Sol ventrikül disfonksiyonu olan koroner arter baypas operasyonu uygulanan hastalarda perioperatif levosimendanın kardiyak fonksiyonlar üzerine etkisi
The effect of perioperative levosimendan usage on cardiac functions in patients with left ventricular dysfunction
  1. Tez No: 272217
  2. Yazar: KUBİLAY KARABACAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL ÖZAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Levosimendan, koroner arter baypas cerrahisi, kardiyopulmoner baypas, Levosimendan, coronary artery bypass surgery, cardiopulmonary bypassSponsory Institutions: -Author: Kubilay KARABACAK TAF, Cpt, MDCounselor: Ertuğrul ÖZAL Colonel, Professor of Cardiac Surgery
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sol Ventrikül Disfonksiyonu Olan Koroner Arter Baypas OperasyonuUygulananan Hastalarda Perioperatif Levosimendanın KardiyakFonksiyonlar Üzerine EtkisiSol ventrikül disfonksiyonu olan koroner arter baypas cerrahisiuygulanan olgularda kalp akciğer makinası desteğinden ayırmak için sıklıklainotropik desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. Levosimendan miyokardiyal oksijengereksinimini ve intrasellüler kalsiyum miktarını artırmadan kardiyakkontraktiliteyi artıran bir ajandır. Bu tezin amacı sol ventrikül disfonksiyonuolan hastalarda levosimendanın kardiyak fonksiyonlar üzerine olan etkisinivurgulamaktır.Koroner arter baypas cerrahisi uygulanacak ejeksiyon fraksiyonu%35'in altında olan 30 hasta 2 gruba ayrıldı. Levosimendan grubundakihastalara kardiyopulmoner baypastan ayırmadan 15 dk önce 0,6 ,gr/kg/dkyükleme dozunu müteakiben 0,2 ,gr/kg/dk'dan levosimendan infüzyonubaslandı. Kardiyopulmoner baypas bitiminden sonraki 24 saat süre ileinfüzyona devam edildi. Kontrol grubuna ise klasik inotropik ajanlaruygulandı. Hastaların operatif bilgileri, postoperatif 1. 2. 4. ve 6. saatlerdekikardiyak hemodinamik parametreleri, postoperatif 6.gün ejeksiyonfraksiyonları kayıt edildi.Levosimendan grubunda; kardiyak debi, sol ventrikül atım isi indeksi,kalp hızı kontrol grubundan daha yüksek, ortalama arteryel kan basınç,santral venöz basınç, pulmoner ve sistemik vasküler rezistansın ise dahadüsük seyrettiği saptandı. Hastaların yoğun bakım ünitesinde ve hastanedekalıs süreleri, postoperatif mortalite ve morbidite açısından farklılık olmadığıbelirlendi. Kontrol grubunda pozitif inotropik ajan kullanan hasta sayısı dahayüksek bulundu. Postoperatif 6. gün yapılan ejeksiyon fraksiyon ölçümlerilevosimendan grubunda , kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu.Sol ventrikül disfonksiyonu olan koroner arter baypas cerrahisiuygulanan hastalarda, levosimendanın kardiyak fonksiyonlar üzerine olumluetkisinin olduğu saptanmıs olup, geleneksel inotropik ajanlara alternatifolarak levosimendan bu grup hastalarda kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Perioperative Levosimendan Usage on Cardiac Functionsin Patients with Left Ventricular DysfunctionPositive inotropic agent support is frequently required to wean subjectswith left ventricular dysfunction from lung-heart machine. Levosimendan is anagent that increases myocardial contractility without increasing myocardialoxygen demand. This action is done without a rise in intracellular calcium.The objective of this thesis is to emphasize the favorable effects oflevosimendan on left ventricular dysfunction.A total of 30 patients with an ejection fraction < 35 % and wouldundergo coronary artery bypass surgery were assigned into two groups.Levosimendan loading dose was given at a dose of 0.6 'gr/kg/min 15minutes before weaning from cardiopulmonary bypass and then maintenancedose was administered at a dose of 0.2 'gr/kg/min for 24 hours inlevosimendan group. Inotropic agents in requiring dosage were infused incontrol group. Operative notes, cardiac hemodynamics on postoperative day1, 2, 4 and 6, and ejection fraction on postoperative day 6 were recorded.Cardiac volume, left ventricular stroke work index, heart rate wereobserved at higher levels in levosimendan group rather than control group; incontrast, mean arterial pressure, central venous pressure, pulmonary andsystemic vascular resistance were observed at lower levels in levosimendangroup rather than control group. No differences were found between groupsin view of hospitalization time, time spent in intensive care unit andpostoperative mortality and morbidity. Number of patients given positiveinotropic agent was found to be higher in control group. Ejection fractionmeasures, performed on postoperative day 6, were high in levosimendangroup rather than control group.This study proved that Levosimendan has beneficial effect when it wasperioperatively used in patient with left ventricular dysfunction. It can be usedas an alternate to traditional inotropics agents in these patients.