Ratlarda tendinosis zemininde aşil tendon rüptürünün tedavisinde insan amniyotik sıvısı ile insan amniyotik sıvısı ve amniyotik membranının birlikte kullanımının etkileri (deneysel çalışma)
The effets of human amniotic fluid injection and combined application of human amniotic membrane wrapping and human amniotic fluid injection on treatment of achilles' tendon ruptures in locally corticosteroid-induced experimental achilles' tendinosis
  1. Tez No: 171917
  2. Yazar: İBRAHİM ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TATARİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Asil Tendinosis, insan amniyotik sıvısı, insan amniyotik membranı, Tang'in skalası
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Katlarda Tendinosis Zemininde Asil Tendon Rüptürünün Tedavisinde, İnsan Amniyotik Sıvısı İle İnsan Amniyotik Sıvısı ve Amniyotik Membranınm Birlikte Kullanımının Etkileri (Deneysel Çalışma ) Dr.İbrahim ÇOBAN Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Balçova-IZMİR Asil tendon rüptürü yalnız profesyonel sporcularda değil, aktif yaşam tarzım kabul etmiş, düzenli spor yapan günümüz insanında da sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Tendon rüptürünün, gerek cerrahi gerekse konservatif tedavisinden sonra tendonda iyileşme skar dokusuyla olmaktadır. Bu iyileşme dokusunun yanında, tendon çevresinde hatırı sayılır derece adezyon oluşmakta ve sonuçlan olumsuz yönde etkilemektedir. Tendonda adezyonu azaltmak için şimdiye kadar birçok tedavi metodu denenmiştir. Yaptığımız bu çalışmada, insan amniyotik sıvısının ve amniyotik membranının tendinosis zemininde oluşturulmuş rüptür modelinin iyileşmesi üzerindeki etkileri araştırıldı. Klinik ve hayvan etik kurul onaylan alındıktan sonra ağırlıkları 200-250 gr arasında değişen normal aktiviteye sahip, 36 adet Wistar erkek ratın 72 adet Asil tendonu çalışmaya alındı. Deneklerin her iki Asil tendonuna 4 hafta boyunca, üç gün arayla 0,lml betametazon sodyum fosfat (Diprospan ampul, Eczacıbaşı İlaç San. Ve Tic. A.Ş, Lüleburgaz, Türkiye) lokal olarak enjekte edilerek tendinosis oluşturuldu. 4. haftanın sonunda rafların iki Asili de çalışmaya alınarak, kalkaneusa yapışma yerinin 1 cm üzerinden tenotomize edilerek, Modifiye Kessler yöntemiyle dikildi. Tedavi uygulanmayanlar ( kontrol grubu- grup 1), insanamniyotik sıvısı uygulananlar (grup 2), insan amniyotik sıvısı ile birlikte amniyotik membranı uygulananlar (grup 3) olarak üç gruba ayrıldı. Tendonların bir bölümü (n=24) birinci hafta (erken dönem), bir bölümü (n=24) ikinci hafta (orta dönem) histolojik değerlendirmeye tabi tutulurken, kalan son bölüm de (n=24) biyomekanik değerlendirmeye alındı. Tendonların histolojik değerlendirmesi, Tang'in tarif ettiği skalaya göre yapıldı. Histolojik ve biyomekanik değerlendirmelerden sonra elde edilen veriler, Mann Whitney U ve Wilcoxon testleriyle istatistiksel olarak değerlendirildi. Uygulanan tedavilerin histopatolojik ve biyomekanik sonuçlarının, istatistiksel değerlendirilmesinde, insan amniyotik sıvısı (grup 2) ve insan amniyotik sıvısı ve membranının birlikte (grup 3) kullanımının ratlarda tendinosis zemininde oluşturulan Asil tendon rüptürii tedavisinde, kontrol grubuna göre anlamlı fark göstermediği saptandı.( p> 0.05). Amniyotik sıvı ve membranın birlikte uygulandığı grup ile sadece amniyotik sıvı uygulanan grubun birinci hafta histolojik sonuçlarının karşılaştırılmasında ve kontrol grubunun birinci ve ikinci hafta histolojik sonuçlarının karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü (sırasıyla p=0,040; p=0,046 ). Sonuç olarak; insan amniyotik sıvısı ve insan amniyotik membranı ile birlikte insan amniyotik sıvısı kullanımının tendinosis zemininde gelişen asil tendon rübtürlerinin tedavisinde etkili olmadığı görüldü. Ancak elde edilen histopatolojik ve biyomekanik değerlerin birbirlerine yakın olması nedeniyle uygulanan tedavilerin iyileşme üzerine etkilerinin ve birbirlerine göre farklarının istatistiksel olarak gösterilebilmesi daha fazla örnekleme ile mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
The Effects Of Human Amniotic Fluid Injection and Combined Application of Human Amniotic Membrane Wrapping and Human Amniotic Fluid Injection On Treatment of Achilles' Tendon Ruptures in Locally Corticosteroid -Induced Experimental Achilles' Tendinosis (An Experimental Study in Rats) Ibrahim Çoban, MD Dokuz Eylul University, School of Medicine Department of Orthopedics and Traumatology Izmir,Turkey Achilles' tendon ruptures occur in not only professional sportsmen but also in active people who are regularly exercising. Either treated surgically or conservatively, healing in the tendon following a rupture is by scar tissue. Besides this, adhesion takes place around the healing tissue which interferes with the outcome. Many treatment modalities to overcome adhesion were studied in the literature. The purpose of this study was to determine the effects of human amniotic fluid injection and combined application of human amniotic membrane wrapping and human amniotic fluid injection on treatment of Achilles' tendon ruptures in locally cortocosteroid -induced experimental Achilles' tendinosis. 72 Achilles' tendons of 36 male Albino Wistar rats weighing between 200-250 grs. were included in the study following approval of both Animal Experimental and Clinical Experimental Ethics Committee. Both Achilles' tendons of rats were locally injected with 0.1 ml betametasone sodium phosphate every 3 days for four weeks to form tendinosis. By the end of fourth week, both tendons of rats were tenotomized 1 cm proximal to the calcaneal insertion point and repaired by Modified Kessler technique. The samples were divided into 3 groups. The first group was left untreated after suturing the tendon (group 1/control), human amniotic fluid was injected to the second group (group 2), human amniotic fluid injection and human amniotic membrane wrapping was both administered to the last group (group 3). Some of the tendons ( n= 24 ) were scored at first week (early results), some others ( n= 24 ) were scored at second week (midterm results) histopathologically using the Tang's GradingScale and the rest ( n= 24 ) were evaluated biomechanically. The results were statistically analyzed by Mann Whitney U and Wilcoxon tests. There were no significant differences in the quality of healing tissue histopathologically and biomechanically when Achilles' tendon ruptures in locally cortocosteroid-induced experimental Achilles' tendinosis were injected by human amniotic fluid and treated by both human amniotic fluid injection and human amniotic membrane wrapping when compared to the control groups ( p>0.05). There was statistically significant difference at the first week histopathological results of human amniotic membrane injection group (group 2) and combined application group (group 3) (p=0.040). There was also statistical significance between the first week and second week histopathological results of control groups. (p=0.046) We conclude that human amniotic fluid injection and combined application of human amniotic membrane wrapping and human amniotic fluid injection are not affective on the healing of Achilles' tendon ruptures in locally cortocosteroid -induced experimental Achilles' tendinosis. However, obtaining very close results, we suggest that a larger sample of treatment groups would probably display a statistically significant difference. Key words; Achilles tendinosis, human amniotic fluid, human amniotic membran, Tang's scale