Akut ST elevasyonlu miyokard infarktüslü hastalarda trombolitik tedavi ile primer perkutan koroner girişimin total antioksidan kapasite üzerine etkisi
Effect of thrombolytic therapy and primary percutaneus coronary intervention on total antioxidant capacity in the patients with acute ST elevated myocardial infarction
- Tez No: 171757
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AZİZ KARABULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Miyokard İnfarktüsü, PTCA ( Perkutan Transluminal Koroner Anjiyoplasti), TAC ( Total Antioksidant Kapasite) 67, Myocardial Infarction, PTCA (Percutaneous Transluminal Coronary Angioplasty), TAC (Total Antioxidant Capacity) 68
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Akut ST elevasyonlu Miyokard İnfarktüslü hastalarda Primer PTCA ve Trombolitik tedavi uygulanan hastalarda TAC değerlerinin işlem öncesi ve işlem sonrası parametrelerinin karşılaştırılması amacıyla bu çalışma planlandı. Çalışma kriterlerine uyan ortalama yaşlan 52,79±9,13 olan 43 adet PTCA uygulanan hasta ile ortalama yaşlan 58,59±11.17 olan 49 adet Trombolitik tedavi uygulanan hastada TAC düzeylerine bakıldı. Hastalarda TAC düzeyi EREL metodu ile ölçüldü. PTCA uygulanan ve Trombolitik tedavi uygulan her iki gruptaki hastada TAC düzeyleri açısından anlamlı bir fark yoktu. Yalnız PTCA grubunda TAC düzeylerindeki işlem sonrası azalma miktarı ve azalma oram anlamlı olarak daha düşüktü.Hastane içi rekküren iskemi oram PTCA grubunda sınırdada olsa anlamlı olarak daha az görüldü. Hastane içi reinfarkt, hastane içi ex, kanama, altıncı ay reinfarkt ve ex oram PTCA grubunda daha az olup istatistiksel olarak anlamlı değildi. Trombolitik tedavi uygulanan gruptaki hastaların yaş ortalaması anlamlı olarak daha yüksekti. İlk üç saatte gelen hastalarda TAC işlem öncesi ve işlem sonrası değerleri arasında her iki grupta anlamlı fark yoktu. Azalma oranlarıda benzerdi. Trombolitik tedavi grubundaki hastalar daha ileri yaşta olup fark anlamlıydı. 3. saatten sonra gelen hastalardada TAC 'de işlem öncesi ve işlem sonrası değerler arasında anlamlı fark saptanmazken, TAC 'deki azalma miktarı anlamlı olarak düşüktü. Yine bu grupta Anterior MI'lü hastaların inferior Ml'üne oram PTCA grubunda anlamlı olarak daha yüksekti. Hastalarımızda obezite BMI>30 olarak kabul edilmiş olup trombolitik tedavi grubunda anlamlı olarak daha fazla idi. Sonuç olarak TAC değerlerindeki işlem sonrası azalmanın PTCA grubunda anlamlı olarak daha az olması, PTCA'mn Trombolitik tedaviden daha iyi bir reperfüzyon stratejisi olduğunu bir kez daha göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study was planned in order to compare the parameters of primary pre- procedural and post-procedural PTCA values in patients with myocardial infarction associated with acute ST elevation, and of TAC values in patients who undergo thrombolitic treatment. TAC values were determined in 43 patients given PTCA with the average age of 52,79±9,13 years old, and in 49 patients given thrombolitic treatment with the average age of 58,59±11,17 years old. The TAC level in the patients was measured with Erel's method. There was no significant difference in TAC levels in neither group that underwent thrombolitic treatment. Only in the PTCA group, the amount and rate of the decrease in the TAC levels after the procedure was significantly lower. Although at limit the in-hospital recurrent ischemia rate in the PTCA group was found significantly lower. In the PTCA group, the rate of in-hospital reinfarction, in-hospital death, bleeding, the sixth-month reinfarction and death was lower and statistically insignificant. The average age of the patients in the thrombolitic treatment group was significantly higher. In the patients who came in the first three hours, there was no significant difference between the pre-procedural and post-procedural TAC values. The decrease values were close. The patients in the thrombolitic treatment were older and the difference was significant. While no significant difference was detected between the pre-procedural and post-procedural TAC values in the patients who came after the 3rd hour, the decrease in the TAC value was significantly low. Likewise, the ratio of the patients with anterior MI to those with inferior MI was significantly higher in the PTCA group. The obesity in our patients was accepted to be BMI>30 and was significantly higher in the thrombolitic treatment group. Consequently, that the decrease in the post-procedural TAC values was significantly lower in the PTCA group has proved that PTCA is a better reperfusion strategy than the thrombolitic treatment.