Bir üniversite hastanesi erişkin acil servisinde üriner kateterizasyon endikasyon ve komplikasyonlarının prospektif gözlemsel olarak incelenmesi
A prospective observation of urinary catheterization indication and complications in adult emergency service in A university hospital
  1. Tez No: 637518
  2. Yazar: ÖMER FARUK TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET BİLDİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: üriner kateter, acil servis, endikasyon, komplikasyon, urinary catheter, emergency room, indication, complication
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş ve Amaç: Üriner kateter (ÜK) klinisyenlerin hastayı tetkik, takip ve tedavi imkanını artırmakta, bazı durumlarda hastanın yaşam kalitesini etkilemektedir. Ancak birçoğu ciddi birtakım komplikasyonlara neden olmaktadır. Acil servis gibi yoğun ve karmaşık bir ortamda bu işlem kararını vermek ve uygulamak çok fazla faktörden etkilenmektedir. Bu çalışma, verilen bu kararların uygun endikasyon dahilinde olup olmadığını, nelerden etkilenebildiğini inceleyip; uygulama sonrası yaşanabilecek sorunları, komplikasyonları incelemektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, prospektif gözlemsel klinik bir çalışma olarak planlanmış olup, bir üniversite hastanesi acil servisinde 01.09.2019 – 30.11.2019 tarihleri arasında yapılmıştır. Acil servise başvuran ve takibinde ÜK uygulanan 411 hasta çalışmaya alındı. Demografik bilgiler, endikasyon, kısıtlılıklar, erken ve geç dönem komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: Yaş ortalamasının 68,8±15,5 ve %51,3'ünün erkek cinsiyet olduğu saptandı. Uygulamaların %87,1'ini internler gerçekleştirdi. Uygulamaların %38,7'sinin uygunsuz endikasyonla gerçekleştirildiği saptandı. Erken dönemde %20,2 olan komplikasyon oranı, geç dönemde %24,9 olarak saptandı. Erken dönemde komplikasyonlarda en önemli risk faktörünün hasta uyumsuzluğu ve erkek cinsiyet olduğu görüldü (sırasıyla p=0,021 p=0,013). Kateter ilişkili üriner enfeksiyonu %7,6 hastada görüldü. Çalışmamız ile uygunsuz endikasyon ile uygulanan ÜK komplikasyon oranlarının uygun endikasyon ile yapılanlara kıyasla benzer olduğu saptandı. Sonuç: Bu çalışmada acil serviste ÜK'lerin yaklaşık üçte birinin uygunsuz endikasyonla uygulandığı saptandı. Benzer oranlarda komplikasyon geliştiği göz önüne alındığında endikasyon dahilinde ÜK uygulamanın önemi bir kez daha ortaya konulmuş oldu.
Özet (Çeviri)
Objective: Urinary catheter (UC) increases the opportunity for clinicians to examine, monitor and treat the patient, and in some cases, affects the patient's quality of life. However, many cause serious complications. Making and implementing this transaction decision in an intensive and complex environment such as the emergency room is affected by many factors. This study examines whether these decisions are within the appropriate indication and what they can be affected from; examines the problems and complications that may occur after the application. Material and Method: This study was planned as a prospective observational clinical study and was conducted in a university hospital emergency department between 01.09.2019 - 30.11.2019. 411 patients who applied to the emergency department and who underwent UC were included in the study. Demographic information, indications, limitations, early and late complications were recorded. Result: 68.8 ± 15.5 and 51.3% of the mean age was male gender. Internes realized 87.1% of the implementation. It was determined that 38.7% of the implementations were performed with inappropriate indications. The complication rate, which was 20.2% in the early period, was 24.9% in the late period. In the early period, the most important risk factor for complications was patient mismatch and male gender (p = 0.021 p = 0.013, respectively). Catheter related urinary infection was seen in 7.6% of patients. In our study, the complication rates of UC applied with inappropriate indication were found to be similar compared to those performed with the appropriate indication. Conclusion: : In our study, it was determined that approximately one third of the UCs in the emergency room were applied with inappropriate indications. Considering that complications developed at similar rates, the importance of performing UC within the indication was once again demonstrated.