Glokomlu hastalarda, mikroperimetri, optik koherens tomografi ve bilgisayarlı görme alanının karşılaştırılması
Comparison of microperimetry, optical coherence tomography and computerized visual field in glaucoma patients
  1. Tez No: 585101
  2. Yazar: SERPİL AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA TEKELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Glokom, MAIA perimetri, Mikroperimetri, Oküler hipertansiyon, Optik koherens tomografi, Glaucoma, MAIA perimeter, Microperimetry, Oculer hypertension, Optic coherence tomograpy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı, glokom ve oküler hipertansiyon (OHT) 'da Humphrey görme alanı (24-2 ve 10-2 testleri), mikroperimetri (MP) ve ganglion hücre analizi (GCA) parametreleri arasındaki ilişkileri değerlendirmektir. Yirmi iki'si primer açık açılı glokom (PAAG) (35 göz), 20'si OHT (32 göz) ve 21'i kontrol (33 göz) olmak üzere toplam 63 katılımcı bu prospektif çalışmaya dahil edildi. Tüm olgular görme keskinliği ölçümü, applanasyon tonometri ve dilate fundus muayenelerini içine alan tam oftalmolojik muayeneye maruz kaldı. Tüm olgularda saydam oküler ortam vardı. Görme alanları makuler integrity assesment (MAIA), Humphrey Alan Analizörü (HFA) ile 24-2 veya 10-2 paterni kullanılarak ölçüldü. Tüm olgularda ganglion hücresi ve iç pleksiform tabaka (GCIPL) kalınlığı optik koherens tomografi (Cirrus HD-OCT) ile ölçülmüştür. İstatistiksel analizlerde ki-kare testi, Mann Whitney testi, ANOVA testi, Kruskal-Wallis testleri, Pearson korelasyon katsayısı testi ve lineer regresyon analizi testleri kullanıldı. Optik sinir başı (OSB) ve retina sinir lifi tabakası (RSLT), GCIPL parametreleri ve perimetri (MP ve HFA) değerleri açısından üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar gözlendi (tüm karşılaştırmalar için P< 0.05). Tüm parametreler için OHT ile kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (tüm karşılaştırmalar için P> 0.05). PAAG grubunda, ROC eğrisi altındaki en geniş alanlara (AUC) sahip parametreler sırasıyla minimum GCIPL kalınlık, PSD (HFA 24-2), superior RSLT kalınlığı ve rim alanıydı. En geniş AUC'lu HFA 10-2 parametresi sırasıyla PSD (0.842) ve MD'du (0.820). Sabit %95 seçilikte daha yüksek duyarlılığı olan parametreler sırasıyla; MS (MP), MD (HFA 24-2), VFI (HFA 24-2), MD (HFA 10-2) ve PSD'siydi (HFA 10-2). MS (MP), sabit %95 seçicilikte %77 duyarlılık gösterdi. PAAG'da OSB ve RNFL parametreleri perimetri (MP ve SAP) ve GCIPl parametreleri ile orta derecede korelasyon göstermiştir. SAP MD (10-2), RNFL ve GCIPL parametreleri ile orta derece pozitif korelasyon göstermiştir. MS (MP), RNFL ve GCIPL parametreleri ile orta derece pozitif korelasyon göstermiştir. En yüksek korelasyon MS (MP) ile inferior GCIPL kalınlığı arasındaydı. MS (MP), MD (HFA 10-2) ile kuvvetli pozitif korelasyon göstermiştir. OHT grubunda, RNFL parametreleri GCIPL ölçümleriyle benzer bir ilişki göstermiştir. Hem SAP (10-2) hem de MP'nın görsel duyarlılık ölçümleri, glokomda GCIPL ölçümleri ve OSB ve RSLT ölçümleri ile benzer bir ilişki göstermiştir. Tüm cihazların glokom tanısında birbirlerine yardımcı olduğu görülmektedir. HFA-10-2 ve MP erken glokom tanısında ümit verici olsa da ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate the relationships between Humphrey visual field (24-2, 10-2 tests), microperimetry (MP), and ganglion cell analysis (GCA) parameters in glaucoma and ocular hypertension (OHT). A total of 63 participants 22 Primary open angle glaucoma (POAG) (35 eyes), 20 OHT (32 eyes) and 21 controls (33 eyes) were enrolled in this prospective study . All subjects underwent a complete ophthalmic examination including visual acuity measurement, applanation tonometry, and dilated fundus examination. All subjects had clear ocular media. Visual fields were measured with the Macular Integrity Assessment (MAIA) and Humphrey Field Analyzer (HFA) using the 10-2 and 24-2 pattern. All subjects underwent measurements for ganglion cell and inner plexiform layer (GCIPL) thickness by optical coherence tomography (Cirrus HD-OCT). Statistical analysis was performed using the chi-square test, Mann Whitney test, ANOVA test, Kruskal Wallis test, Pearson correlation coefficient analysis and linear regression analysis. Statistically significant differences in the optic nerve head (ONH) and retina nerve fiber layer (RNFL), and GCIPL parameters and perimetry (MP and HFA) values were observed between the three groups (p 0.05 for all comparisons). In the POAG group, the parameters with the largest areas under the receiver operating characteristic curves (AUC) were minimum GCIPL thickness, PSD (HFA 24-2), superior RNFL thickness and rim area, respectively. The parameters of HFA (10-2) with the largest AUCs were PSD (0.842), MD (0.820), respectively. The parameters with higher sensitivity at fixed specificity of 95% were MS (MP), MD (HFA 24-2), VFI (HFA 24-2), MD (HFA 10-2) and PSD (HFA 10-2), respectively. MS (MP) showed a sensitivity of 77% at fixed specificity of 95%. In POAG, ONH and RNFL parameters showed moderate correlation with perimetry (MP and SAP) and GCIPL parameters. SAP (10-2) MD showed moderate positive correlation with RNFL and GCIPL parameters. MS (MP) showed moderate positive correlation with RNFL and GCIPL parameters. The highest correlation was observed between the MS (MP) and the infero-temporal GCIPL thickness. There was a strong positive correlation between MS (MP) and MD (HFA 10-2). In the OHT group, RNFL parameters demonstrated a similar relationship with the GCIPL measurements. Visual sensitivity measurements of both SAP (10-2) and MP demonstrated a similar relationship with the GCIPL measurements and ONH and RNFL measurements in glaucoma. All devices appear to help each other in the diagnosis of glaucoma. Although HFA 10-2 and MP may be promising in the diagnosis of early glaucoma, further studies are needed.