Acil serviste kardiyopulmoner resüsitasyona tanıklık eden hasta yakınlarının hoşnutluğu
Family's satisfaction who witnessed their relative's cardiopulmonary resuscitation in the emergency department
- Tez No: 171892
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRKAN ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner arrest, kardiyopulmoner resüsitasyon, tanıklı resüsitasyon, acil servis, hoşnutluk, Cardiopulmonary arrest, cardiopulmonary resuscitation, family witnessed resuscitation, emergency department, satisfaction
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
I.OZET Acil Serviste Kardiyopulmoner Resüsitasyona Tanıklık Eden Hasta Yakınlarının Hoşnutluğu Dr. Elif (POSTACI) YAKA Dokuz Eylül Üniversitesi Acil Tıp AD. İnciraltı / İZMİR Amaç: Acil serviste kardiyopulmoner resüsitasyona (KPR) tanıklık eden hasta yakınlarının hoşnutluk düzeyini belirlemek ve hoşnutluğu etkileyen faktörleri saptamak ve değerlendirmek Yöntem: Bu araştırma Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisinde 1 Temmuz 2005- 31 Ekim 2005 tarihleri arasında KPR uygulanan erişkin hastaların 18 yaş üstü ve çalışmaya katılmayı kabul eden yakınları ile yapıldı. KPR sonlandıktan sonra hasta yakım acil servisten ayrılmadan önce çalışma veri formunun ilgili sayfasını doldurması istendi. Bir hafta sonra hasta yakınına telefonla ulaşılıp, kişilere müdahale odasmda yaşananlar, resüsitasyona tanıklıkla ilgili ve yakınlarım kaybetmekle ilgili duygu ve düşüncelerine ilişkin soruları içeren anket sorulan yöneltildi. Sorulardan 12 tanesi hoşnutluk durumunu belirlemek amacıyla puanlandırıldı, ayrıca“Yeniden canlandırma girişimine tanıklık etmek doğru karar mıydı?”sorusuna“evet”diyenler puanlamadan bağımsız olarak“hoşnut”,“ hayır”diyenler“hoşnut değil”kabul edildi. Bulgular: Çalışmamızda 23 hastaya yakınının varlığında KPR uygulandı, 23 çalışma formu dolduruldu. Resüsitasyon uygulamalarım yöneten sorumlu doktorların % 95.7'si hasta yakım müdahalesi olmadığım, hasta yakını varlığının kendisini rahatsız etmediğini belirtti. Yapılan hoşnutluk puanlamasında toplam puan en az 0 en çok 22 puan idi. Bu araştırmada en az 15 en çok 22 puan alındı. Tanıklı resüsitasyondan bir hafta sonraki görüşmede hasta yakınlarının % 100'ü resüsitasyona tanıklık etmenin kendileri için doğru karar olduğunu bildirdi. Bu verilerle tanıklık etmekten hoşnut olmayan kişi saptanmadı. Tanıklık eden tüm hasta yakınlarının hoşnut olduğu saptandı. Sonuç: Bu bulgularla, hasta yakını varlığında uygulanan tüm KPR'lerde hemen resüsitasyon sonrası ve birinci haftada yapılan görüşmelerde kişilerin TR'den hoşnut olduğu sonucuna varıldı. Bu konuda acil servis hekimleri daha duyarlı olarak uygun koşullarda KPR sırasında hasta yakınlarına sevdiklerinin yanında olma hakkı tanınabilir. Ancak bu görüşün daha geniş katılımlı çalışmalarla doğrulanması uygun olacaktır. 1
Özet (Çeviri)
IV. SUMMARY Family's Satisfaction Who Witnessed Their Relative's Cardiopulmonary Resuscitation in the Emergency Department Dr.' Elif (POSTACI) YAKA Dokuz Eylül University Hospital Dept. Of Emergency Medicine, Inciraltı-Izmir Objective: To determine the level of satisfaction and factors that influence satisfaction of families who witnessed their relatives' cardiopulmonary resuscitation (CPR). Method: This prospective research was conducted in Dokuz Eylül University Hospital (DEUTFH) Department of Emergency Medicine during a four month period between Julyl and October 31, 2005. Older than 18 years old and volunteered relatives of adult patients who required cardiopulmonary resuscitation were included. After CPR, families have been asked to answer a questionnaire. After a week, families were called and asked to complete another questionnaire including questions about resuscitation room, witnessing the resuscitation and loosing their loved one. 12 of the all questions were graded to reckon satisfaction. Answers about the question“Was witnessing the resuscitation the right decision?”is considered satisfied if the answer was“yes”and unsatisfied if the answer was“no”. Results: 23 patients underwent witnessed resuscitation in the study and 23 questionnaires were answered. 95.7% of doctors managing CPR said that relatives neither interrupted the CPR, nor disturbed the team. Maximum point in the questionnaire was 22 points and the minimum was 15. When interviewed one week later; 100 % of relatives stated that witnessing was the right choice. With this data, no relatives were unsatisfied about witnessing. Conclusion: Immediately after resuscitation and a week later, relatives were satisfied about their decisions to witness their loved one's resuscitation. It is concluded that emergency department doctors should be more sensitive to the presence of family members during CPR and give them the choice to be with their loved ones. But some more studies with more participation are needed to support the purposal.