Aurasız ve görsel auralı migren olgularında, gorsel uyandırılmış potansiyeller ve serum magnezyum düzeyi değişiklikleri
  1. Tez No: 171795
  2. Yazar: ÖMER FARUK AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLTEN TUNALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: migren, görsel uyandırılmış potansiyeller, serum magnezyum vı, Migraine, Visual Evoked Potential, serum magnesium vn
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, auralı ve aurasız migren gruplarında baş ağrılı ve baş ağrısız dönemde, görsel elektrofizyolojik değişiklileri ve bu dönemlerdeki serum magnezyum düzeylerini araştırmaktır. Çalışmaya, yaşları 17-45 arasında değişen, Uluslararası Baş Ağrısı Derneği'nin (International Headache Society (IHS-2004)) kriterlerine göre tanı konulmuş, 25 aurasız, 25 görsel auralı migrenli olgu grupları ile yaş ve cinsiyet dağılımları olgu grupları ile uyumlu 25 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu alındı. Olgu gruplarına baş ağrılı ve baş ağrısız dönemlerde PR GUP tetkiki yapıldı, aynı zamanlarda serum magnezyum düzeylerine bakıldı. Sonuçlar kontrol grubunun değerleriyle karşılaştırıldı. Auralı ve aurasız migren olgu gruplarının baş ağrılı ve ağrısız dönem PR GUP incelemesi karşılaştırıldığında, en çarpıcı değişiklik Nl-Pl amplitüt değerlerinde saptandı. Her iki migren grubunda da, ağrılı dönemde Nl-Pl amplitütl erinde azalma bulundu. Ağrısız dönemde, olgu grupları ve kontrol grubunun PR GUP değerleri karşılaştırıldığında olgu gruplarında Nl-Pl amplitütlerinde artış bulundu. Ancak bu artışlar bir taraflı anlamlı bulunurken diğer tarafta anlamlı bulunmadı. İkinci önemli bulgumuz Mg değerlerindeki değişikliklerle ilgiliydi. Auralı ve aurasız migren gruplarında birbirleriyle çelişen veriler elde ettik. Auralı migrenlilerde, serum magnezyum değerleri, baş ağrılı dönemde hem baş ağrısız döneme hem de kontrol grubuna göre düşük bulundu. Aurasız migren grubunda ise serum magnezyum düzeyleri, baş ağrılı dönemde hem ağrısız dönem ve hem de kontrol grubu ile karşılaştırıldığında değerler arasında anlamlı fark bulunmadı. Bu sonuçlar bize, auralı ve aurasız migren olgularında ağrılı dönemde ağrısız dönemden farklı elektrofizyolojik değişikliklerin varlığını gösterdi. Ağrı döneminde bulunan amplitüt azalması, görsel kortikal yoldaki hipereksitabilite ve olası geçici kortikal iskemiyle ilişkili olabilir. Ayrıca auralı migrenlilerde bulunan serum magnezyum düşüklüğünün, nöronal eksitabiliteyi kolaylaştırma ve migren atağının tetiklenmesinde rolü olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study is to determine the changes in the visual electrophysiological records and the corresponding changes in the magnesium levels in migraine with aura and without aura patients for headache periods and headache free periods. 25 patients suffering from migraine without aura, 25 patients suffering from migraine with a visual aura and 25 age, sex matched healthy controls were included in the study. The patients groups and control group were similar according to their demographic data. Migraine patients were diagnosed according to International Headache Society (IHS-2004) criteria. PR VEP's and serum magnesium levels of migraine groups were examined in both headache and headache free periods. The results were compared with those of the control group. When PR VEP's of migraine with aura and without aura groups were compared for headache and headache free periods, the most prominant change was determined in Nl-Pl amplitudes. Nl-Pl amplitudes in headache period were found to be lower in both migraine groups. When PR VEP's of migraine groups in headache free period and control group were compared, higher Nl-Pl amplitudes results were determined in migraine groups. These results were significant for only one side. Our second important finding was changes in magnesium levels. We determined contradictory results for migraine with aura and migraine without aura groups. The serum magnesium levels of migraine with aura group in headache period were lower than the levels in headache free period and the control group. In migraine without aura group magnesium levels in headache period and headache free period were not significantly different from each other and were not different from the levels of control group as well. These results demonstrates presence of electrophysiological differences between headache period and headache-free period of both migraine groups.The decrease in the amplitude during the headache period can be due to the visual hyperexcitibility and a possible transient cortical ischemia. Besides, lower serum magnesium levels in migraine group with aura can have a role in both facilitation of neuronal excitability and triggering the migraine attack.