Lateral epikondilitlerde fizik tedavi ile steroid enjeksiyonunun etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of physical therapy and steroid injection effectiveness on the patients with lateral epicondylitis
  1. Tez No: 171765
  2. Yazar: PINAR MAZLUM MACİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN ERDAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Lateral epikondilit, fizik tedavi (pulse ultrason, parafın), lokal kortikosteroid
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalışmamızda lateral epikondilitli hastalarda lokal uygulanan kortikosteroid enjeksiyonu ile fizik tedavinin (pulse ultrason, parafın) etkileri karşılaştırıldı. Bu amaçla 36 lateral epikondilitli hasta rastgele iki gruba ayrılarak bir gruba lokal kortikosteroid enjeksiyonu, diğer gruba da fizik tedavi uygulandı. Pulse ultrason ve parafinden oluşan fizik tedavi programı haftada 5 seans olacak şekilde 15 seans uygulandı. Lokal kortikosteroid enjeksiyonu başlangıçta ve gereken olgularda 3. haftada tekrarlandı. Tedavinin başlangıcında, 3. ve 6. haftada lateral epikondilitli hastalara ait Likert skalasına ve Vizüel analog skalasına göre istirahatte, hareketle ağrı, presyonla ağrı, dirence karşı ekstansiyonla ağrı, elin sıkma gücü, hastanın ve hekimin global değerlendirmesi kaydedildi. Hastalara ait Likert skalasına ve Vizüel analog skalasına göre istirahatte, hareketle ağrı, presyonla ağrı, dirence karşı ekstansiyonla ağrı, elin sıkma gücü, hastanın ve hekimin global değerlendirmesinde 3. ve 6. haftada her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler gözlendi. Lokal kortikosteroid uygulanan hasta grubunda presyonla ağrıda, fizik tedavi uygulanan hasta grubuna göre 3. haftada daha belirgin iyileşme gözlendi. Ancak 6. haftada iki grup arası fark bulunamadı. Öte yandan fizik tedavi uygulanan hasta grubunda elin sıkma gücünde, lokal kortikosteroid uygulanan hasta grubuna göre 3. ve 6. haftada daha belirgin iyileşme gözlendi. Çalışmamızda lateral epikondilitli hastalarda lokal kortikosteroid ve fizik tedavi uygulamasıyla istenmeyen bir yan etki ile karşılaşmadan tüm parametrelerde anlamlı iyileşmeler tesbit edilmiştir. Kısa dönemde presyonla ağrı değerlendirmesinde kortikosteroidler fizik tedaviye göre daha üstün bulunurken, elin sıkma gücünü artırmada fizik tedavi programı daha etkin bulunmuştur. Uzun sürede etkinliklerin karşılaştırılması için uzun takip dönemleri içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In our study, the effectiveness of local corticosteroid injection and physical therapy (pulse US, paraffin) application were compared on patients with lateral epicondylitis. According to this aim, 36 patients with lateral epicondylitis randomisely were divided into two groups of local corticosteroid and physical therapy programmes. Physical therapy programmes were composed of pulse US and paraffin and were applicated 5 sessions of week, to be come totally 15 sessions. Local corticosteroid injections were applicated at the beginning and if necessary at the 3 th week. At the beginig, 3 th and the 6 th week the squeeze force of hand and the degree of pain of patients with lateral epicondylitis were evaluated. Pain degree were evaluated according to Likert scale and Visual analog scale during rest and motion, under pressure and against resistance of extension. The global evaluation of the physician and the patients were recorded. In both groups, statistically significant improvement were observed in the physician's and the patient's global evaluations for the pain degree and squeeze force according to Licert scale and Visual analog scale during rest and motion, pain under pressure, pain against resistance of extension at the 3 th and the 6 th weeks. At the 3 th week there was significant improvement in the group of local corticosteroid compared with physical therapy group for the pain under pressure. But there was no difference for the same parameter at the 6 th week between the two groups. On the other hand in physical therapy group there was significant improvement of squeeze force of hand at the 3 th and 6 th weeks compared to local corticosteroid group. In our study significant improvements were detected in all parameters in both patients groups without any side effect. In short term, the evaluation of improvement of the pain under pressure was better in corticosteoid group than the physical therapy group, incontrast with the evaluation of squeeze force of the hand. To compare long term effectiveness of applications, long period studies ara needed. Keys Words: Lateral epicondylitis, physical therapy (pulse US, paraffin) local corticosteroid injection