Patern elektroretinografi, kısa dalga boylu görme alanı ve renk görme testlerinin glokom tanısındaki önemleri
The value of pattern electroretinography, short-wavelength automated perimetry and color vision tests in diagnosis of glaucoma
  1. Tez No: 172027
  2. Yazar: EBRU DEMET BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT ALİMGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Primer açık açılı glokom, oküler hipertansiyon, kısa dalga boylu görme alam, patern elektroretinografi, renk görme testi 44, Primary open angle glaucoma, ocular hypertension, short wavelength automated perimetry, pattern electroretinography, color vision test 46
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Primer açık açılı glokomlu olgularda görme alanı defektlerinin ortaya çıkmasından önce ganglion hücre hasarının geliştiği bilinmektedir. Bu nedenle glokomatöz hasarın erken dönemde saptanması ile ilgili çalışmalar önemlidir. Çalışmamızda, 27 olgunun oküler hipertansiyonu! 54 gözü, 24 olgunun primer açık açılı glokomlu 39 gözü ve poliklinik birimine başvuran 25 olgunun 50 normal gözünden oluşan üç grupta; görme alam kaybı göstergesi olan MD, PSD değerleri, patern elektroretinografi P50 ve N95 dalga amplitüdleri, N95/P50 oram ve renk görme testi hata skorları incelendi. Çalışmaya alman tüm olguların oftalmalojik muayenesi, renk görme, kısa dalga boylu görme alam ve patern elektroretinografi testleri yapıldı. Bütün olguların görme alam tecrübesi bulunmaktaydı. Farnsworth- Munsel 40 Hue renk görme testinin, primer açık açılı glokomlu olgularda, oküler hipertansiyon ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı fark yaratacak oranda yüksek bulunması (p=0,00), bu testin glokomlu olguları normallerden ayırmada başarılı olduğunu gösterdi. Kısa dalga boylu görme alam incelendiğinde, MD, PSD ve GHT sonuçlan açısından oküler hipertansiyon ve kontrol grubu arasında anlamlı fark saptandı (sırasıyla p=0,00, p=0,00, p=0,00). Patern elektroretinografi P50 amplitüdünde glokomlu olgularda anlamlı düşme tespit edildi (p=0,043). Üç muayene yönteminin duyarlılık ve özgüllüğü incelendiğinde, duyarlılığı yüksek olan testler renk görme skoru (%87,2), patern elektroretinografide N95/P50 oram (%87,2) ve görme alanında da PSD (%84,6) idi, en yüksek özgüllük ise renk görme testi (%82) ile elde edildi. Oküler hipertansiyonlu olguların glokom gelişimi takibinde kısa dalga boylu görme alam ve renk görme testlerinin faydalı olduğu, birlikte kullanılmaları ile duyarlılıkta artış 43sağlanamadığı, özgüllükte ise belirgin artış sağlanabileceği tespit edildi. Bu sonuçlar renk görme testinin glokomlu olguları normallerden ayırmada başarılı, glokom şüpheli hastaların takibinde gelişebilecek optik sinir hasarını göstermede de yararlı olduğunu ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
THE VALUE OF PATTERN ELECTRORETINOGRAPHY, SHORT-WAVELENGTH AUTOMATED PERIMETRY AND COLOR VISION TESTS IN DIAGNOSIS OF GLAUCOMA SUMMARY Before onset of visual field defects, ganglion cells may be lost in patients with primary open angle glaucoma. Considering this subject, to investigate early detection of glaucomatous damage is most important matter. In our study, we investigated; MD and PSD values which indicates visual field sensitivity loss, pattern electroretinography P50, N95 wave amplitudes and N95/P50 ratio, color vision scores in 54 eyes of 27 ocular hypertension patients, 39 eyes of 24 primary open angle glaucoma patients and 50 eyes of 25 control subjects. All patients have got an automated perimetry test experience before this study. They underwent a full ophthalmic examination, Farnsworth- Munsel 40 Hue color vision, short wavelength automated perimetry and pattern electroretinography tests. Farnsworth- Munsel 40 Hue color vision test, was significantly high in primary open angle glaucoma group when compared with the ocular hypertension and normal subjects (p=0,00). This test is usefull to seperate normal individuals and glaucoma patients. There was a significant difference in short wavelength automated perimetry's MD, PSD and GHT results among ocular hypertension and control group (respectively p=0,00, p=0,00, p=0,00). Pattern electroretinography P50 value was significantly low in primary open angle glaucoma group (p=0,043). High sensitivity tests were color vision score (%87,2), pattern electroretinography N95/P50 ratio (%87,2) and 45automated perimetry's PSD (%84,6) with regard to sensitivity and specifity. Higher specifity was found on color vision test (%82). To follow progress of glaucoma on ocular hypertension patients, short wavelength automated perimetry and color vision tests may be very helpfull. When we use those tests together, we couldn't find increase on sensitivity but we found a clear increase on specifity. This result revealed that, color vision test is usefull to seperate normal individuals and glaucoma patients and also detection of optic neuropathy in patients with glaucoma.