ST elevasyonlu miyokart enfarktüsünde trombolitik tedavinin perkütan koroner girişimlerin erken ve geç dönem sonuçları üzerine etkisi
  1. Tez No: 171822
  2. Yazar: ONUR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KENAN DURNA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: ST segment elevasyonlu miyokart enfarktüsü, perkütan koroner girişim, trombolitik tedavi, doppler ve doku doppler ekokardiyografi, düzeltilmiş TİMİ kare sayısı. VIII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Amaç; ST Segment Elevasyonlu Miyokart Enfarktüsünde (STEMİ) tedavinin öncelikli hedefi, enfarkttan sorumlu koroner arterde (ESA) en erken süre içinde yeniden akımı sağlayabilmektir. Reperfü2yon tedavisinden bağımsız olarak perkütan koroner girişimlerle (PKG) sağlanan ESA açıklığı, primer olarak sol ventrikül fonksiyonlarının korunmasıyla uzun dönem mortalitesinde belirgin fayda sağlar. Çalışmamızda akut miyokart enfarktüsü sonrasında elektif koşullarda PKG yapılan hastalarda, acil reperfüzyon tedavisinde kullanılan trombolitik ajanlarla sağlanan ek faydalan göstermeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmaya Aralık 2004-Mayıs 2006 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniği'ne ST Segment Elevasyonlu Miyokart Enfarktüsü tanısıyla yatırılarak elektif koşullarda PKG yapılan 63 hasta alındı. Hastalar reperfüzyon amacıyla trombolitik tedavi almış olan (Grup I) ve kontrendikasyonlar veya hastaneye geç başvuru nedeniyle trombolitik tedavi alamamış olanlar (Grup II) olmak üzere ikiye ayrıldı. Tüm hastalara PKG öncesinde Transtorasik Ekokardiyografi (TTE) yapılarak sistolik sol ventrikül fonksiyonları, doppler ve doku doppler ekokardiyografi yöntemleriyle de diyastolik sol ventrikül fonksiyonları değerlendirildi, aynı ölçümler PKG sonrası 3. ayda tekrarlandı. Tüm hastaların hastanede yatış sürecindeki rutin labaratuar parametreleri kaydedildi. Yine tüm hastaların PKG öncesinde başlangıç koroner anjiyografilerinden ve PKG sonrasında sineanjiyografi kayıtlarından TİMİ akım dereceleriyle düzeltilmiş TİMİ kare sayılan (cTFC) hesaplandı. Bulgular: Grup Tde 34 hasta (31 'i erkek, ortalama yaş 56±9.2) ve Grup H'de 29 hasta (27'si erkek, ortalama yaş 57.4±11.6) çalışmaya alındı. Grup Fde Grup Il'ye göre rutin olarak bakılan pik troponin ve CK-MB değerlerinde anlamlı olarak yükseklik saptandı (sırasıyla 98.3±7.1 vs. 59.1±31.8, p< 0.0001 ve 337.4±138.5 vs. 190.9±133.2, pO.0001). Gruplar arasında PKG sonrasında uygulanan tedavi ve PKG yapılan koroner arter açısından istatistiksel anlamlı fark yoktu (p> 0.05). Her iki hasta grubunda da başlangıç TTE bulgularına göre PKG sonrası 3. ayda yapılan ekokardiyografide doppler ve doku doppler (IVRT, IVCT, dT, LVET) değerlerinde anlamlı iyileşmeler saptandı (p< 0.0001). Bununla birlikte Grup I'deki iyileşme Grup Il'ye göre anlamlı olarak daha fazlaydı (p< 0.05). Ekokardiyografi bulgularıyla paralel olarak, her iki hasta grubunda da PKG sonrasında cTFC değerlerinde anlamlı iyileşmeler saptadık (sırasıyla 25.7±2.6 vs. 20.1Ü.5, p< 0.0001 ve 31.3±3.4 vs. 22.9Ü.2, p< 0.0001). Yine Grup I hastalarda Grup Il'ye göre cTFC değerlerindeki düzelme anlamlı olarak daha iyiydi (p< 0.05). Sonuç: STEMİ sonrasında enfarkttan sorumlu koroner arterde elektif perkütan koroner girişimlerle sağlanan açıklık; sol ventrikül mikrovasküler fonksiyonları üzerine VIIyararlı etki yapar. Mikrovasküler fonksiyonlar üzerindeki bu yararlı etki anjiyografik veya ekokardiyografik çeşitli yöntemlerle değerlendirilebilir. Reperfüzyon için trombolitik tedavi alan hastalarda, elektif koşullarda yapılan PKG ile sağlanan ESA açıklığıyla elde edilen faydalara ek katkı sağlanır. Mikrovasküler fonksiyonları değerlendirmek için doppler ve doku doppler ekokardiyografi kullanılarak ölçülen IVRT, IVCT, dT, LVET ve MPİ gibi diyastolik parametreler, anjiyografik düzeltilmiş TİMİ kare sayısının değerlendirilmesiyle elde edilen sonuçlarla paralellik gösterir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Asm: Immediate recanalization of the infarct related artery (İRA) is the primary goal of the management in STEMİ. Elective percutaneous coronary interventions (PCI) providing IRA patency leads long term mortality benefit by protecting LV functions and this benefit is independent of the reperfusion strategies in acute phase of myocardial infarction. In this study we aimed to demonstrate the additional benefical effects of thrombolytic therapy in patients undervent elective PCI for the IRA in STEMI. Methods: 63 patients admitted with STEMİ and received elective PCİ for the IRA fallowed in cardiology clinics of 19 Mayis University Faculty of Medicine were included in this study. Patients were divided in two groups; Group I patients were haved thrombolytic therapy for reperfusion and Group II patients who can not received thrombolytic therapy because of late admision or contraindications to thrombolytic therapy were included. In all patients LV systolic functions were assed by TTE and diastolic functions by doppler and tissue doppler echocardiographic images before elective PCI and than repeated thirth mouth later. In all patients the laboratory findings, including cardiac troponin and CK-MB was received. Finally, TIMI flow grades and corrected TIMI frame counts (cTFC) were received in all patients from the angiographic images before PCI and soon after PCI. Results: 34 patients (31 male, average age 56±9.2 years) in Group I and 29 patients ( 27 male, average age 57.4±1 1.6 years) in Group II were included the study. In Group I cardiac enzymes such as peak troponin and peak CK-MB was significantly higher than Group II (respectively; 98.3±7.1 vs. 59.1±31.8, p< 0.0001 ve 337.4Ü38.5 vs. 190.9±133.2, p< 0.0001). The medical therapy after PCI and PCI applied coronary arteries was not significantly different between the groups (p> 0.05). We ascertain improved doppler and tissue doppler echocardiografhic findings in each groups by the thirth mouth echocardiography compared with basal TTE. However improved parameters were significantly beter in Group I compared with Group II (p< 0.05).We find improved cTFC values after the PCI in each groups (in orderly; 25.7±2.6 vs. 20.1Ü.5, p< 0.0001 and 31.3±3.4 vs. 22.9±1.2, p< 0.0001). This beneficial result is also better in Group I than with Group II (p< 0.05). Conclusions: Providing IRA patency in the subacute phase of STEMI by elective PCI have beneficial effects on LV microvascular functions. This beneficial effects can be assed by angiographic and echocardiographic studies. Reperfusion theraphy by thrombolytic agents has additional beneficial effects on the improved cardiac functions provided by elective PCI after STEMI. Doppler and tissue doppler IXechocardiography diastolic parameters such as IVRT, IVCT, dT, LVET and MPİ corralates with angiographic cTFC findings to assess LV microvascular functions after STEMI. Key words; ST segment elevation myocardial infarction, thrombolytic theraphy, doppler and tissue doppler parameters, percutaneous coronary intervantion, corrected TIMI frame count. X