Birinci basamak sağlık kurumunda ilk 3 aylık yaş diliminde başvuran bebeklerin bir yaşına kadar izleminin retrospektif olarak değerlendirilmesi
The retrospective assesment of health care service of children till one year old who applied at the first three months of their life
  1. Tez No: 171754
  2. Yazar: ERHAN BURGUT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESRA SAATÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, bebek izlemi, tıbbi kayıtlar. vııı, Family medicine, follow up children, medical records IX
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Birinci Basamak Sağlık Kurumunda İlk 3 Aylık Yaş Diliminde Başvuran Bebeklerin Bir Yaşma Kadar İzleminin Retrospektif Değerlendirilmesi Birinci basamak sağlık hizmeti kişi ve toplumun sağlığım korumak, geliştirmek ve hastalıklarım ayaktan tam ve tedavi etmek amacıyla tanımlanmış sevk sistemi içinde ilk başvuru noktasında verilen hizmettir. Bu çalışmada birinci basamak sağlık hizmeti veren ve Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nın uygulama merkezi olan bir poliklinikte ilk 3 aylık yaş diliminde başvuran bebeklere bir yaşma kadar verilen sağlık hizmeti durumu araştırılmıştır. Araştırma grubunu 01.01.2003-30.09.2004 tarihleri arasında uygulama polikliniği'ne ilk 3 aylık yaş diliminde başvuran 607 bebek oluşturdu. Bu bebeklerin bir yaşına kadarki kayıtlan incelendi. Başvuran bebeklerin %51.7'si erkek, %48.3'ü kız idi. İlk başvurudaki çocukların yaş ortalaması 52.10 ± 22.19' gündür. Çocukların %48.68'i polikliniğe bir kez başvurmuştu. Toplam 1247 başvuru kaydı çalışmaya alınmıştı. Başvuranların sosyal güvence durumları başvuru sayılarını etkiliyordu. En sık başvuru nedeni her iki cinste de öksürük idi. En çok istenen tetkik %9.54 ile tam kan sayımı idi. Bebeklerimizin en fazla aldıkları tam sağlam çocuktu. Konsültasyon istenme oram %4.49, sevk oram ise %1.28 idi. Çocuklara en sık %81.88 semptomatik tedavi, %65.44 öneri ve %41.38 antibiyotik reçete edilmişti. Antibiyotikler içinde en sık reçete edilen beta-laktam antibakteriyellerdi. Semptomatolojik tedavi için en çok D vitamini reçete edilmişti. Bu araştırmada elde edilen sonuçların değerlendirilmesi birinci basamakta sunulan sağlık hizmet kalitesini arttıracağı inancındayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Retrospective Assesment of Health Care Service of Children till One Year Old Who Applied at The First Three Months of Their Life Primary care health service is described as to protect and develop personal and community health, and to give outpatient diagnosis and treatment service in the referral system at first application point. The objective of this study is to follow up children till one year old who applied at the first three months of their life in The Family Medicine Outpatient Clinic where primary care service offered. The data was collected from 607 children three months old, who applied Outpatient Clinic between 01.01.2003 and 30.09.2004. These children's medical records till one year old were examined. The average age of the children in the first application was 52.10 ± 22.19 days. It was found that only 48.68 %of children applied once. Totally 1247 records were seen. Children's insurances affected the number of the applications. It was found that the most common complaint seen in both sexes was cough. Also the most common required investigation was count blood component 9.54%. It has been defined that the most common diagnosis was healthy child. The proportion of consultation was 4.49% and referral was 1.28%. The symptomatic drugs were prescribed with proportion of 81.88%, 65.44% offers, and antibiotics 41.38%. The most recommended drug in antibacterial group was beta- lactams and in symptomatic group was D vitamin and. We hope the results of this study improve the quality of health care in primary care..