Sistemik lupus eritematozus hastalarında transtorasik ekokardiyografi ve 24 saatlik holter bulguları ile hastalık aktivitesi, ADMA ve inflamatuar parametreler (TNF-α, IL-10, Neopterin) arasındaki ilişki
The relation between findings in transthorasic ecocardiography, 24 hours holter, disease acitvity, adma and inflammatory parameters (TNF-α, IL-10, Neopterin) in patients with systemic lupus erythematosus
- Tez No: 359369
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Sistemik lupus eritematozus, arteriyal sertlik, ADMA, TNF-α, neopterin139, Systemic lupus erythematosus, arterial stiffness, ADMA, TNF-α, neopterin
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Nabız dalga hızının (NDH) ve augmentasyon indeksinin (AIx), toplumun farklı kesimlerinde erken dönem ateroskleroz ve kardiovasküler hastalıklar ile bir ilişkisi olduğu daha önce gösterilmiştir. Sistemik lupus eritematozus (SLE) hastalarında artmış arteriyal sertlik ve endotel disfonksiyonu arterlerde erken ateroskleroz gelişimine neden olabilir. Arteriyal sertlik ve endotel fonksiyonu hakkındaki veriler inflamatuvar romatizmal hastalıklarda hala iyi tarif edilememiştir. Bu çalışmanın amacı; önemli organ hasarı olmayan genç SLE'li kadınlarda nabız dalga hızını, augmentasyon indeksini ve bunları etkileyen muhtemel faktörleri belirlemektir . 18-65 yaş arasında SLE tanılı 57 kadın ve sağlıklı 31 kadın bu çalışmaya dahil edildi ve her iki grup arasında yaş, kilo, bel çevresi, vücut kitle indeksi (VKİ), serum lipit profili ve kreatinin düzeyleri bakımından anlamlı fark yoktu. Holter tansiyon cihazı ile nabız dalga hızı ve augmentasyon indeksi ölçüldü. SLE'li kadınlarda, NDH anlamlı yüksekti, AIx kontrollerden farklı değildi. Lineer kademeli çoklu regresyon analizinde hastalar ve kontrollerin her ikisi de kabul edilirse nabız dalga hızı; yaş (p=0.000), bel çevresi (0.003), LDL (p=0.018), ADMA (p=0.042) ile ilşkili olduğu tespit edildi. Sadece SLE hastaları incelendiğinde nabız dalga hızı beklenen parametrelerin herhangi biri ile ilişkili değildi; (SLEDAI(p=0.400), ADMA(p=0.361), TNF-α(p=0.893), IL-10(p=0.686), neopterin(p=(0.444)). NDH'nın OAB(p=0.001), yaş(p=0.000), hastalık süresi(p=0.000) ve steroid kullanımı(p=0.014) ile ilişkili bulduk. Az sayıdaki çalışma gurubu hastamızdan bağımsız olarak biz ortalama kan basıncının kontrol edilmesinin ve uygun endikasyonlarda düşük doz steroid kullanımının SLE hastalarında erken ateroskleroz gelişimini yavaşlatabileceğini açıkladık.
Özet (Çeviri)
Pulse wave velocity (PWV) and augmentation index (AIx) have been repeatedly showed to be related to premature atherosclerosis and cardiovascular diseases in different settings of population. The increased arterial stiffness and endothelium dysfunction may add to premature aging of the arteries in systemic lupus erythematosus (SLE) patients. Still data about arterial stiffness and endothelium function in inflammatory rheumatic diseases are not well described. The aim of this study was to determine the PWV, its derivate marker AIx and factors possibly influencing them in young SLE women without significant organ damage. Fifty seven women between 18 and 65 years with an established SLE diagnosis and thirty one healthy women were consequently included in the study and both groups were comparable according to age, body mass index (BMI), serum lipid profile and creatinine. PWV and AIx was determined by measuring 24 hours holter. In SLE women, PWV was significantly higher and AIx was not different from controls. In linear multiple stepwise regression analysis if patients and controls were both considered, PWV was weakly related to age (p=0.000), waist circumference (0.003), LDL (p=0.018), ADMA (p=0.042). If the sole SLE setting was analyzed, PWV was not related to organ damage measured by Systemic Lupus Erythematosus Disease Activity Index (SLEDAI(p=0.400), ADMA(p=0.361), TNF-α(p=0.893), IL-10(p=0.686), neopterin(p=(0.444)). PWV obtained strong and significant relation with mean blood pressure (MBP) (p=0.001), age (0.000), disease duration (0.000) and glucocorticoid (0.014) Regardless of the small number of study group patients, we can state that controlling for MBP and appropriate indications for the use of low doses of steroids can partially slow down the process of early atherosclerosis in SLE patients.