Acil serviste baş ağrısının anlamı
  1. Tez No: 171783
  2. Yazar: ONUR İNCEALTIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DURSUN AYGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, baş ağrısı, etyoloji, uyarıcı kriterler
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Amaç: Baş ağrısı acil servislere en sık başvuru sebepleri arasında yer almaktadır. Acil servislerde baş ağrılarını araştırmada ki esas amacın sekonder baş ağrılarının özellikle de nörolojik olanların tanınması ve atlanmaması olduğu bildirilmektedir. Acil servislerde baş ağrılarının sıklığını inceleyen prospektif çalışmalar son derece seyrektir. Çalışmamızda acil servise baş ağrısı ana şikayetiyle başvuran olgularda baş ağrısının etyolojisindeki faktörlerin sıklığını belirlemeyi ve yapısal ve sistemik bozuklukların bir öncü başvuru semptomu olarak baş ağrısının acil servisteki anlamını araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamızda Temmuz-2004 ile Aralık-2005 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine baş ağrısı ana şikayetiyle başvuran 200 hasta ileriye dönük incelendi. Hastalardan acil servise başvuru ile son durumu arasında elde edilen klinik ve laboratuar sonuçlar özel formlara kaydedildi. Çalışma sonunda elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların 88' i erkek (% 44), 112 ' si kadın (% 56) di. Hastalarda en sık görülen yaş grubu % 58 (n= 116) ile 45 yaş altı gruptu.Hastaların 77 'sinde primer (%3 8), 123'ünde sekonder (% 62) baş ağrısı vardı. Primer baş ağrılı hastalarda ortalama yaş 33 ± 11 iken sekonder baş ağrılı hastalarda ortalama yaş 49.1 ± 17 idi. Primer baş ağrıları hastaların % 81.7 (n=63)'si 45 yaş altı grupta iken sekonder baş ağrılı hastaların ise % 43.1 (n=53) 'i 45 yaş altı gruptaydı. Sekonder baş ağrılarının en sık nedeni beyin damar hastalığı (%25;n=52) iken primer baş ağrılarından en sık migren (%23;n=48) ve (%15;n= 29) GBA'ya rastlandı. Sonuç: Baş ağrısı acil serviste sıktır. Pek çok benign veya malign durumda baş ağrısı ana yakınma olabilir. Bu nedenle sekonder baş ağrıları iyi tanınmalıdır. Bunun için baş ağrısıyla acile başvuran hastaların dikkatli ve ayrıntılı olarak incelenmesi ve sekonder baş ağrıları için uyarıcı kriterlerin aranması gerekmektedir..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: Headache is one of the most common presenting reasons in emergency service (ES). It has been reported that the first task of evaluating headaches at emergency services is recognizing seconder types of headaches especially the neurologic ones. The prospective studies reporting the prevelance of headache at ES is extremely seldom. In present study, our aims were to determine the frequency of the etiologic factors causing headache, and to investigate the meaning in ES of headaches as a primer symptom of structurel and systemic diseases. Material and methods: 200 patients presenting with headache to OMÜ Emergency Service between July 2004 and December 2005 were included in the study. The clinical and laboratory data of the patients were noted on the special forms. At the end of the study, the statistical analyses of these data was made. Results: Of the patients 88 (44%) was male, and 112 (56%) was female. The most common age group is under 45 [5 8% (n=116)]. 77 (38%) of the patients have a primer type of headache and 123 (62%) have a seconder type of headache. The avarage age is 33±11 years in primary hedache patients while it was 49±17 years in secondary headache patients. % 81.7 (n=63) of the patients who have primary headache are under age of 45 while it was % 43.1 (n=53) who have secondary headache are under 45. While the most common reason of secondary headache is cerebrovasculer disease with 25% ( n=52), from primary ones, migraine 23% ( n= 48) and tension-type headache 15% ( n= 29) were seen commonly. Conclusion: Headache is frequent in E.S. In many benign or malign conditions, headaches can be main complaint. For this reason, secondary headaches should be well recognized. Finally, patients with headache should be observed carefully and should be look for the clinical warning criteria for secondary headache. Key word: Emergency Service, headache, etiology, warning criteria for secondary headaches. VI