Glokom tanısında patern elektroretinografi, farnsworth-munsell 100 HUE renk testi ve heidelberg retina tomografisi II ile cup/disk oranı sonuçlarının normal bireylerle ve birbirleriyle ilişkisinin karşılaştırılması
Evaluation of pattern electroretinography, farnsworth-munseli 100 Hue test and cup/disc ratio by heidelberg retinal tomography II in the diagnosis of glaucoma by comparing results with normal individuals
  1. Tez No: 171965
  2. Yazar: BERRİN KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERTUĞRUL MİRZA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Farnsworth-Munsell 100 Hue testi, Heidelberg retina tomografisi, glokom, patern electroretinografi, renkli görme, Color vision, Farnsworth-Munsell 100 Hue test, glaucoma, Heidelberg retina tomograph II, pattern electroretinography. VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Amaç: PAAG, NTG ve OHT hastalarında retina ganglion hücreleri ve aksonlarında glokomatöz hasara bağlı olarak ortaya çıkabilecek erken dönem retina fonksiyon bozukluğunun PERG, FM 100 Hue testi ve HRT II kullanılarak değerlendirilmesi ve sonuçların birbirleri ile karşılaştırılması. Materyal ve Metod: Çalışma 39 PAAG, 8 NTG ve 5 OHT olmak üzere toplam 52 hastanın 93 gözünde ve 38 sağlıklı bireyin 76 gözünde yapıldı. PERG kayıtları Tomey® primus 2.5 elektrofizyoloji cihazı ile HK-Loop elektrodlar ve Ganzfeld fullfıeld stimulus kullanılarak ISCEV standartlarına göre gerçekleştirildi. C/D oranları, HRT II kullanılarak ölçüldü. FM 100 Hue testi ile FM-1, FM-2 ve total FM değerlendirildi. Hasta ve kontrol grubu arasında N 95 dalgasının amplitüdü, c/d oranı, FM-1, FM-2 ve total FM karşılaştırıldı. Aynı parametreler, olgular yaşlarına göre gruplandırıldığında ve glokom tipleri arasında değerlendirildi. C/D oranı ile N 95 amplitüdü, FM-1, FM-2 ve total FM arasında regresyon analizi yapıldı. Bulgular: N 95 dalgası amplitüdünde, c/d oranında, FM-1, FM-2 ve total FM değerlerinde hasta ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Olgular yaş gruplarına ayrıldığında: 1- N 95 amplitüdü hastalarda kontrol grubuna * göre daha düşük olmasına rağmen aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi, f 2- C/D oranı bütün yaş gruplarında istatistiksel olarak anlamlı idi. j^ FM-1, 31-40 yaş hasta grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değilken 41-50, 51-60 ve 61-70 yaş grubunda fark istatistiksel olarak anlamlı idi. 4- FM-2'de 31-40 ve 41-50 yaş hasta grubunda hata skorları kontrol grubuna göre daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi ancak 51-60 ve 61-70 yaş grubunda fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. 5- Total FM değerlerinde 31-40 yaş grubu dışında diğer üç grupta istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi. N 95 amplitüdü, FM-1, FM-2 ve total FM değerlerinde PAAG, NTG ve OHT hastaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken c/d oranında NTG hastalarında PAAG ve OHT hastalarına göre anlamlı fark tespit edildi. C/D oranı ile N 95 amplitüdü arasında zayıf bir negatif korelasyon, FM-1, FM-2 ve total FM arasında zayıf bir pozitif korelasyon tespit edildi. Ancak bu, istatistiksel olarak anlamlı değildi. IVSonuç: N 95 dalgasının amplitüdündeki düşme ve renkli görmede hata skorlanndaki artma glokomatöz optik nöropatide retina fonksiyon bozukluğunun göstergesi olarak değerlendirilebilir. Glokom tanısında duyarlılığı bilinen PERG yönteminin ve renkli görmenin değerlendirilmesinin henüz görsel belirtiler ortaya çıkmadan önce erken tanıda ve takipte potansiyel bir rolü olabileceği kanısındayız. Bu parametrelerle c/d oranının artması arasında da olası bir ilişki var gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF PATTERN ELECTRORETINOGRAPHY, FARNSWORTH-MUNSELL 100 HUE TEST AND CUP/DICS RATIO BY HEIDELBERG RETINAL TOMOGRAPHY II IN THE DIAGNOSIS OF GLAUCOMA BY COMPARING RESULTS WITH NORMAL INDIVIDUALS ABSTRACT Aims: To evaluate the early stage retinal dysfunction due to glaucomatous damage of retinal ganglion cells and their axons; in patients with primary open angle glaucoma (POAG), normatension glaucoma (NTG) and ocular hypertension (OHT) by using pattern electroretinography (PERG), Farnsworth-Munsell (FM) 100 Hue test and Heidelberg retina tomograph II ( HRT II ) and to compare the results. Methods: Ninety-three eyes of 39 POAG, 8 NTG and 5 OHT patients and 76 eyes of 38 healthy volunteers were included in this study. PERG recordings were obtained by Tomey® primus 2.5 electrophysiology device with HK-Loop active electrods and with fullfield Ganzfeld stimulus in accordance with the International Society for Clinical Electrophysiology of Vision (ISCEV) standards. C/D ratio was measuered by using HRT II. Blue-yellow color defects (FM-1), red-green color defects (FM-2) and total color defects were evaluated by FM 100 Hue test. Differences between patients and control groups in N 95 amplitudes, c/d ratios, FM-1, FM-2 and total FM were evaluated by independent-t test. The same parameters were evaluated when patients and controls were grouped according to their age and also to the glaucoma types. The c/d ratios of patients were compared with N 95 amplitudes, FM-1, FM-2 and total FM by using regression analysis. Results: N 95 amplitudes, c/d ratio, FM-1, FM-2 and total FM values showed statistically significant differences between patient and control groups. When subjects were grouped according to their age: 1- Although N 95 amplitudes in patients were lower than normal group, the difference was not statistically VIsignificant. 2- In all age groups, c/d ratio was statistically significant. 3- Although FM-1 values in 31-40 years old patient group were higher than the control group, the difference was not statistically significant. The difference between 41-50, 51-60 and 61-70 year-old groups was statistically significant. 4- Although FM-2 values in 31-40 and 41-50 year-old patient groups were higher than controls, the differences were not statistically significant. In 51-60 and 61-70 year-old patient groups, the difference was statistically significant. 5- For total FM values, excluding 31-40 year-old group, all the other three groups had statistically significant differences. Among POAG, NTG and OHT patients, the difference in N 95 amplitudes, c/d ratios, FM-1, FM-2 and total FM values were not statistically significant, but in c/d ratio the difference in NTG patients was statistically significant than POAG and OHT. There was a weak negative correlation between c/d ratio and N 95 amplitudes, weak positive correlation between c/d ratio and FM-1, FM-2 and total FM. However this was not statistically significant. Conclusions: The decrease in N 95 amplitudes and the increase in color vision defects were interpreted as the indicator of retinal dysfunction in glaucomatous optic neuropathy. We conclude that PERG method with proven sensitivity and the evaluation of color vision defects in diagnosis of glaucoma would have a potential role in early detection and monitoring of glaucoma, before the onset of visual symptoms. There seems to be a relation between these parameters and the increase of c/d ratio.