastada sınıflama yapılmamıştı. Kültürde kandida üremesi olan 19 hastanın 5'inde DNA hibridizasyon yöntemi negatifti. M. hominis ve U. urealyticum 80 hastada çalışıldı. M. hominis 10 (%13), U. urealyticum 40 (%50) hastada pozitifti T. vaginalis iki (%2), klamidya üç hastada (%4) pozitif saptandı. N. gonorrhoaea tüm hastalarda negatifti. Rahim içi araç kullanan hastalarda saptanan mikroorganizmalann sıklığı, kullanmayanlarla karşılaştırıldığında M. hominis anlamlı olarak (p=0.003) yüksek saptandı. Çalışmamızda sensitivite ve spesifitesi yüksek olan tam yöntemleri kullanmış olmamıza rağmen cinsel yolla bulaşan hastalık etkenlerini düşük sıklıkta saptadık. Elde ettiğimiz sonuçlar ülkemizde daha önce yapılan çalışma sonuçlan ile uyumluydu. Ayrıca hastalarımızın tek eşli olmaları ve eşlerinde cinsel yolla bulaşan hastalıkların olmaması da sonuçlan etkilemektedir. Dermatoloji kliniklerine başvuran kadın olgularda, özellikle de fokal enfeksiyonlarla ilişkili olabilecek bir dermatolojik hastalığı varsa, genital sistem hastalıkları da akla gelmeli ve jinekolojik muayenesi mutlaka yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of Frequency of Sexually Transmitted Diseases Showing No Symptom in Women The vagina and it's flora are a balanced ecosystem. Vaginal environment and microbiologic species regulate each other. Formerly lactobacillus was thought to be the predominant vaginal microorganism in postpubertal women, also other various microorganisms are found in the vagina without causing any clinical symptoms. Neisseria gonorrhoaea, Chlamydia trachomatis and Mycoplasma hominis can cause sexually transmitted diseases. Nearly half of the patients infected by these microorganisms are asymptomatic. Finally these organisms may cause pelvic inflammatory disease that may lead to serious complications such as infertility, ectopic pregnancy and chronic pelvic pain. In this study, we aimed to investigate the microorganisms which can cause sexually transmitted disaeses and the members of normal vaginal flora in women who attended to our outpatient clinic for dermatologic problems. Vaginal specimens were taken from 82 patients who were in reproductive age, sexually active and married and had one sexual partner. Identification of microorganisms was done by cultures for bacteria and the yeast, gram and giemsa stains, a special kit for M. hominis and U. urealyticum, DNA amplification for N. gonorrhoeae and C. trachomatis, DNA hybridization for Candida spp, G. vaginalis and T. vaginalis. Sixty six patients were complained from vaginal discharge and 67 of them had white, yellow, green and as a“cottage cheese”discharge on examination. There was no growth of bacteria in cultures of specimens taken from 12 patients. Lactobacillus grew in 34 (41%) cultures and in 9 of these was also associated with other microorganisms. Staphylococcus spp. was isolated in 1 8 (22%) patients; in 6 (7%) Streptococus spp, in 1 1 (13%) diphteroids, in 1 1 (13%) E. coli and in 9 (11%) G. vaginalis. G. vaginalis was positive in 22 patients with DNA hybridization method. Candida species were isolated in 19 (23%) cultures and among the isolates; four were C. albicans; and 14, nonalbicans Candida. One was not classified. In the culture-positive 19 patients, DNA hybridization method was negative in five patiens. M. hominis and U. urealyticum were investigated in 80 patients. M. hominis was found in 10 (13%) patients; in 40 (50%) U. urealyticum, in 2 (2%) T. vaginalis and in 3 (4%) C. trachomatis were positive. N. gonorrhoaea was negative in all patients. M. hominis was found at significantly high frequency in 23 women using intra uterine device than non users. Although we used the techniques with high speciflty and sensitivity, we isolated the causes of sexually transmitted diseases at low frequency. Our results were smiliar with the studies done in our country. This condition can also be explained by that our patients had one partner and their partners had no venereal diseases. Women who attended to a dermatology department and had a disorder, particularly related to focal infections, genital system infections shold be remined and gynecologic examination should be done.