Koroner baypas yapılan hastalarda preoperatif ve postoperatif hemodinamik ve fonksiyonel parametrelerin retrospektif olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 171776
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN TAHSİN KEÇELİGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter baypas cerrahisi, ventrikül performans skoru, kardiyopulmoner baypas süresi, kross-klemp süresi, sol ventrikül disfonksiyonu, fonksiyonel kapasite. VIII, Coronary artery bypass surgery, ventricular performance score, left ventricle disfunction, the time of cardiopulmonary bypass and cross clemping, functional capasity. XII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışma koroner arter baypas cerrahisi yapılan hasta gruplarında retrospektif olarak preoperatif risk faktörleri ve çeşitli hemodinamik ve fonksiyonel parametrelerin belirlenip, bunların postoperatif dönemdeki çeşitli parametreler üzerine olan etkilerini değerlendirmek ve gruplar arasında karşılaştırma yapmak amacıyla yapıldı. Materyal ve Yöntem: Çalışmaya koroner arter baypas cerrahisi yapılmış 100 hasta alınarak hastalar her grupta 20 hasta olacak şekilde 5 gruba ayrıldı. Grup 1= tek damar baypas yapılanlar, Grup 2= iki damar baypas yapılanlar, Grup 3= üç damar baypas yapılanlar, Grup 4= çok damar (>3) baypas yapılanlar, Grup 5= damar+ ek patolojiler (kapak, anevrizmektomi, izole anevrizmektomi, post miyokardiyal infarktüs ventriküler septal defekt). Preoperatif dönemde; yaş, cinsiyet, etiyolojik faktörler (diyabetes mellitus, hipertansiyon, heredite, hiperlipidemi, sigara, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) öyküsü), laboratuvar bulguları (total kolesterol, trigliserid, glikoz, LDL), New York Heart Association (NYHA) kriterleri (Kalp yetmezliği semptomları) ve Canadian Cardiovascular Society (CCS) sınıflaması (Anjina pektoris)'na göre durumu, Ekokardiyografik değerlendirme (Ejeksiyon fraksiyonu= EF, Sol ventrikül diyastol- sonu çapı= LVEDD, Sol ventrikül sistol- sonu çapı= LVESD), Ventrikül performans skoru (VPS), Sol ventrikül diyastol- sonu basıncı (LVEDP) değerleri belirlendi. Peroperatif dönemde kross- klemp ve kardiyopulmoner baypas süreleri, uygulanan kardiyopleji yöntemleri belirlendi. Postoperatif dönemde ise; EF, LVEDD, LVESD, NYHA ve CCS'e göre durumları, hastanede kalış süreleri ve psikiyatrik tedavi görüp görmedikleri belirlenerek hasta grupları arasında karşılaştırma yapıldı. Bulgular: Genel yaş ortalaması 64,21± 9.66 yıl idi. Grup 4'de yaş ortalaması 68,5± 9,04 yıl idi ve diğer gruplarla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p=0.023). Hastaların 73'ü erkek (%73), 27'si kadın (%27)dı. 58 hastada VIdiyabet yok (%58) iken, 42 hastada var (%42) idi. 65 hastada hipertansiyon var (%65), 35 hastada yok (%35) idi. 44 hastada heredite var (%44), 56 hastada yok (%56) idi. Grup 3 'de diğer gruplarla karşılaştırıldığında heredite açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p=0.023). 53 hastada hiperlipidemi var (%53), 47 hastada yok (%47)idi. Hastaların 59'u sigara kullanıyor (%59) iken, 41 'i kullanmıyordu (%41). Grup 4' de sigara kullanımı açısından istatistiksel anlamlılık saptandı (p14) olarak belirlendi. Ağır VPS'lu hastalarda, normal ve orta VPS'lu hastalara oranla postoperatif EF yüzdelerinde belirgin düşüş saptandı (p=0,003). Normal VPS'lu Grup 4 ve Grup 5 hastalarda EF yüzde düşüşü daha belirgin, orta VPS'lu Grup 3,4,5 hastalarda EF yüzde düşüşü daha belirgin, ağır VPS'lu hastalarda ise Grup 1 hariç tüm gruplarda anlamlı düşüş saptandı (p65 yıl), sigara kullanımı, ventrikül performans skorunun bozuk olması (>14), uzamış kardiyopulmoner baypas ve kross- klemp süreleri (>120 dk, >60 dk), çok damar hastalığı olan hastalar (>3) da postoperatif uzun dönem takiplerde sol ventrikül disfonksiyonu ve hastaların fonksiyonel kapasitelerinde olumsuz yönde etkilenme olduğu gözlendi. VPS'nun bozuk olduğu hasta gruplarından sadece Grup 1 hastaların postoperatif seyrinin iyi olduğu ve özellikle bu grupta kardiyopulmoner baypas yapılmamış hastaların olmasının sol ventrikül fonksiyonlarında ve hastaların fonksiyonel kapasitelerinde artışa neden olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to determine the preoperative risk factors and the variable hemodinamic and the functional parameters in the groups of the patients who underwent coronary artery bypass surgery (CABG) and to evaluate the effects of these to the parameters in the postoperative period and to compare the groups. Material and Methods: The study consisted of 100 patients who underwent coronary artery bypass surgery. The patients were divided into five groups. There were twenty patients in the each of groups. Group 1= one vessel bypass surgery, Group 2= two vessel bypass surgery, Group 3= three vessel bypass surgery, Group 4= many vessel bypass surgery (>3), Group 5= vesseM- comorbidity (valve, aneurysmectomy, isolated aneurysmectomy, post MI ventricular septal defect). Age, sex, ethiologic factors (diabetes mellitus, hypertension, heredity, smoking, chronic obstructive pulmonary disease), laboratory findings (total cholesterol, trygliseride, glucose, LDL) and the stage of the NYHA (New york Heart Association classification= the symptoms of the heart failure), the class of the Canadian Cardiovascular Society classification (angina pectoris), echocardiographic evaluation (ejection fraction= EF, left ventricular end diastolic diameter= LVEDD, left ventricular end sistolic diameter= LVESD), Ventricular performance score (VPS), left ventricle end diastolic pressure (LVEDP) were determined in the preoperative period. The time of the cross-clamping and of the cardiopulmonary bypass, the cardioplegic method which was used were determined in the preoperative period. In the postoperative period the groups of the patients were compared according to the values of the EF, LVEDD, LVESD, the stage of the NYHA and the class of the CCS, hospitalisation time and managed physiciatric treatment or not. LXResults: The mean age were 64,2± 9,66 years. There was statistically significant difference in the mean age of the groupe 4 (68,5± 9,04years) according to the other groups (p= 0,023). Although seventy three of the patients were men (% 73), twenty seven of the patients were women (% 27). Fourty two of the patients had diabetes mellitus (DM)(% 42), there was not DM in the seventy eight of the patients. While sixty five of the patients (% 65) had hypertension, thirty five of them not (% 35). There was heredity in the fourty four of the patients (% 44). There was statistically significant in the term of heredity in the group three with compared others (p= 0.023). While fifty three of the patients (%53) had hyperlipidemy, fourty seven patients (% 47) had not hyperlipidemy. Although fifty nine (% 59) of the patients were smoking, fourty one (% 41) of the patients had not. There was statistically significant about smoking in the group four (p14). There were significant decrease in the term of EF in the group of whom VPS were severe according to the groups of whose VPS score were normal and moderate deteriorates (p=0.003). There was significant decrease in the percent of the EF whose VPS were normal of the patients from the group 4 and group 5. There was decrease in the percent of the EF whose VPS were moderate of the patients from the group3,4,5. There were significant decrease of the EF in all of the groups except Group 1 (p65 years), smoking history, compromised ventricle performance (>14), long cardiopulmonary bypass and cross- clamping time (>120 min, >60 min), multivessel disease (>3) it has been shown that there is left ventricle disfunction and degredation in their functional capacity in the postoperative long term period. In the patient groups with compromised VPS, only the patients of group 1 had shown good postoperative follow up and especially in this group it has been found that the presence of patients who hadn't got a CABG operation is the main reason for the increase in left ventricle functions and functional capacities.