Çocukluk yaş grubunda izole pulmoner kapak yetersizliğinin sağ ventrikül diyastolik fonksiyonlarına etkisi
  1. Tez No: 171811
  2. Yazar: MEHTAP AKBALIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL BAYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: îzole pulmoner kapak yetersizliği, sağ ventrikül diyastolik fonksiyonları, çocukluk yaş grubu VII, Isolated pulmonary valve regurgitation, right ventricular diastolic functions, childhood. VIII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Diyastolik fonksiyon bozukluğu, birçok kalp hastalığında klinik belirtiler görülmeden önce, erken bir bulgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle izole pulmoner kapak yetersizliği olan hastalarda sağ ventrikül diyastolik fonksiyonlarının ekokardiyografık olarak değerlendirilmesi ve yetersizliğin diyastolik fonksiyonlar üzerine etkisini araştırmak amacı ile bu çalışmayı planladık. Bu amaçla 01.01.2000- 30.09.2005 tarihleri arasında yaşları 5 ile 16 yıl arasında değişen, izole pulmoner kapak yetersizliği olan 13 hasta (Grup I) ile benzer yaş ve cinsiyet dağılımına sahip kontrol grubu olarak seçilen 27 sağlıklı çocukta (Grup II) sağ ventrikül diyastolik fonksiyonları ekokardiyografık olarak değerlendirildi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında erken diyastolik doluş değeri (E) izole pulmoner kapak yetersizliği olan hastalarda anlamlı olarak düşük saptandı. Geç diyastolik değerler (A) her iki grupta birbirinden farklı değildi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında pulmoner kapak yetersizliği olan hastalarda E/A oranının anlamlı olarak düşük olduğu saptandı. İzole pulmoner kapak yetersizliği olan hastalarda izovolemik relaksasyon zamanının uzadığı ancak kontrol grubu ile aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptandı. Kontrol grubu ile izole pulmoner kapak yetersizliği olan hastalar karşılaştırıldığında erken diyastolik doluş hız-zaman integralinin (VTI E) düşük olduğu, geç diyastolik doluş hız-zaman integralinin (VTI A) değişmediği ve erken/geç diyastolik doluş oranının (VTI E/A) belirgin olarak azaldığı tespit edildi. Pulmoner kapak yetersizliği ile sağ ventrikül diyastolik fonksiyonunu gösteren parametreler, akım şiddeti/miktarı açısından karşılaştırıldığında anlamlı bir sonuç bulunmadı. Bu sonuçlar, bize çoğu kez benign bir durum olarak kabul edilen izole pulmoner kapak yetersizliğinde sağ ventrikül diyastolik fonksiyonlarının bozulduğunu göstermiştir. Bu nedenle sağ ventrikül diyastolik fonksiyonunu gösteren parametrelerin, ileride çıkabilecek aritmi ve yetersizliklerin önceden tanınması ve tedavilerin planlanması açısından önemli bir laboratuvar bulgusu olabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Diastolic dysfunction is an early sign of many different cardiac disorders before the clinical symptoms appear. This study was planned to evaluate right ventricular diastolic function and the impact of pulmonary valve regurgitation on diastolic dysfunctions in patients with isolated pulmonary valve regurgitation. Thirteen patients with isolated pulmonary valve regurgitation (Group I) and 27 age and sex matched healthy children (Group II) aged between 5-16 years were evaluated echocardiographically between 01.01.2000-30.09.2005. There was statistically significant difference in peak early diastolic flow velocity (E) between group I and II. There was no statistically significant difference in peak late diastolic flow velocity (A) between groups. The E/A ratio was significantly decreased in group I when compared with group II. Isovolemic relaxation time (IVRT) was prolonged in group I when compared with group II but it was not statistically significantly different between groups. When compared between groups; in group I the E velocity time integral (VTI E) was decreased, A velocity time integral was (VTI A) unchanged and VTI E/A was decreased. There was no significant correlation between pulmonary valve regurgitation flow rate and right ventricular diastolic function parameters. In conclusion, this study showed that a deterioration occurs in right ventricular diastolic functions in isolated pulmonary valve regurgitation that generally accepted as a benign condition. Therefore we believe that diastolic functions of right ventricle can be a valuable laboratory parameter to follow up patients with isolated pulmonary valve regurgitation for diagnosis and treatment of incoming arrhythmias and cardiac failure.