Obsesif kompülsif bozukluk hastalarında epizodik ve kronik gidişin sosyodemografik veriler, klinik, mizaç ve işlevsellikle ilişkisi
Episodic and Chronic Progression Is Related To Sociodemographic, Clinical, Temperament and Functioning, In Obsessive Compulsive Disorder Patients
  1. Tez No: 466389
  2. Yazar: ALİ YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ ÖYKÜ MEMİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif kompulsif bozukluk, Klinik, Mizaç, İşlevsellik, Obsessive compulsive disorder, Clinic, Temperament, functionality Contact address: Adnan Menderes UniversityFaculty of Medicine, Department ofPsychiatry, Aydın, Tel: 0256 444 12 56- 4119
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Başlık: Obsesif Kompülsif Bozukluk hastalarında epizodik ve kronik gidişin sosyodemografik veriler, klinik, mizaç ve işlevsellikle ilişkisi Amaç ve hipotez: Çalışmanın amacı; epizodik ve kronik OKB'nin, sosyodemografik özelliklerinin, klinik, işlevsellik ve mizaç özelliklerinin karşılaştırmalı biçimde incelenmesidir. Çalışmanın dört tane hipotezi vardır. Eksen 1 ve 2 tanılarının OKB'nin klinik gidişiyle ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Epizodik ve kronik gidiş karşılaştırıldıklarında, kronik tipin süreğen gidişi nedeniyle daha yüksek yeti kaybıyla ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Mizacın OKB'nin klinik gidişiyle ilişkili olabileceği düşünülmektedir. OKB'nin şiddetinin klinik gidiş, ek tanı, mizaç ve işlevsellikle ilişkili olabileceğinin düşünülmektedir. Yöntem: Araştırma, kesitsel-analitik bir çalışmadır. Araştırma verilerinin toplanması Aralık 2016-Şubat 2017 tarihleri arasında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniği ve Psikiyatri Yatan Hasta Servisi'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni, araştırmaya katılımcı alma döneminde polikliniğe başvuran veya serviste takip edilen tüm OKB hastalarıdır. Araştırmaya 17 kronik, 17 epizodik olmak üzere toplam 34 hasta alınmıştır. Tüm katılımcılara Sosyodemografik Klinik Veri Formu, DSM-IV Eksen Tanıları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Ölçekleri (SCID-I ve SCID-II), Yale Brown Obsesif Kompülsif Bozukluk Ölçeği (Y-BOKÖ), Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği veTempsA Mizaç Ölçeğiuygulamıştır. Tip-1 hata düzeyi %5 alınmıştır. Bulgular: Kronik ve epizodik hastaların sosyodemografik karşılaştırmasında; tedavi alma durumu ve GAF puanları dışında anlamlı fark tespit edilememiştir. Kronik hastalar daha yüksek oranda tedavi alırken, epizodik hastaların GAF puanları daha yüksektir. Kronik ve epizodik hastaların Y–BOCS ölçeği karşılaştırmasında; genel obsesyon, genel kompulsiyon ve toplam puan bakımından kronik hasta grubunun puanları epizodik hastalara göre anlamlı bir şekilde daha yüksektir. Ayrıca, kronik hastalar klinik değerlendirmeye göre daha ağır kliniktedir. Hasta grupları arasında, obsesyon ve kompulsiyon tipleri bakımından anlamlı fark yoktur. Hastaların mizaç bakımından değerlendirmesinde; depresif, siklotimik ve anksiyöz mizaç puanları kronik hastalarınanlamlı bir şekilde daha yüksektir.Hipertimik ve irritabl mizaç puanları bakımından fark yoktur. Hasta grupları arasında mali konular dışındaki tüm konularda kronik hastaların işlevselliği epizodik hastalara göre daha kötüdür. Mali konularda fark yoktur. Sonuç: Çalışmamızda kronik gidişin, epizodik gidişe göre; daha fazla obsesif ve kompulsif semptomla ilişkili olduğu, ayrıca; özerklik, mesleki, bilişsel, kişiler arası ilişkilerde, boş zamanları değerlendirme işlevselliğinde daha fazla bozulmaya neden olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar Kronik OKB'nin Epizodik OKB'ye göre daha ağır bir gidişe sahip olduğu yönünde yorumlanabilir. Daha büyük örneklemlerde, tedavi sürecini ve klinik sürecin takip edilebildiği yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Title: Episodic and Chronic Progression Is Related To Sociodemographic, Clinical, Temperament and Functioning, In Obsessive Compulsive Disorder Patients Aim and hypothesis: Aim of the study; epidemic and chronic OCD, sociodemographic characteristics, clinical, functional and temperament characteristics in a comparative way. There are four hypotheses to this work. Axis 1 and 2 are thought to be related to the clinical course of OCD. Compared with episodic and chronic course, it is thought that the chronic type may be associated with higher power loss due to persistent movement. It is thought that the temperament may be related to the clinical course of OCD. It is thought that the severity of OCD may be related to clinical course, comorbidity, temperament and function. Methods: The research is a cross-analytical work. Collection of research data was carried out between December 2016 and February 2017 at Aydın Adnan Menderes University Research and Practice Hospital Psychiatry Outpatient Clinic and Psychiatry Inpatient Patient Service. The universe of the study was all OCD patients who were admitted to the polyclinic or who were followed up to the clinic during the period of participating in the study. A total of 34 patients, 17 chronic and 17 episodic, were included in the study. All participants completed the Sociodemographic Clinical Data Form, the Structured Clinical Interview Scales for DSM-IV Axis Diagnosis (SCID-I and SCID-II), the Yale Brown Obsessive Compulsive Disorder Questionnaire (Y-BOCS), the Short Functionality Rating Scale and the Temps-A Temperament Scale . Type-1 error level is 5%. Findings: In the sociodemographic comparison of chronic and episodic patients; Treatment outcome and GAF scores. Epileptic patients have higher GAF scores when chronic patients are treated at higher rates. In the comparison of Y-BOCS scale of chronic and episodic patients; General obsessions, general compulsions and total scores, the scores of the chronic patient group are significantly higher than those of the episodic patients. In addition, chronic patients are clinically more severe than clinical evaluation. There is no significant difference between patient groups in terms of obsessive and compulsion types. In evaluating patients in terms of temperament; Depressive, cyclothymic and anxious temperament scores are significantly higher in chronic patients. There is no difference in terms of hyperthymic and irritable temperament scores. Functioning of chronic patients in all subjects except financial issues among patient groups is worse than episodic patients. There is no difference in financial matters. Results: In our study according to episodic course, chronic course of OCD is more associated with more obsessive and compulsive symptoms. Also in chronic course; more impairment in autonomy, occupational functioning, cognitive functioning, interpersonal relationships and leisure time functioning areas have been detected. These results suggest that chronic OCD has a heavier clinical course than Episodic OCD. In larger samples, there is a need for new treatments that can follow the treatment process and the clinical process.