Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi erişkin acil servisinde paramedikler tarafından yapılan triaj etkinliğinin belirlenmesi
Determine to triage efficiency of performing by paramedics in the emergency department
  1. Tez No: 171854
  2. Yazar: FATİH OZAN KAHVECİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Emergency Service, Triage, Paramedics, Efficiency, Consistency
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
86 ÖZET Acil servise başvuran hastaların aciliyet önceliğinin belirlenmesinde paramedikler tarafından yapılan triajın etkinliği ile doktor tarafından yapılan triaj etkinliği arasındaki tutarlığı belirlenmeyi amaçladık. 08.11.2005 tarihinde çalışmada görevli tüm paramediklere ve asistanlara 2 saatlik triaj eğitimi verildikten sonra çalışmamız 10.11.2005-17.11.2005 tarihleri arasında yapıldı. GÜTF Hastanesi erişkin acil servisine başvuran 16 yaş üstü, acilden kontrole çağrılan hastalar dışındaki, ardışık tüm hasta verilerinden yararlanıldı. Her hasta için paramediklerin verdiği triaj kararıyla hekimin verdiği karar karşılaştırıldı ve paramedik triajının doktor triajı ile tutarlılık analizi kappa istatistiğiyle değerlendirildi. Veriler Kolmogorov-Smirnov, Shapiro- Wilk, ANOVA ve ki-kare testi ile değerlendirildi. Doktorun ve paramediğin hastaları 3 basamaklı triaj sınıflandırma skorlarına göre değerlendirmeleri arasında tutarlılık zayıftı (kappa=0,47). 5 basamaklı triaj sınıflandırma skorlarına göre değerlendirmeleri arasındaki tutarlılık zayıftı (kappa=0,45). Paramediklerin öğrenim durumu kontrol edilerek kısmi korelasyon hesaplandığında daha güçlü bir tutarlılık bulunmuştur. Paramedikler ile doktorların 3 basamaklı değerlendirmeleri arasında %54,0'lük bir korelasyon saptanırken, 5 basamaklı değerlendirmeleri arasında %73,1'lik bir korelasyon saptanmıştır. Paramediklerin 3 basamaklı değerlendirmeye göre overtriaj sıklıkları %8,9 ve undertriaj sıklıkları %13,5 'dir. 5 basamaklı değerlendirmeye göre paramediklerin overtriaj sıklıkları %22,8, undertriaj sıklıkları %16,7 olarak bulunmuştur. Doktorlar ve paramedikler arasındaki triaj derecelendirme açısından tutarlılık hem 3 ve hem de 5 basamaklı triaj skalalarına göre zayıftı. Paramediklerin eğitim düzeyleri kontrol edilerek87 yapılan karşılaştırmada 3 basamaklı için tutarlılık orta düzeydeyken 5 basamaklı skala için daha yüksek değerde hesaplanmıştır. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Acil Servis, Triaj, Paramedik, Etkinlik, Tutarlılık
Özet (Çeviri)
88 SUMMARY The purpose of this study was to determine the levels of agreement between paramedics' triage and emergency physicians' (EP) triage in Emergency Department (ED). The study is planned as one week period. The study enrolled all adult patients referred to the university ED within the sequential assigned time periods in the one-week. Before the study phases, all the paramedics (n=6) staffed and EP in the ED underwent a two-hour education session run by EMS professionals. Triage decisions recorded by paramedics were compared with those given by emergency physicians (EP) accordingly three level and five level triage scale. Consistency was evaluated with kappa statistics. The comparisons were carried out via Kolmogorov-Smirnov, Shapiro-Wilk, ANOVA ve chi-square. Triage decisions of paramedic and EP in the study phase showed poor consistency (kappa=0.47 for three level scale, kappa=0.45 for five level scale). When training was excluded, kappa was 0.54 for three level scale and 0.73 for five level scale. Accordingly three level scale, undertriage was 13% and overtriage was 8.9%, and accordingly five level scale, undertriage was 16.7% and overtriage was 22.8%. Consistency of triage decision between paramedics and EPs was low for three level scale as well as five level scale. If training of paramedics was excluded consistency of triage decision was detected more high.