Bazı sübstitüe benzilidenanilin türevlerinin sentezleri ve yapı aydınlatmaları ile mutajenik, sitotoksik ve antiproliferatif etkilerinin araştırılması üzerine çalışmalar
The studies on the synthesis and structure elucidations, investigation of mutagenic, cytotoxic and antiproliferatif of some substituted benzylideneaniline derivatives
  1. Tez No: 171857
  2. Yazar: YUSUF ÖZKAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İLHAN IŞIKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Sübstitüe benzilidenanilin, Schiff bazı, sitotoksik etki, MTT, mutajenik etki, Ames Salmonella I mikrozom testi, antiproliferatif etki, Substitute benzilydeneaniline, Schiff base, cytotoxic effect, MTT, mutagenic effect, Ames Salmonella I microzome test, antiproliferative effect. 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI SÜBSTİTÜE BENZİLİDENANİLİN TÜREVLERİNİN SENTEZLERİ VE YAPI AYDINLATMALARI İLE MUTAJENİK, SİTOTOKSİK VE ANTİPİROLİFERATİF ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÜZERİNE ÇALIŞMALAR Ecz. Yusuf ÖZKAY Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. İlhan 1ŞIKDAĞ ŞUBAT 2005 Bu tez kapsamında ana yapı olarak benzilidenanilin çekirdeği içeren toplam 10 adet bileşik, Schiff bazlarının elde edilmesinde kabul edilen standart yöntem ile sentezlenmiştir. Benzaldehid türevleri ve anilin, asidik ortamda etanol içerisinde, kondenzasyon reaksiyonuna tabi tutulmuştur. Sentezlenen bileşiklerden bazıları, kristallendirilerek saflaştırılmış ve spektroskopik yöntemler yardımıyla yapıları aydınlatılmıştır. Her bir bileşiğin erime derecesi ölçülmüş ve literatür verileriyle kıyaslanmıştır. Sentezlenen sübstitüe benzilidenanilin türevi bileşiklerin, sitotoksik etkileri MTT testi ile, mutajenik etkileri Ames Salmonella I mikrozom testi ile, antiproliferatif etkileri ise hücre çoğalması ölçüm kiti (BrdU kiti) kullanılarak saptanmıştır. Çalışma kapsamında bileşiklerin fızikokimyasal özellikleri hakkında bilgi elde edebilmek için, sterik, elektronik ve bazı hidrofobik parametre değerleri, doğrudan tablo değerleri kullanılarak hesaplanmış; RM hidrofobik parametre değerleri ise, deneysel bulgulara dayandırılarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE STUDIES ON THE SYNYHESIS AND STRUCTURE ELUCIDATIONS, INVESTIGATION OF MUTAGENIC, CYTOTOXIC AND ANTIPROLIFERATIVE EFFECTS OF SOME SUBSTITUTED BENZYLIDENEANILINE DERIVATIVES Pharm. Yusuf ÖZKAY Anadolu University Institute Of Health Science 'Department Of Pharmaceutical Chemistry Supervisor: Prof. Dr. İlhan IŞIKDA? FEBRUARY 2005 In this thesis, ten compounds which include benzilideneaniline nuclei were synthesized by the standart method of obtaining Schiff bases. Benzaidehyde derivatives and aniline were subjected to condensation reaction under acidic condition in ethanol. Some of the synthesized compounds were purified by recrystallization and their structure elucidations were performed by spectroscopic methods. Melting points of each compounds were measured and compared with melting points value in literature. The cytotoxic, mutagenic and antiproliferative effects of the substituted benzylideneaniline compounds were determined by MTT, Ames Salmonella/ microzome tests and cell proliferation ELISA, BrdU kit, respectively. In this study to obtain knowledges about physicochemical parameters of the coumponds, steric, eloctronic and some hydrofobic parameter values were calculated by using table values; RM hydrofobic parameter values were also established by experimental data.